logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podlączenie obiegu ciepłej wody zastosowanie sterowania

buggie3 25 Mar 2018 00:02 873 4
  • #1 17125796
    buggie3
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Witam wszystkich

Mam pytanie odnośnie podłączenia ciepłej wody a mianowicie mam zastosowane dwa zbiorniki na ciepłą wodę zasilane z różnych urządzeń.Na wyjściu każdego jest zawór którym przełączam z którego zbiornika ma iść ciepła woda, w zależności gdzie się ogrzewa. Chciałem zastosować jakiś system który będzie sterował sam bez zakręcania zaworów i otwierał sam przepływ wody ciepłej a zimnej zamykał. Proszę o informacje co można by było zastosować aby to działało.

Z góry dziękuje za odpowiedzi Podlączenie obiegu ciepłej wody zastosowanie sterowania
  • #2 17125824
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1970
    Najlepiej sprawdzi się tutaj zasobnik biwalentny.

Przełączanie się pomiędzy dwoma zasobnikami, tak jak to narysowałeś, może doprowadzić do zatrucia bakterią Legionella

Polecam legionella.pl
  • #3 17126211
    Sstalone
    Poziom 31  
    Ocena: 396
    piracik napisał:
    Najlepiej sprawdzi się tutaj zasobnik biwalentny.

Niekoniecznie trzeba kupować nowy zbiornik. Wszystko zależy od wielkości dotychczasowych zasobników. Można to rozwiązać na zasadzie kaskady zbiorników, gdzie mamy zbiornik wstępny i zbiornik główny, zimna woda podłączona jest do zbiornika wstępnego, a woda ciepła pobierana jest ze zbiornika głównego. Wężownica zbiornika wstępnego powinna podłączona do źródła ciepła okazjonalnego, a wężownica zbiornika głównego do źródła ciepła podstawowego. Pomiędzy zbiornikami można zastosować cyrkulację, dzięki czemu można wtedy ogrzewać oba zbiorniki z jednego wybranego źródła.
  • #4 17126526
    buggie3
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Są zastosowane dwa zbiorniki 200L i nie ma czegoś takiego że woda np. w jednym stoi kilka dni. Jest duży pobór wody i ciepła woda jest praktycznie cały czas pobierana z jednego i drugiego zbiornika.Tylko jest problem bo jak jeden jest nie ogrzewany to idzie zimna i trzeba go ręcznie odcinać. Myslałem aby zastosować coś na wzór termostatu samochodowego tylko ciśnienie wody pewnie będzie go samo otwierało. A i jeszcze jedno tutaj nie ma narysowane ale to są zbiorniki z węzownicami a do nich jest dostarczana woda z hydroforu. Jest ona oczyszczana przez filtry i dodatkowo przechodzi przez uzdatniacz
  • #5 17128005
    Szczecin62
    Poziom 21  
    Ocena: 123
    Najprościej kolego podłącz je nie równolegle a szeregowo.Najpierw woda zimna wchodzi do zasobnika zasilanego kominkiem i z niego wchodzi do zasobnika ładowanego kotłem gazowym . Jeśli kominek nagrzeje do temperatury wyższej niż temperatura zadana na zasobniku kotła gazowego to przejdzie przez drugi zasobnik i dalej do odbiorników a jeśli zbędzie chłodniejsza to automatycznie zadziała gazowyi w swoim zasobniku szybko dogrzeje tyle ile potrzebujesz. Rozwiązaniem proste, logiczne i niezawodne (przypomina układ gdy jest jeden zasobnik z dwoma wężownicami)
    Pozdro
REKLAMA