logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes 310CC 2.3 Benzyna - Olej w układzie chłodzenia

mantee78 31 Mar 2018 15:10 1641 9
REKLAMA
  • #1 17140303
    mantee78
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam,

Kupiłem ponad rok temu Mercedesa 310CC 2.3 Benzyna z automatyczną skrzynią biegów. Silnik: M102945 00 001415. Skrzynia: 722395 00 316355 (type = GA). Niecałe 50 tys km, co jest dobrze udokumentowane. Stan pojazdu też wskazuje niski przebieg.

Niestety z silnikiem dzieje się coś dziwnego, może ktoś spotkał się z czymś takim i może mnie naprowadzić na przyczynę usterki.

Przy kupnie samochodu zauważyłem, że w chłodnicy na wierzchu było trochę oleistej zawiesiny, więc pierwsze co przychodzi na myśl to uszczelka pod głowicą, jednak według poprzedniego właściciela był nim za granicą i nic złego się nie działo. Zapewnił mnie, że bezpiecznie mogę wracać nim do domu (ponad 300 km). Rzeczywiście po powrocie do domu pod korkiem chłodnicy nie było żadnej różnicy, więc wypłukałem układ chłodzenia, zalałem płynem i po kilku jazdach próbnych nie zauważyłem oleju w układzie chłodzenia.

Wybrałem się w trasę ponad 800 km, bez problemu przejechałem prawie 600 km i gdy utknąłem w korku zauważyłem wzrost temperatury. Zjechałem na parking, otworzyłem maskę i szok, silnik zarzygany masłem z chłodnicy. Po ostygnięciu silnika dolałem wody do chłodnicy, odpaliłem silnik i po chwili chłodnica wyrzuciła pulsacyjnie całą wodę.

Zostało holowanie do warsztatu. Na szczęście mechanik miał opinię specjalisty od starych mercedesów. Splanował głowicę, wymienił uszczelkę, wyczyścił układ i miało być wszystko ok.

Wracam do domu i po około 600 km sytuacja się powtórzyła: korek, wzrost temperatury i masło w chłodnicy.

Znów mechanik, sprawdzanie silnika, płukanie układu i... stwierdził, że nie widzi żadnej usterki, że auto chodziło cały dzień, jeździł nim po mieście, zostawiał z włączonym silnikiem i nie stwierdza ubytku oleju.

Sęk w tym, że ja już w to nie wierzę, że wszystko jest ok. Podejrzewam pęknięcie głowicy lub bloku silnika, jednak nie rozumiem dlaczego przez około 600 km jazdy jest wszystko OK, dopiero potem wyrzuca mi olej do układu. Nie ma tu chłodniczki oleju.

Jak zdiagnozować usterkę?

Zastanawiam się nad wymianą silnika na jakiś nowszy, razem ze skrzynią, bo ten automat jest taki sobie. Od jakiego modelu mógłbym użyć silnika?

Z góry dzięki za wszelkie rady i sugestie.

Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę.
    Załączniki:
    • Mercedes 310CC 2.3 Benzyna - Olej w układzie chłodzenia IMG_2535.JPG (1.02 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17140328
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6668
    Chłodnica oleju woda/olej jesli występuje w tym modelu.
  • #3 17140338
    mantee78
    Poziom 11  
    andrzej20001 napisał:
    Chłodnica oleju woda/olej jesli występuje w tym modelu.

Nie występuje w tym modelu niestety, gdyby była problem byłby łatwy do usunięcia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17140372
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6668
    Moze przwiesza sie zawór cisnienia w pompie oleju. I przepycha olej pod uszczelka w uklad chlodzenia. Manometr i zegar w kabinie w ukladzie oleju pomoglby sprawdzic.
  • #5 17141958
    mantee78
    Poziom 11  
    O tym nie pomyślałem, będę musiał sprawdzić. Dziękuję za wskazówkę.
  • REKLAMA
  • #6 17149908
    mantee78
    Poziom 11  
    Może ktoś zna i mógłby polecić uczciwego speca od takich starych silników?
    Nie zależy mi specjalnie na czasie, ale dobrze byłoby zrobić porządną diagnostykę, albo nawet remont generalny, bo jednak dziadek swoje lata ma, a szkoda go spisywać na straty przy tak małym przebiegu.
  • #7 17149948
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3628
    To auto wyszło z fabryki jako "anglik" - może przy okazji przekładki coś spieprzono (o ile takowa została dokonana)
  • #8 17150082
    mantee78
    Poziom 11  
    To auto to Anglik, bez przekładek. Mieszkam w Anglii, choć teraz auto jest w Polsce i chciałbym je zrobić na tip top zanim wyjadę w jakąś dalszą trasę. Na razie boję się wracać nim do Anglii.
  • REKLAMA
  • #9 17155970
    mateuszyo
    Poziom 11  
    Ocena: 100
    Nie wiem jak bardzo się zagrzał ale możliwe że mógł się odkształcić blok lub jest tam jakaś rysa przy kanale olejowym. Głowica przy wymianie uszczelki była sprawdzana na szczelnosc?
  • #10 17156022
    mantee78
    Poziom 11  
    Auto czeka na wolny termin na diagnostykę głowicy i bloku. Mechanik twierdzi, że robił te samochody w serwisie Mercedesa i słabe głowice i bloki były przypadłością tego silnika, ponoć naprawiał nawet 3 tygodniowy egzemplarz. Dam znać jak coś się wyjaśni.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zakupił Mercedesa 310CC 2.3 Benzyna, który wykazuje problemy z olejem w układzie chłodzenia. Po zauważeniu oleistej zawiesiny w chłodnicy, podejrzewa uszczelkę pod głowicą, jednak po wstępnym czyszczeniu nie zauważył dalszych problemów. W trakcie dłuższej trasy, pojazd zaczął sprawiać kłopoty, co skłoniło go do poszukiwania przyczyny. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie zaworu ciśnienia w pompie oleju oraz diagnostykę głowicy i bloku silnika, wskazując na potencjalne problemy z uszczelką lub odkształceniem bloku. Użytkownik planuje przeprowadzenie dokładnej diagnostyki przed dalszymi podróżami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA