logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ustawienie przycisku pilota horman w tryb stałokodowy.

Daro1003 27 Mar 2018 21:24 2997 13
  • #1 17132051
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 609
    Witam

Pilot Hormann dwukanałowy jeden guzik zakodowany do napędu Hormann bramy garażowej po naciśnięciu zapala się na czerwono i steruje brama garażową.

Drugi guzik wolny zapala się na niebiesko potrzebuję ten guzik zakodować do odbiornika Proxima NMH2 i pytanie do kolegów w jaki sposób przestawić drugi guzik pilota w tryb stało kodowy aby zapalał się na czerwono.
  • #2 17132487
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 951
    Czemu masz BS skoro obydwie transmisje są stałokodowe?
    No ale w sumie- to nie moja sprawa....

https://www.youtube.com/watch?v=VnSJT51kZrk
  • #3 17132600
    Daro1003
    Poziom 34  
    Marek J. napisał:
    Czemu masz BS skoro obydwie transmisje są stałokodowe?

Taki pilot dostał kolega gdy montowali mu bramę garażową. Ja teraz chce mu zamontować Robusa do przesuwnej.

Problem w tym iz nie mam dostępnego żadnego pilota Hormann w systemie stało kodowym aby przestawić guzik który zapala się na niebiesko. Czy da się to zrobić bez innego pilota ?
  • #4 17132818
    Marek J.
    Nie. Piloty Bs są "puste". Nie posiadają w pamięci żadnej sekwencji do transmisji stałokodowej.
  • #5 17133880
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ok dzięki. Kontaktowałem się z Proxima i zamówiłem pilot dzięki któremu ustawie pilot BS w tryb mieszany i zakoduje do NMH2, a pilot Proxima się przyda w przyszłości bo już miałem podobny przypadek z BS.

Jeszcze jedno pytanie jeśli mam pilot BS czterokanałowy i zajęta są dwa kanały a dwa wolne (zapalają się na niebiesko) czy jest możliwość przestawienia wolnych dwóch kanałów i zakodowania ich do NMH2 ?
  • #6 17134138
    Marek J.
    Na 100% nie jestem pewien, ale wydaje mi się że tak.
  • #7 17134520
    Daro1003
    Poziom 34  
    Mając zakupiony dwukanałowy pilot Proxima Mini HR jeden guzik klonuje do jednego guzika BS drugi guzik do drugiego guzika BS. Teoretycznie powinno być ok.
  • #8 17141614
    chucu
    Poziom 18  
    Ocena: 76
    Żeby pilota BS przełączyć w tryb stałokodowy, musisz go zresetować. Bezpośrednio po resecie nie puszczasz przycisku, którym to robisz, tylko trzymasz tak długo, aż dioda pilota zacznie migać, a w końcu świecić stale światłem czerwonym.
  • #9 17151249
    Daro1003
    Poziom 34  
    Pierwsza próba przestawienia pilota w tryb mieszany spaliła na panewce z powodu uszkodzonego pilota Proxima mini HO pilot nie koduje się nawet w NMH2. Panowie z Proxima wysłali kolejnego pilota który zadziałał natychmiast.

1 Przycisk pilota Proxima pozwolił na ustawienie jednego z przycisków BS w tryb stało kodowy i zakodowanie do pierwszego kanału NMH2 - funkcja P.P

2 Przycisk pilota Proxima pozwolił na ustawienie kolejnego już drugiego z czterech guzików BS w tryb stało kodowy i zakodowanie go do drugiego kanału NMH2 - funkcja otwarcia częściowego.

Kolejnym krokiem było wygenerowanie nowego kodu pilota Proxima i upewnienie się że już nie działa w NMH2 - można było również usunąć pilot Proxima mini z NMH2 ale pilot działałby nadal w tym samym kodzie co BS i być może zostałbym przesłany w przyszłości do całkiem innego pilota BS.
  • #10 17528622
    szydas
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Marek J. napisał:
    Nie. Piloty Bs są "puste". Nie posiadają w pamięci żadnej sekwencji do transmisji stałokodowej.

A czy możesz w takim razie podpowiedzieć, skąd taki pilot Bisecur po zresetowaniu i przestawieniu w tryb stałokodowy bierze ten stały kod? Pytam, gdyż chciałem przestawić piloty w tryb mieszany (jeden guzik kod stały, drugi bisecur), postępowałem zgodnie z poradnikami na youtubie ale nic z tego nie wychodzi.
  • #11 17528849
    Marek J.
    Musisz mieć "wzorzec" czyli pilota stałokodowego Hormann lub innej firmy z kodem Hormann (np. odpowiednik Proximy). Są to piloty HSM z jasnoniebieskimi przyciskami. Kopiujesz kod z tego pilota do BiSecura. Na YouTube jest filmik Proximy jak to wczytać.
    Link Proxima Bisecure
  • #12 17529154
    szydas
    Poziom 12  
    Marek J. napisał:
    Musisz mieć "wzorzec" czyli pilota stałokodowego Hormann lub innej firmy z kodem Hormann (np. odpowiednik Proximy). Są to piloty HSM z jasnoniebieskimi przyciskami. Kopiujesz kod z tego pilota do BiSecura. Na YouTube jest filmik Proximy jak to wczytać.
    Link Proxima Bisecure

No właśnie z tego filmu m. in. czerpałem inspirację, a w nim mówią, że "dawcą" może być inny pilot BS ustawiony w tryb stałokodowy. Nie wspomnieli, żeby wcześniej powinien być nauczony kodu stałego z jeszcze innego pilota :\
  • #13 17529623
    cezary16111
    Poziom 13  
    Jeśli mamy 2 piloty BS da się ustawić w tryb mieszany
    wystarczy jeden pilot ustawić w tryb stałokodowy , dzięki niemu możemy ustawić tryb mieszany w drugim pilocie BS
    Nie pierwszy raz robiłem juz taka operacje i wszystko działało z radioodbiornikiem proxima
  • #14 17529658
    szydas
    Poziom 12  
    cezary16111 napisał:
    Jeśli mamy 2 piloty BS da się ustawić w tryb mieszany
    wystarczy jeden pilot ustawić w tryb stałokodowy , dzięki niemu możemy ustawić tryb mieszany w drugim pilocie BS
    Nie pierwszy raz robiłem juz taka operacje i wszystko działało z radioodbiornikiem proxima

U mnie właśnie nie chce zadziałać. Jeden Hormann BS w trybie stałokodowym (oba guziki na czerwono), drugi nie chce zaprogramować tego stałego kodu. Na etapie kopiowania przycisku między pilotami "biorca" kodu nie chce zachowywać się jak na filmach z YT :) Oba piloty są nówki, nie używane, prosto z pudełka.

Dodano po 4 [godziny] 6 [minuty]:

Ok, problem rozwiązany dzięki pomocy z Proximy - okazuje się jak bardzo istotne jest ustawienie pilotów względem siebie. Ustawione pleckami do siebie i wszystko zatrybiło.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na przestawienie drugiego guzika pilota Hormann w tryb stałokodowy, aby mógł on sterować odbiornikiem Proxima NMH2. W odpowiedziach podano, że piloty Hormann BS nie mają w pamięci sekwencji do transmisji stałokodowej, co uniemożliwia ich programowanie bez innego pilota. Użytkownik zamówił pilot Proxima, który umożliwił mu ustawienie guzików BS w tryb stałokodowy i zakodowanie ich do NMH2. Wskazano również, że do przestawienia pilota w tryb stałokodowy konieczne jest zresetowanie go i odpowiednie trzymanie przycisku. Problemy z programowaniem pilotów zostały rozwiązane dzięki odpowiedniemu ustawieniu ich względem siebie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA