logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana trasy rury gazowej nad posadzką - czy to bezpieczne?

lutek14 28 Mar 2018 15:28 6030 12
REKLAMA
  • #1 17133543
    lutek14
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam

W stanie surowym lokalu miałem rury miedziane, które wychodziły z posadzki, szły w pionowo w górę, potem poziomo wzdłuż całej ściany kuchni, potem znów pionowo w dół i poziomo do pieca.

Parę miesięcy temu spytałem faceta odpowiedzialnego za montaż przyłączy gazowych i wodnych na całej inwestycji (paredziesiąt budynków), czy można zmienić je i puścić nad posadzką. Postawiłbym wtedy nad nimi meble na nóżkach i zakryje maskownicą. Powiedział, że nie ma problemu i zrobił to...
    Teraz się trochę nad tym głowię, ponieważ znalazłem informację, że:

Cytat:
    4. Poziome odcinki instalacji gazowych powinny być usytuowane w odległości co najmniej 0,1 m powyżej innych przewodów instalacyjnych, natomiast jeżeli gęstość gazu jest większa od gęstości powietrza - poniżej przewodów elektrycznych i urządzeń iskrzących.

Inna sprawa, że nie mam pojęcia jaki typ gazu jest przesyłany do nas (PGNiG Wrocław)...

Jakie jest Wasze zdanie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17133864
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    lutek14 napisał:
    Inna sprawa, że nie mam pojęcia jaki typ gazu jest przesyłany do nas (PGNiG Wrocław)...

Jeśli chodzi o mieszkanie to masz doprowadzony gaz ziemny, który jest lżejszy odpowietrza, czyli ma mniejszą gęstość.
    Natomiast gaz z butli czyli propan-butan jest cięższy od powietrza, czyli ma większą gęstość od powietrza.

Nie znam tych przepisów ale z tego co cytujesz to chyba chodzi o to, aby gaz w razie drobnego wycieku nie miał styczności z urządzeniami iskrzącymi, bo gaz ziemny poleci w górę i wentylację wyleci na zewnątrz, dlatego przewody elektryczne i urządzenia iskrzące mają być poniżej.
    Z kolei propan będzie opadał ku podłodze, dlatego przewody elektryczne i urządzenia iskrzące mają być powyżej.
    Masz wtedy szanse na wywietrzenie pomieszczenia bez przykrych niespodzianek, choć o ile z gazem ziemnym wietrzenie jest proste to z propanem jest to ostra jazda bez trzymanki ;)

Ale w przypadku większego wycieku i kumulacji gazu, gdy wypełni on większą część pomieszczenia to przy stężeniu wybuchowym położenie rur nie będzie miało większego znaczenia.

Najważniejsze, aby w przypadku przyszłych kontroli nikt Ci nie robił problemów z powodu tych rur i zatwierdzał przeglądy, więc chyba lepiej dopytać jakiegoś innego gazownika itp.
  • REKLAMA
  • #3 17133944
    rafcio_21
    Poziom 29  
    Ocena: 294
    Witam dołączę się do tematu żeby nie zaśmiecać forum podobnym pytaniem ,jestem na etapie budowy domu i aktualnie będę w tym roku tynkował i mam dylemat którędy puścić przyłącz gazu z jednego końca domu na drugi i jaką trasą . Z przodu domu będę miał przyłącz i blisko tego przyłącza będzie kuchnia raptem 2m rury to umieścił bym pod tynkiem i nie ma problemu ,gorsza sprawa z kotłownią bo jest na drugim końcu domu i teraz mam dylemat którędy pościć trasę czy na zewnątrz budynku praktycznie na około domu (najgorsza opcja ) czy pod sufitem przez korytarz i tu musiałbym robić zabudowę sufitu , czy można porostu w wylewkę a dokładnie w steropian tak jak miał autor i chce przerobić . Ta opcja by mnie najbardziej interesowała tylko pytanie czy rura z gazem może iść w wylewce.? Jeżeli mogłaby iść to była by to rura stalowa bezszfowa a połączenia spawane.
  • REKLAMA
  • #4 17136919
    Szczecin62
    Poziom 21  
    Ocena: 123
    Witaj kolego,
    Możesz ją puścić nad posadzką i już nic nie cytuj tylko po przeróbce zrób uczciwą kontrolę szczelności a PNiG we Wrocławiu jaki w całej Polsce puszcza gaz ziemny na ogół wysokometanowy i zawsze lżejszy od powietrza.
    Pozdro
  • #5 18369972
    zwiezda
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam
    Potrzebuję porady odnośnie rury gazowej, która krzyżuje się z rurką miedzianą od centralnego ogrzewania. Czy to jest bezpieczne?

Zmiana trasy rury gazowej nad posadzką - czy to bezpieczne?
  • #6 18372196
    Szczecin62
    Poziom 21  
    Tak kolego jest to bezpieczne, rura gazowa jest nad rurami wodnymi, więc nie jest narażona na spływanie na nią ew.kondensatu z rur wody zimnej czy z samej rury na skutek jej nieszczelności,więc wszystko zgodnie z logiką i przepisami.
    Pozdro
  • #7 18376198
    zwiezda
    Poziom 9  
    Szczecin62 napisał:
    Tak kolego jest to bezpieczne, rura gazowa jest nad rurami wodnymi, więc nie jest narażona na spływanie na nią ew.kondensatu z rur wody zimnej czy z samej rury na skutek jej nieszczelności,więc wszystko zgodnie z logiką i przepisami.
    Pozdro

Bardziej chodziło mi o wpływ temperatury na rurę gazową. Te obydwie rurki od ogrzewanie są ciepłe... Można ich dotknąć na 3 sekundy a potem parzy.
  • #8 18376637
    BUCKS
    Poziom 39  
    jak masz miejsce i rury się nie stykają to załóż na te gorące rury otulinę, która zapewni izolację termiczną.
  • REKLAMA
  • #9 18378261
    zwiezda
    Poziom 9  
    Nie mam tam miejsca nawet żeby wcisnąć kartkę papieru. To jest wszystko na sztywno zamontowane. Ale sama rura od gazu z drugiej strony ani po bokach nie jest ciepła (nie wiem jak w tym miejscu w którym się styka)
  • #10 18378299
    BUCKS
    Poziom 39  
    Tak też podejrzewałem, że może być problem, bo na fotce było widać niedomalowany fragment rury na wysokości tych rur od c.o. ale liczyłem, że może komuś się nie chciało tego porządnie malować i zrobił to na szybko.
    Jak nie masz miejsca to nic już nie zrobisz.

Nie wiem jak przepisy mają się do Twojej sytuacji, bo jestem amatorem ale ja nawet bez znajomości przepisów na swoja logikę nie dopuściłbym, aby rury się stykały.
    Nie wyobrażam sobie prowadzenia rur bez zapewnienia odpowiedniego odstępu od innej instalacji. Tylko o tym trzeba pomyśleć wcześniej i wszystko zaplanować przed kładzeniem rur, a nie po fakcie.
  • #11 18378408
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 572
    Zastanawiam się nad jednym - gdzie jest dokumentacja do wykonania przyłącza? Panowie pytający - bez tego gazownia NIGDY wam nie przyłączy gazu. Niedawno to przerabiałem. Przed założeniem gazomierza gazownicy zażądali projektu i dokumentacji powykonawczej, potem sprawdzili zgodność wykonania z projektem i dopiero wtedy założyli gazomierz bo uwag nie mieli. Zmiana w położeniu rur, inny przebieg to konieczność wykonania nowego projektu. Syn w nowo budowanym domu chciał zrezygnować z odgałęzienia rury gazowej do kuchni - czyli żadnej przeróbki tylko nie byłoby części instalacji przewidzianej w projekcie -okazało się że należałoby wykonać nowy projekt. Ułożenie rur inne niż w projekcie spowoduje kłopoty. Rury do gazu ziemnego muszą być pod sufitem i z zasady nie powinny być obudowane. Czasami gazownicy zgadzają się na takie odstępstwo ale zabudowa ma być łatwo rozbieralna i WENTYLOWANA !. Rur miedzianych nie wolno zamurowywać.
  • #12 18378967
    Szczecin62
    Poziom 21  
    Witam,
    Mała uwaga do zworysa:
    Proponuję ciut precyzyjniej używać słownictwa. PRZYŁĄCZE to odcinek łączący SIEĆ GAZOWĄ z kurkiem głównym, będącym końcem PRZYŁĄCZA (na ogół kończy się na granicy działki) i na dziś dzień jego zaprojektowanie, wykonanie i odbiór jest po stronie "gazowni". Dalej jest INSTALACJA (na ogół najpierw ZEWNĘTRZNA i po wejściu do obiektu WEWNĘTRZNA).
    Pozdro
  • #13 18380829
    zwiezda
    Poziom 9  
    Na stronie muratora znalazłem takie zdjęcie ilustracyjne Zmiana trasy rury gazowej nad posadzką - czy to bezpieczne? tutaj również rurka doprowadzająca gaz jest bardzo blisko rurek ciepłowniczych i jest ich więcej niż u mnie.

Edit: Jednak mam tam miejsce żeby wcisnąć otulinę. Troszkę się udało podnieść rurę gazową.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię bezpieczeństwa zmiany trasy rury gazowej, która została przeniesiona nad posadzką w nowym lokalu. Użytkownik zadał pytanie dotyczące bezpieczeństwa tej zmiany, zwracając uwagę na różnice w gęstości gazu ziemnego i propan-butan. Odpowiedzi wskazują, że gaz ziemny, który jest lżejszy od powietrza, unika kontaktu z urządzeniami iskrzącymi, co czyni tę zmianę bezpieczną, pod warunkiem przeprowadzenia kontroli szczelności. Użytkownicy podkreślają również znaczenie przestrzegania przepisów dotyczących instalacji gazowych oraz konieczność posiadania odpowiedniej dokumentacji projektowej. W przypadku styku rur gazowych z innymi instalacjami, zaleca się zapewnienie odpowiednich odstępów oraz izolacji termicznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA