logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Fiat Doblo 2006 1.4 V8 - ECU nie działa świeci się immo/ Brak połączenia ODB2

bula6595 02 Kwi 2018 17:48 2937 4
REKLAMA
  • #1 17144630
    bula6595
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    jak w temacie. po wymianie silnika nie możemy się połączyć z ECU, Świeci się cały czas Immo. Nie udało się nawiązać połączenia z nim poprzez ODB2. Teoretycznie wszystko jest sprawne. Wiązka nie jest uszkodzona masy są rozrusznik kręci jak oszalały. bezpieczniki sprawdziłem włącznie z przekaźnikami, Przeczyszczono styki w kostkach ( kostek nie można zamienić miejscami) nie ma uszkodzonych pinów na złączach. Do przekładki zastosowano starą wiązkę włącznie z czujnikami. Mechanik się zarzeka że nie uszkodził nigdzie wiązki anie nie rzucał nim.

Zastanawiam się czy szukać takiego ECU zakładając że zostało uszkodzone całkowicie czy też ktoś ma jakiś dziwny pomysł który można jeszcze sprawdzić.

Ma ktoś może schematy połączenia przewodów i czujników ?
  • REKLAMA
  • #2 17144699
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2638
    A może pierw sprawdzisz czy są wszystkie zasilania na ECU.
  • REKLAMA
  • #3 17144866
    bula6595
    Poziom 9  
    no sprawdził bym gdybym wiedział co i jak ale zę nie mam schematów połączeń to nie wiem jak się do tego zabrać.
    Na forum znalazłem z grande punto ale u mnie piny sa inaczej popodpinane niż wskazane i nie idzie dojść co jest gdzie.

jak by ktoś miał opiskę do doblo 1.4 GOLASA to był bym wdzięczny bo jednak one się troszkę różnią. chociażby wspomaganiem kierownicy ( mam mechaniczne ) i pewnie z tą zmiany w pinach na kostkach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17153422
    daro30elektro
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    W Grande Punto jest całkowicie inny sterownik silnika IAW5SF3.M2 a ty masz jak się domyślam IAW5SF.MH wiec schemat jest jednak inny. Patrząc na sterownik jak jest zamontowany to w prawej wtyczce pin 16 i 29 to 12V a na PIN 15 GND , pin 10 K-line diagnostyka
  • #5 17153637
    bula6595
    Poziom 9  
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Rozwiązaniem były źle po podpinane wtyczki od czujników i zaśniedzenie przewodów. Po wyczyszczeniu wszystkiego i ponownym podłączeniu wiązki wszystko działa już poprawnie i fura śmiga o niebo lepiej. Pousuwałem z komputera adaptacje wszelkiej maści i już wszystko działa poprawnie.

Pozdrawiam wszystkich.
REKLAMA