logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 307 1,6 hdi brak mocy - Obroty do 3 tysięcy i brak mocy

kisia0809 29 Mar 2018 08:01 61329 14
REKLAMA
  • #1 17134989
    kisia0809
    Poziom 8  
    Ocena: 14
    Witam! Posiadam Peugeota 307 1,6 hdi z 2004 roku. Samochód nie ma siły się rozpędzić, obroty podnoszą się do niecałych 3 tysięcy i coś jakby go przyhamowywało, idą do góry i czuć że nie ma siły dalej. Co mogło się stać?

Moderowany przez CameR:

Reg. 3.1.15. Nie pytaj od razu na forum, jeśli samemu nic wcześniej nie sprawdziłeś lub nie podjąłeś próby samodzielnej diagnozy. Pamiętaj, że porady są udzielane w sposób zdalny przy braku fizycznego dostępu do urządzenia, problem musi być bardzo dobrze opisany i zrozumiany przez użytkowników, a tytuł powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.

• REKLAMA
  • #2 17135036
    servgsm
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Masz załączony tryb awaryjny. Przyczyn może być wiele.
    Zapchany DPF, zbyt wiele nieudanych prób przepalenia DPF, brudny EGR, niedziałające świece żarowe, źle działająca klapa gasząca.... Można wymieniać bez końca.
    Żółta kontrolka silnika się świeci? Podepnij auto pod komputer, sprawdź błędy i wklej je tutaj, to będziemy wiedzieli coś więcej.
  • #3 17135052
    kisia0809
    Poziom 8  
    Jestem tylko kobietą, nie wiem wszystkiego :)
    Kontrolka żadna się nie pali, kiedyś raz w wakacje zapalił się CHECK, ale zgasło po kilku dniach i jest okej.
    A teraz w poniedziałek stałam w dość dużym korku i po tym ruszaniu, hamowaniu tak się stało.
  • #4 17135054
    kuba20111
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Bez kompa nic nie zdziałasz. Jedynie sprawdź czy węże od turbiny twardnieją po przygazowaniu.
  • #5 17135055
    servgsm
    Poziom 23  
    Przebieg auta?

Węże od turbiny mogą nie twardnieć. Nie wiem jak jest w 1.6 HDI, ale moim 2.2 HDI biturbo wygląda to tak, jakby klapy turbiny były zamykane.
    W moim przypadku winą jest EGR, bądź zużyte świece (są przepalone).
  • REKLAMA
  • #6 17135058
    kisia0809
    Poziom 8  
    servgsm napisał:
    Przebieg auta?

216tys
  • #7 17135069
    servgsm
    Poziom 23  
    kisia0809 napisał:
    servgsm napisał:
    Przebieg auta?

216tys

To po opisie przypadku, kiedy to nastąpiło, byłbym na 70% pewny nieprawidłowego działania EGR na skutek nadmiernego zabrudzenia.
    Ale tak jak pisał kolega wcześniej, trzeba auto podpiąć do komputera, aby szukać dalej. Poszukaj dobrego mechanika, który zna się na francuzach, bo "pan Wiesio" może nie dać rady. Zbyt bardzo skomplikowane są te jednostki.

Jeśli mam rację, z tym EGR, to być może wystarczyłoby go przeczyścić, w niekórych przypadkach to zdaje egzamin.
  • #8 17135078
    kisia0809
    Poziom 8  
    servgsm napisał:
    kisia0809 napisał:
    servgsm napisał:
    Przebieg auta?

216tys

To po opisie przypadku, kiedy to nastąpiło, byłbym na 70% pewny nieprawidłowego działania EGR na skutek nadmiernego zabrudzenia.
    Ale tak jak pisał kolega wcześniej, trzeba auto podpiąć do komputera, aby szukać dalej. Poszukaj dobrego mechanika, który zna się na francuzach, bo "pan Wiesio" może nie dać rady. Zbyt bardzo skomplikowane są te jednostki.

Jeśli mam rację, z tym EGR, to być może wystarczyłoby go przeczyścić, w niekórych przypadkach to zdaje egzamin.

Dziękuję bardzo za podpowiedź. Mam nadzieje że uda mi się znaleźć kogoś dobrego :)
  • #9 17135082
    kuba20111
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    świece nic do tego nie maja...
  • #10 17135123
    servgsm
    Poziom 23  
    kuba20111 napisał:

Niech kolega poczyta o perypetiach z francuzami, Czasami nawet nagła zmiana temperatury (wyjazd z garażu) potrafi porobić sieczkę w elektronice wywołując załączenie trybu awaryjnego.
    A świece jak najbardziej, System stwierdzi, że są zużyte i będzie zmuszać użytkownika do serwisu. I słusznie. Ceramika na świecach potrafi się skruszyć robiąc jesień średniowiecza w cylindrze, a świece zużywają się nie tylko podczas odpalania auta w zimie, lecz podczas całej eksploatacji. Zmiany ciśnienia i procesy zachodzące w cylindrze robią swoje.
  • REKLAMA
  • #11 17135533
    sly_1978
    Poziom 20  
    Ocena: 284
    servgsm napisał:
    kuba20111 napisał:

Niech kolega poczyta o perypetiach z francuzami, Czasami nawet nagła zmiana temperatury (wyjazd z garażu) potrafi porobić sieczkę w elektronice wywołując załączenie trybu awaryjnego.
    A świece jak najbardziej, System stwierdzi, że są zużyte i będzie zmuszać użytkownika do serwisu. I słusznie. Ceramika na świecach potrafi się skruszyć robiąc jesień średniowiecza w cylindrze, a świece zużywają się nie tylko podczas odpalania auta w zimie, lecz podczas całej eksploatacji. Zmiany ciśnienia i procesy zachodzące w cylindrze robią swoje.

Świece nie powodują w HDi trybu awaryjnego. Egr jest tu podejrzanym jak najbardziej, ewentualnie podciśnienie gubi. Poza tym nie bardzo rozumiem aluzję do "francowatych", motoryzacja jest obecnie na równo słabym poziomie, co w przypadku kiedyś bezawaryjnych niemieckich marek razi najbardziej.
  • #12 17136028
    servgsm
    Poziom 23  
    sly_1978 napisał:

Świece nie powodują w HDi trybu awaryjnego. Egr jest tu podejrzanym jak najbardziej, ewentualnie podciśnienie gubi. Poza tym nie bardzo rozumiem aluzję do "francowatych", motoryzacja jest obecnie na równo słabym poziomie, co w przypadku kiedyś bezawaryjnych niemieckich marek razi najbardziej.

"Ekologia" panie.... "Ekologia". :cry:
  • REKLAMA
  • #13 17136356
    jurekk55
    Poziom 36  
    Ocena: 1580
    kuba20111 napisał:

Nie wypisujemy herezji, czasem lepiej poczytać przed wypowiedzią...

sly_1978 napisał:
    Egr jest tu podejrzanym jak najbardziej,

A dokładniej EGR i przelot spalin, do tego sprawdziłbym odmę i gorącą stronę turbiny.

Wszystko oczywiście po sprawdzeniu błędów i parametrów live.
  • #14 21485987
    uzn190391
    Poziom 1  
    Witam, mam ten sam problem, że jest w trybie awaryjnym i już nie wiem, co mam zrobić dalej, a między innymi wymieniłem zawór EGR na nowy, przepływomierz powietrza nowy, turbinę po regeneracji, wyczyszczony intercooler, odma również, wtryski sprawdzone są w 100% dobre, kostki wtrysków nowe, a samochód dalej bez mocy i w trybie awaryjnym do 3 tys. obrotów i koniec.

Dodano po 2 [minuty]:

A jeszcze czujnik ciśnienia paliwa listwy nowy i czujnik ciśnienia turbiny.
  • #15 21552258
    darekk310
    Poziom 2  
    Starsze 1.6 HDI miały taki problem, że jeśli nie działał 1. bieg wentylatora chłodnicy, to silnik wpadał w tryb awaryjny, brak mocy i wkręca się do 3 tys.

Dodano po 2 [minuty]:

Starsze 1.6 HDI miały taki problem, że jeśli nie działał 1. bieg wentylatora chłodnicy, to silnik wpadał w tryb awaryjny, brak mocy i wkręca się do 3 tys.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Peugeot 307 1.6 HDi z 2004 roku ma problem z brakiem mocy i ograniczeniem obrotów do około 3000, co wskazuje na załączenie trybu awaryjnego. Przyczyną może być zapchany lub zabrudzony zawór EGR, uszkodzony lub zabrudzony filtr DPF, problemy z podciśnieniem, niewłaściwe działanie turbiny lub układu chłodzenia, np. niedziałający pierwszy bieg wentylatora chłodnicy. Brak świec żarowych nie jest bezpośrednio powiązany z trybem awaryjnym, choć ich zużycie może wpływać na pracę silnika. Zalecane jest podłączenie samochodu do komputera diagnostycznego w celu odczytu błędów i parametrów na żywo. Wymiana lub czyszczenie EGR często pomaga, ale w niektórych przypadkach konieczna jest kompleksowa diagnostyka układu turbodoładowania, przepływomierza powietrza, intercoolera, odmy oraz czujników ciśnienia paliwa i turbiny. W starszych modelach 1.6 HDi problem może wynikać z awarii wentylatora chłodnicy, co również powoduje tryb awaryjny i ograniczenie mocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA