logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozmieszczenie czujek i innych elementów systemu alarmowego w domu.

Jarek9008 01 Kwi 2018 12:52 1287 14
  • #1 17142228
    Jarek9008
    Poziom 7  
    Witam serdecznie,

bardzo proszę o pomoc w umiejscowieniu czujek alarmowych w moim domu.

W załączeniu przesyłam rzut parteru.

Pozdrawiam.

Moderowany przez suworow:

Kolega poprawił jeden błąd na który zwrócił uwagę kolega Darek to ja poprawiam drugi i wydzielam do nowego tematu.

• #2 17142231
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    Rozumiem, że to żart w ramach 1 kwietnia? Kolega popełnił przynajmniej dwa błędy:
    - nie dopisujemy się do czyjegoś wątku, tylko zakładamy swój
    - podajemy swoją propozycję rozwiązania tematu a uczestnicy dyskusji podpowiadają, czy tok myślenia jest prawidłowy, ewentualnie sugerują poprawki. Na zrzucie nie widzę propozycji.
    Trudno jest dyskutować nad czymś, co nie istnieje.
  • #3 17142247
    Jarek9008
    Poziom 7  
    Witam,

zły plik wkleiłem. Teraz już poprawny z moją propozycją :)
  • #4 17142251
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    Bardzo ogólnie, to kiepsko to wygląda. Zachęcam do poczytania podobnych tematów na forum. Nie zaleca się, aby czujki ruchu patrzyły na okna.
  • #5 17142262
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1278
    Też jakoś nie dostrzegam w tym większego składu i ładu.
    Jest taki np temat gdzie kolega bhtom całkiem ładnie wyprowadził na prostą jednego z userów: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3377673.html
    O rozmieszczeniu czujek i ich doborze traktuje tez ten temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3433764.html

ps. ktoś koledze "podebrał" piętro. Zostały tylko schody do nieba....
  • #6 17142575
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 17142608
    sasanp
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Witam montuję parę lat systemy alarmowe i generalnie sprawdza się zasada umieszczania czujek nad drzwiami każdego pokoju. Po za garażem oczywiście. Ponieważ ktoś projektując dom nie uwzględnia umiejscowienia mebli i później nie ma problemu, że nie można postawić szafy bo czujka w tym miejscu jest. Czujki powinny być w każdym pokoju które ma okno. Nie powinno się montować czujek w łazienkach ze względu na wilgoć. Odnośnie niezalecania montażu czujki na przeciw okna. Czujka nie wykrywa ruchu za szybą. Najlepiej sprawdzają mi się czujki optex RXC-ST
  • #8 17142753
    SJS
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    1. czy są zwierzęta w domu np kot, pies? - Jeśli są to trzeba iść w kierunku kontaktronów po obwodzie i ew. czujki tłuczenia
    2. jaki jest poziom zagrożenie?
    3. co ma być przede wszystkim chronione i w jakiej porze dnia?
    4. czy obiekt ma być podłączony do stacji monitorowania czy nie?
  • #9 17142760
    Jarek9008
    Poziom 7  
    Poczytałem trochę więcej według Waszych zaleceń i przesyłam jeszcze raz schemat do Waszej oceny.

Załączniki:
    • Rozmieszczenie czujek i innych elementów systemu alarmowego w domu. Bez tytułu3.png (50.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Rozmieszczenie czujek i innych elementów systemu alarmowego w domu. Bez tytułu2.png (57.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 17143002
    SJS
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Nie ma linków...
  • #11 17143727
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 604
    Witam,

sasanp napisał:
    Witam montuję parę lat systemy alarmowe i generalnie sprawdza się zasada umieszczania czujek nad drzwiami każdego pokoju. Po za garażem oczywiście. Ponieważ ktoś projektując dom nie uwzględnia umiejscowienia mebli i później nie ma problemu, że nie można postawić szafy bo czujka w tym miejscu jest.

Jeśli to jest wyznacznik lokalizacji czujek w Twojej paroletniej działalności instalatorskiej, to ja współczuję Twoim klientom, którzy śpią spokojnie nie wiedząc, że mają atrapy zamiast prawdziwych systemów...

Pozdrawiam.
  • #12 17143757
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1278
    Panowie dopuszczam dyskusje "poboczne" ale nie jest dobrze gdy biorą one górę. Inaczej mówiąc mniej poświęcajmy uwagi błędom w czyjejś propozycji a więcej na tym by samemu zaproponować coś sensownego, lub chociażby wypunktowaniu błędów w propozycji autora tematu. Dziękuję.
  • #13 17143954
    Jarek9008
    Poziom 7  
    SJS napisał:
    Nie ma linków...

Linki dodane jeszcze raz.
  • #14 17147214
    Jarek9008
    Poziom 7  
    Witam,

Czy któryś z Was będzie mi w stanie udzielić porady?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie dotyczące rozmieszczenia czujek alarmowych w domach. Użytkownicy zwracają uwagę na błędy w umiejscowieniu czujek, sugerując, że powinny być one umieszczane nad drzwiami w każdym pokoju, z wyjątkiem garażu. Podkreślono, że czujki nie powinny być montowane naprzeciwko okien oraz w łazienkach z powodu wilgoci. Wskazano również na znaczenie dostosowania systemu do obecności zwierząt domowych oraz poziomu zagrożenia. Użytkownicy dzielili się linkami do tematów dotyczących doboru i rozmieszczenia czujek, a także podawali konkretne modele, takie jak Optex RXC-ST, które sprawdzają się w praktyce.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA