logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch SRV43T03EU - woda w misce jak namierzyć wyciek.

merho 02 Kwi 2018 16:36 1035 7
REKLAMA
  • #1 17144518
    merho
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Nie mogę namierzyć wycieku wody do miski z pływakiem włączającym odpompowanie wody. Odkręciłem obudowę od dołu woda stała juz tam długo, był osad w dnie. Sprawdziłem wszystkie przewody i połączenia - żadnych pęknięć, zapchań czy rozszczelnień. Zabrałem się do pompy odpływowej mimo ze było sucho, w środku nazbierało się dużo wody i gęstego osadu na zdjęciu już wyczyszczone właśnie to miejsce. Hydrostat jest czysty i szczelny, w trakcie cyklu pracuje dobrze. Zanim postawie zmywarke na nogi to może macie jakies sugestie gdzie i co jeszcze sprawdzić.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17144677
    merho
    Poziom 10  
    zadam64 napisał:
    Witam.A wymieniales oring moze juz jest odgnieciony i stracil elastycznosc?

Zaraz sprawdzę czy trzyma szczelność, wcześniej nie miałem taka odsłoniętego dołu zmywarki jak teraz, panel z przodu dużo zasłaniał, za chwile podłącze do wody i uruchomię podstawowy program. Bedę leżał z latarką i skupie się na tym miejscu
  • REKLAMA
  • #4 17144803
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3227
    Ja tej pompie nie wróżę żadnej przyszłości.
    A wycieku musisz szukać tak jak napisałeś, z latarką.
  • #5 17144806
    merho
    Poziom 10  
    Podłączyłem zmywarkę, woda pojawia się po stronie pompy myjącej, nie widać skąd leci woda nie ma żadnych śladów czy ścieżek. W czasie 2 minut pracy naleciało 200-300 ml wody. Reszta sucha, taka ilość jakby wyciekała z oringu to bym raczej zauważył, znalazłem wątek kogoś komu wyciekało z tej pompy. Jutro ją rozbiorę.
    EDIT
    Woda leci z okolic tej pompy do tyłu,ale nie widać skąd dokładnie Bosch SRV43T03EU - woda w misce jak namierzyć wyciek.
  • #6 17152649
    merho
    Poziom 10  
    Ciąg dalszy.
    Wymieniłem turbinę i uszczelki w pompie myjącej, bo wyciek właśnie był z tego miejsca. Zmywarka pracowała 3 cykle do końca i jest sucho. Poskładałem ją i wstawiłem do szafki, wstawiłem naczynia i cyk I auto. Obecnie problem jest taki, że pracuje pompa odprowadzająca, przy zamkniętych drzwiach, gdy otwieram przestaje pracować - jest 20 minut do końca programu to ten etap kiedy się wystudza chyba albo ostanie płukanie. Musze ją ponownie wystawić.
    Ten przełącznik jaką pełni funkcję? Jak przełączam tą niebieską dźwignie to nic się nie dzieje, ten drugi załącza pompę odpływową.
  • #7 17152777
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3227
    merho napisał:
    ten przełącznik jaką pełni funkcję? jak przełączam tą niebieską dźwignie to nic sie nie dzieje,

Napływająca woda do labiryntu powoduje wzrost ciśnienia i membrana porusza dźwignię która przełącza ten mikroprzełącznik.
    A jest sprawny?
  • REKLAMA
  • #8 17152885
    merho
    Poziom 10  
    Woda napływa do tego okrągłego przełącznika i wypycha mały bolec, który przesuwa niebieską wajchę, ale czy ten mikroprzełącznik jest sprawwny tego nie wiem, nie zauważyłem, aby coś sie przełączyło, mogłem to przeoczyć. Zastanawiam sie czy nie mam go źle podłączonego, czy nie pomieszałem kabli. Gdzięś na naszym forum widziałem fotkę tej okolicy, nie mogę namierzyć.
    EDIT
    Właśnie skończył sie pełen cykl na auto, tu jest fotka kolegi z forum https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2730958.html i kable sa inaczej. Nic nie rozumiem, z naczyniami nie konczy cyklu, a pusta pracuje prawidło. W jednym i w drugim miejscu stoi prosto.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z wyciekiem wody w zmywarce Bosch SRV43T03EU, który objawia się wodą w misce z pływakiem. Po sprawdzeniu uszczelek, przewodów i pompy odpływowej, użytkownik zauważył, że woda pojawia się w okolicy pompy myjącej, ale nie można ustalić źródła wycieku. Po wymianie turbiny i uszczelek w pompie myjącej, problem z wyciekiem został rozwiązany, jednak pojawił się nowy problem z działaniem pompy odpływowej, która pracuje przy zamkniętych drzwiach. Użytkownik zastanawia się nad funkcją przełącznika i poprawnością podłączenia kabli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA