logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie temperaturą wody z AVR dla dwóch zbiorników: ciepła i zimna woda

asembler 27 Lut 2008 11:14 3877 17
  • #1 4850626
    asembler
    Poziom 32  
    Ocena: 11
    Mam dwa zbiorniki
    1. z ciepłą wodą o temp 50-70stopni
    2. Z zimną wodą o temp 8-20 stopni

Chciałbym podłączyc oba zbiorniki do baterii w kabinie prysznicowej nastawić np temperature 40 stopni i żeby woda o takeij temp leciała

Jakieś pomysły?
  • #2 4850657
    Tomek-85
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Dajesz jakieś termistory do zbiorniczków lub inne
    ustrojstwo mierzące temperaturę.
    Sygnały podajesz na przetworniki analogowo cyfrowe.
    W zależności od temperatury wody w zbiornikach
    oraz temperatury zadanej, która miała by na Ciebie
    pryskać mikrokontroler ustawia odpowiednie,
    procentowe otwarcie zaworów.
    Cała filozofia polegała by na odczycie temperatury
    z czujek.
  • #3 4850661
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2821
    Hmmm, termostat, plus zawory, ale nie takie jak w pralce elektrozawory, ale płynnie sterowane silnikiem.
    Dość skomplikowany układ. Proponuję kupić baterię z wbudowanym termostatem, ceny od około 300 zł w góre.
    Ja mam osobiście GROHE, cena ok. 700 zł
  • #4 4850702
    asembler
    Poziom 32  
    Czyjniki mam zrealizowane na DS-ach
    Baterii nie moge aż takiej drogiej bo ukradną:)
    Po drugie musialbym kupic 3 baterie, ja chcę zrobic układ centralny na łazienke i kuchnię.

Ciekwy byłem czy taki zawór od pralki a mam ich kilka wytrzymałby pracę impulsową prawdopodobnie nie.
    Co do zaworów (analogowych) to chyba wystarczyłby jeden na zimną wodę? Ale czy są dostępne jakies w miare przyzwoitej cenie?
  • #5 4850822
    pubus
    Poziom 30  
    Ocena: 32
    Można by samemu próbować pożenić zawór kulowy z serwomotorem... podejrzewam, że z zaworem poradziło by sobie nawet większe serwo modelarskie...
    Nie powinno być większego problemu bo te zawory dość lekko chodzą...
    Problem w tym, że nie ma co bazować na zadanym procentowo otwarciu...
    Tak czy tak musi być regulator/termostat który będzie mieszał wodę...
    Co do zaworu z pralki to pewnie na robił by też nie lichego hałasu...
  • #6 4850835
    asembler
    Poziom 32  
    pubus napisał:

Problem w tym, że nie ma co bazować na zadanym procentowo otwarciu...
    Tak czy tak musi być regulator/termostat który będzie mieszał wodę...

Myślałem ze własnei to procentowe otwarcie zawotu załatwi AVR w zaleznoaci od temeratury wody wypływającej.

Ile takie servo kosztuje i gdzie sie to da kupic?
  • #7 4850917
    Ch.M.
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    ja korzystam ze stronki perfecthobby Nowe serwo o takim udzwigu: http://perfecthobby.pl/index1.php?idtowar=477 to spory wydatek. Myślę, że lepiej będzie zrobić sterowanie zaworem na starych elementach służących do podnoszenia szyb w samochodzie. Moment i szybkość odpowiednie a przecież nie potrzeba ciągle przestawiać tych zaworów przy otwieraniu któregoś z kranów wejściowych, tylko po prostu reagować na zmiany temperatur w zbiornikach i odpowiednio kontrolować temperaturę na wyjściu.
  • #8 4850953
    asembler
    Poziom 32  
    Marnie to cos wygląda ale moze tylko na zdjeciu?Nie wiem czy te 4kg to duzo czy mało na taki zawór kulkowy.
  • #9 4851977
    Freddy
    Poziom 43  
    Niestety 4 kg to trochę za mało. Trzeba by dać takie serwo 7kg, a to już troche kosztuje
  • #10 4854902
    zbv
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    A może na Angielski sposób tj. dwa zwykłe najtańsze krany jeden do zimnej drugi do ciepłej wody. Będzie tanio a biologiczne sprzężenie zwrotne zapewni odpowiednie otwarcie zaworów. AVR będzie zbędny.
  • #11 4855174
    asembler
    Poziom 32  
    Oczywiscie to traktuje jako dowcip. Dwa krany to ja własnie mam ale chce miec automatyczną regulacje która własnie spowoduje oszczednosc cieplej wody.
  • #12 4855353
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    swoja droga ciekawilo mnie zawsze, czemu w anglii maja wlasnie takie glupie rozwiazania - przeciez to jest totalnie bezsensowne [;

0x41 0x56 0x45!!
  • #13 4855747
    Freddy
    Poziom 43  
    Freddie Chopin napisał:
    swoja droga ciekawilo mnie zawsze, czemu w anglii maja wlasnie takie glupie rozwiazania - przeciez to jest totalnie bezsensowne [;

0x41 0x56 0x45!!

Nie wiesz, że oni zawsze mają inaczej ?
    Wtyczki mają inne, napięcie w sieci inne, standard TV inny i czort wie co jeszcze mją innego :)
    asembler:arrow: obstaję jednak przy tym rozwiązaniu które Ci podałem. AVR i płynnie regulowane zawory zbyt skomplikowane.
    Jest jeszcze jedno rozwiązanie, spróbować zaadoptować termostat taki jak do pieca CO, może uda się coś zrobić
  • #14 4855792
    asembler
    Poziom 32  
    Rozwiązanie w Anglii z dwoma kranami nie jest takie bezsensowne. Mysle że my dopiero do tego dojdziemy oni są widocznie dużo do przodu albo maja mało wody. Dlaczego sesowne? Bo zimna woda do picia a ciepła do mycia, jak sie łatwo domyślec do picia inny standard wody. Wspólny kran mieszałby wodę wiec ta woda do picia byłaby zanieczyszczana woa do mycia i tyle.

Pozdrawiam
  • #15 4855803
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    kontynuujac tego offtopa, to wezmy taka sytuacje - jak uyc sobie rece nad umywalka. w kranie z woda ciepla woda jest wrecz goraca, nie da sie tego tez wymieszac inaczej niz napuszczajac wody do zatkanej umywalki...

a co do picia tej wody, to ze swojego tam pobytu pamietam, ze woda ta byla extremalnie paskudna i nie dalo sie jej pic. po zagotowaniu tez byla troche syfiasta.

0x41 0x56 0x45!!
  • #16 4855814
    Freddy
    Poziom 43  
    Freddie Chopin napisał:
    kontynuujac tego offtopa, to wezmy taka sytuacje - jak uyc sobie rece nad umywalka. w kranie z woda ciepla woda jest wrecz goraca, nie da sie tego tez wymieszac inaczej niz napuszczajac wody do zatkanej umywalki...

a co do picia tej wody, to ze swojego tam pobytu pamietam, ze woda ta byla extremalnie paskudna i nie dalo sie jej pic. po zagotowaniu tez byla troche syfiasta.

0x41 0x56 0x45!!

Dajesz ręce "lewo prawo, lewo prawo, lewo prawo, lewo prawo, lewo prawo" a kilometry lecą :D:D:D
  • #18 4855840
    asembler
    Poziom 32  
    Jak zwykle kończy się na głupich pogaduchach szczegołnie dziekuje Freddiemu wiec temat zamykam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy sterowania temperaturą wody z dwóch zbiorników (ciepłej 50-70°C i zimnej 8-20°C) za pomocą mikrokontrolera AVR, aby uzyskać wodę o zadanej temperaturze (np. 40°C) na wyjściu baterii prysznicowej. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie termistorów lub innych czujników temperatury podłączonych do przetworników ADC, które umożliwią mikrokontrolerowi sterowanie procentowym otwarciem zaworów regulujących mieszanie wody. Dyskutowano o użyciu zaworów analogowych sterowanych serwomotorami, w tym modelarskimi lub adaptowanymi z mechanizmów podnoszenia szyb samochodowych, jednak problemem jest dobór odpowiedniej siły serwomechanizmu (np. 4 kg może być za mało, sugerowane 7 kg). Wspomniano o alternatywie w postaci gotowych baterii z wbudowanym termostatem (np. GROHE), ale ich koszt i konieczność montażu wielu sztuk jest niepraktyczna dla centralnego systemu. Pojawiła się też propozycja prostszego rozwiązania z dwoma oddzielnymi kranami (zimna i ciepła), jednak autor preferuje automatyczną regulację dla oszczędności ciepłej wody. Wskazano, że system musi działać jako regulator temperatury, a nie tylko na podstawie procentowego otwarcia zaworu, co wymaga sprzężenia zwrotnego i ciągłego pomiaru temperatury. Dyskusja zawierała również uwagi o różnicach w standardach wodnych i instalacyjnych w różnych krajach oraz o praktycznych aspektach hałasu i trwałości zaworów z pralek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA