Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Panasonic TX-L42E6EK i wyłączający się Youtube

01 Kwi 2018 11:38 10212 24
  • Poziom 12  
    Cześć,
    Problem: od ok 3-4 miesięcy mam trudność we włączeniu Youtube, tj. po uruchomieniu i upływie 1-2 sek. aplikacja sama się wyłącza. Muszę próbować z 5 razy, aby ją utrzymać włączoną. Kiedy już się uruchomi to jest ok.
    Próbowałem na połączeniu tak WiFi jak i kablowym - bez zmian, przywróciłem ustawienia fabryczne tv - bez zmian, reinstalacja aplikacji Youtube - bez zmian.
    Co radzicie?
  • Poziom 12  
    Podbijam.

    Naprawdę nikt nie ma podobnego problemu albo podejrzenia co może być przyczyną?
  • Poziom 12  
    Dziękuję za link.
    Myślisz, że nie szukałem wcześniej?

    Jak już to opisałem w pierwszym wpisie, przywracałem ustawienia fabryczne - niestety poprawy brak.
    Macie jeszcze inne pomysły?
  • Poziom 9  
    Dołączam się do tematu w poszukiwaniu rozwiązania . Dokładnie ten sam problem.
    Telewizor Panasonic TX-L42E6E. Dawniej YT działał po 3-4 razach teraz z 50 razy wyrzuca
    zanim się załapie. Proszę o rzeczowe rozwiązanie problemu.
  • Specjalista - zasilacze komputerowe
    Miałem identyczny problem w TX-L42ET60E występujący przez kilka lat, właściwie zawsze.
    Odległość od routera ok. 3 mb, na połączeniu przewodowym nie sprawdzałem. Inne aplikacje internetowe działały poprawnie.

    Nie drążyłem tematu bo rzadko korzystałem z yt wykorzystując telewizor. Od niedawna korzystam z TX-55EX620E w tych samych warunkach. YouTube działa idealnie. Choć nie zmieniłem nawyków (YT przez TV) to dla samego sprawdzenia włączam by sprawdzić, czy się nie "zerwie" - działa zawsze.
  • Poziom 9  
    Cześć,
    Posiadam telewizor TX-P42ST60E, połączony z internetem przez WI-FI z routerem.
    Przez pierwsze 2 lata nie było żadnych problemów gdy nagle pojawił się problem z Youtubem. Wygląda to podobnie jak u przedmówców, z tym że ja u siebie nawet jak próbuje 30 razy to nie chce działać YT i po kilku sekundach wyłącza się TV.
    Ostatnio opracowałem procedurę startową, która działa niezawodnie od kilku dni (po kilku latach braku YT).

    > Włączam TV
    > Uruchamiam aplikację YT na telefonie
    > Nie uruchamiam filmu, nawiązuje połączenie i rozpoczynam przesyłanie na TV
    > Czekam aż wszystko się uruchomi i załaduje w TV
    > Wybieram film na telefonie lub pilotem i oglądam bez problemów

    Do tej pory robiłem tak że włączałem filmik na telefonie i wtedy rozpoczynałem transmisję na TV i nie działało.
    Mam nadzieję że komuś pomoże ten sposób bo ja strasznie cierpiałem z braku YT na tak fajnym telewizorze.
    Pozdrawiam Forumowiczów
  • Poziom 12  
    ---Siwy--- napisał:
    Cześć,

    > Nie uruchamiam filmu, nawiązuje połączenie i rozpoczynam przesyłanie na TV
    Pozdrawiam Forumowiczów


    Cześć,
    Bardzo proszę o rozwinięcie - co to znaczy:
    1. nawiązuje połączenie,
    2. rozpoczynam przesyłanie na TV?
    Pzdr
  • Poziom 9  
    U mnie zarówno TV jak i telefon podłączone są do WIFI i zawsze miałem w YT w telefonie aktywną prostokątną ikonkę do łączenia się z telewizorem. Jeśli u kogoś nie działa to chyba można to ustawić w ustwieniach YT. Wyszukiwarka google na pewno pomoże.
    Ostatnio natknąłem się również na fajny gadżet - adapter MHL za kilkanaście złotych. Podłącza się to do telefonu i TV i obraz z telefonu przesyła się na TV. Zawsze można wziąć dłuższy kabel HDMI, uruchamiać YT na telefonie i oglądać na TV.
  • Poziom 9  
    Przedstawiona przeze mnie metoda wyżej ostatnio zaczęła szwankować, choć po kilku próbach zawsze udawało się oglądać YT.
    Myślałem już o zakupie urządzenia Miracast/AnyCast HDMI, ale odnalazłem świetny program na androida który ostatecznie zakończył moje problemy. Chodzi o "Tubio" - program pobrany ze sklepu play.
    Konfiguracja trwała minute i teraz uruchamiam dowolne video na YT w telefonie i streamuje bezprzewodowo na TV Panasonic.
  • Poziom 10  
    U mnie identyczny problem.
    Walczę z tematem ponad rok, (TV 47"). Kupiłem go na początku 2014.
    YT się sam wyłącza po ok 3 sek.
    Słyszałem o Rasperberry, inni użytkownicy się nim ratują. To mikro komputer, gdzie podłączamy sieć oraz HDMI.
    Koszt ok 300 zł, omijamy wtedy układ aplikacji z TV.
    Dziwne faktycznie jest to, że inna apki działają poprawnie.
    Przypuszczam, że to może być kwestia pamięci RAM w TV.
    Dzisiaj YT oraz FB to najbardziej pamięciożerne strony na PC oraz smartfony. Sądzę, że w przypadku TV jest podobnie.
  • Poziom 12  
    ---Siwy--- napisał:
    Przedstawiona przeze mnie metoda wyżej ostatnio zaczęła szwankować, choć po kilku próbach zawsze udawało się oglądać YT.
    Myślałem już o zakupie urządzenia Miracast/AnyCast HDMI, ale odnalazłem świetny program na androida który ostatecznie zakończył moje problemy. Chodzi o "Tubio" - program pobrany ze sklepu play.
    Konfiguracja trwała minute i teraz uruchamiam dowolne video na YT w telefonie i streamuje bezprzewodowo na TV Panasonic.

    Wyjaśnij proszę co i jak skonfigurowałeś.
    Apkę zainstalowałem, widzi ona w sieci wszystkie urządzenia (media) ... oczywiście poza Panasonic TV, coś konfigurowałeś w TV?
    TV ma oczywiście czynne połączenie z siecią.
  • Poziom 9  
    Telewizor ma połączenie z domową siecią WIFI. Jedyne co zrobiłem po włączeniu Tubio to w prawym dolnym rogu jest ikonka telewizora i tam wybrałem Panasonica. Później już tylko odpalam YT w Tubio i po chwili film pokazuje się na ekranie TV.
  • Poziom 12  
    Dzięki.
    Hm, teraz dojrzałem, że Ty masz jednak inny odbiornik tj. TX-P42ST60E ja zaś TX-L42E6EK.

    Pytanie: co jest takiego jest tym pierwszym czego nie ma w tym drugim, że jest możliwa ta emisja z Tubio? Może coś należy aktywować?
  • Poziom 2  
    Juz niedługo Problem zniknie konkretnie 4 Grudnia tego roku, a konkretnie zniknie wraz z Aplikacja z SmartTV. Wyżej opisany problem maja Posiadacze Panasonic z całego świata co widać w komentarzach:
    https://www.youtube.com/watch?v=4hYkAP9Abyo

    ja na swoim NEOPLASMA 3D PANASONIC VIERA TX-P50ST60 kupionym w 2014 dzisiaj dostałem plansze , że aplikacja zniknie 4 grudnia 2018 , problem jest znany dotyczy przejścia z technologii Flash na HTML 5.
    Niby miał on dotyczyć TV sprzed 2012 roku jak widać nie w moim przypadku (samsung cos pisze że wszystkie sprzed 2010, na samsungu z 2011 apka zniknęła mi juz jakiś rok temu).
    szkoda i żal, jakiś smar TV na Androidzie będzie trzeba dołożyć.

    Pozdrawiam
  • Poziom 12  
    No niestety, dzisiaj otrzymałem komunikat, że aplikacja zniknie 4 grudnia 2018r.

    Skoro Panasonic olał klientów to klient się obraził i oleje Panasonica - już nic nie kupię od nich.
  • Poziom 1  
    Niestety też mam ten komunikat. To nie jest wina Panasonica!!! To wymysł Google.
  • Poziom 12  
    zdradzio napisał:
    Niestety też mam ten komunikat. To nie jest wina Panasonica!!! To wymysł Google.

    No to jak to jest - google nie chce wydać aktualizacji apki czy to Panasonic nie chce zaktualizować firmware tv?
    Jaki interes ma google w ograniczaniu dostępu do własnej usługi?
    A Panasonic, no cóż, zawsze może próbować sprzedać kolejny tv.
  • Poziom 9  
    Jak u poprzedników, również mam komunikat że YT przestanie działać w grudniu :/ Niezła żenada, ale na szczęście Tubio działa póki co bez zarzutu.
    Jeśli chodzi o pytanie od darekkkk to wydaje mi się że TV musi mieć DLNA Media serwer.
  • Poziom 10  
    Panasonic jednak ma nas gdzieś, mam ten sam problem, ale na sprzęcie firmy Sony, są nowe aktualizacje i wszystko chodzi poprawnie! Najpierw plazma G20 a teraz S60 przestaje mi działać, na co liczy panasonic?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    ---Siwy--- napisał:
    Jeśli chodzi o pytanie od darekkkk to wydaje mi się że TV musi mieć DLNA Media serwer.

    Nie, to nie to.
    TV ma czynny DLNA tj. łączy się z NAS i odtwarza filmy a więc klient dlna w tv działa.

    Tubio natomiast nie widzi zupełnie tego tv Panasonica tj. pod ikoną w prawym dolnym rogu widzi inne urządzenia w domu (np. Kodi, chromecast) a na TV się gniewa. WTF?