logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Huawei B2338-168 zwany Net Boxem

sebapulawy 03 Kwi 2018 16:24 8790 12
  • #1 17146464
    sebapulawy
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    Witam
    Chciał bym zapytać czy ktoś może ma specyfikacje tego ustrojstwa z Play? Chodzi mi głownie czy obsługuje on agregacje.
    Pozdrawiam
  • #2 17146540
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5713
    Obsługuje , agreguje 1 pasmo LTE FDD i do niego pasma LTE TDD. W naszych warunkach tylko Plus korzysta na niewielu BTS-ach z TDD LTE2600. Play posiada pozwolenie na TDD LTE 3700 ale sieć jest w planach. Na dzień dzisiejszy działa więc jako LTE 4 kat bez agregacji pasm.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 17146544
    sebapulawy
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    czyli z t-mobilem działać szybko nie będzie
    dzieki za info
  • #4 17398864
    nickdrake
    Poziom 2  
    Można użyć anteny z tego zestawu netbox w innym routerze? Na przykład w B618,B715,B525?
  • #5 17398908
    matek451
    Poziom 43  
    Nie, zewnętrzny punkt dostępowy LTE pracuje tylko z routerem z zestawu. Do B618, B525 czy B715 stosuje się anteny ze złaczami SMA. Jaki masz problem z sygnałem LTE?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 17398952
    nickdrake
    Poziom 2  
    Ok,dzięki za info. Nie mam problemu,po prostu myślałem o routerze który obsługuje agregacje pasm (na netboxie mam predkosci 30Mb/s, w nocy 50Mb/s),ale skoro miałbym jeszcze anteny dokupywać to mi się to nie opłaci i tak pewnie dużej różnicy mieć nie będę mieszkając na wsi.
  • #7 17399408
    matek451
    Poziom 43  
    Mógłbyś się zdziwić, wszystko zależy od tego jakie pasma LTE są na BTS-ie( czy jest LTE2600) i jak jest obciążony. Ja standardowo w dzień mam 120-150Mb/s w nocy ponad 200Mb/s. oczywiście BTS nieprzeciążony, parametry sygnału prawidłowe i agregacja LTE2600+2100+1800. B2338-168 to nie jest moja bajka, podobnie jak jego następca B2368-66.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 17434420
    Avagardo
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witajcie,
    No mam to cudo czyli Huawei B2338-168. Na antenę nie narzekam, ale router dodany do kompletu to zasadniczo złom... Zasięg wifi w domu jest kiepski, a za dwoma ścianami już zupełnie brak. Mam Router Tp-link Archer C2300 i chciałbym podpiąć go do wcześniej wspomnianej anteny (modemu). Próbuję już w sumie kilka godzin i nic... Czy próbował ktoś z Was podpinać inny router do tego modemu? Ktoś może podpowiedzieć jak to skonfigurować?
    Pozdrawiam,
  • #9 17434667
    matek451
    Poziom 43  
    ODU w tym zestawie czyli zewnętrzny punkt dostępowy LTE wbudowany w antenę działa tylko z IDU z zestawu czyli routerem Huawei. Zasięg WiFi w domu poprawiasz dodatkowym AP ustawionym na Archerze, połączenie kablem LAN -LAN do routera Huawei.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 17435187
    Avagardo
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź.
    Dokładnie tak zrobiłem jak radzisz. Dziwnie to wygląda ale działa. Wyłączyłem też wifi na Huawei aby nie dodawać kolejnej sieci.
    Szkoda, że nie da połączyć bezpośrednio.

Pozdrawiam!
  • #11 17437971
    Nagus
    Poziom 27  
    Ocena: 97
    Możliwe, że można podłączyć bezpośrednio. Trzeba czymś zasilić ODU - potrzebny ci będzie injector PoE. Jeżeli ODU wystawia jakikolwiek ludzki interfejs do konfiguracji to da się ustawić połączenie z siecią komórkową, a wtedy standardowe połączenie z portem WAN Ethernet TPLinka i jazda.
  • #12 17439728
    Avagardo
    Poziom 2  
    @Nagus
    Bardzo mnie zainteresowałeś.

Chętnie pozbył bym się tego zbędnego elementu systemu czyli routera huawei.

Na routerku h**awei jest właśnie wejście PoE (do niego wpiąłem RJ45 z anteny). Później próbowałem w rodzaju połączenia kombinować z PoEEE (to raczej nie to samo) - ale nie zadziałało w żaden sposób.
    Czy możesz napisać coś więcej? Jakoś wyjaśnić? Nie jestem zupełnie zielony w temacie ale z injectorem PoE nie słyszałem. Z tego co widzę nie są drogie.
    Da się sprawdzić jakoś przed inwestycją ten 'ludzki' interfejs ODU modemu (tzn anteny)?

Pozdrawiam!
  • #13 17449805
    bangomango
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Avagardo napisał:
    @Nagus
    Bardzo mnie zainteresowałeś.

Chętnie pozbył bym się tego zbędnego elementu systemu czyli routera huawei.

Na routerku h**awei jest właśnie wejście PoE (do niego wpiąłem RJ45 z anteny). Później próbowałem w rodzaju połączenia kombinować z PoEEE (to raczej nie to samo) - ale nie zadziałało w żaden sposób.
    Czy możesz napisać coś więcej? Jakoś wyjaśnić? Nie jestem zupełnie zielony w temacie ale z injectorem PoE nie słyszałem. Z tego co widzę nie są drogie.
    Da się sprawdzić jakoś przed inwestycją ten 'ludzki' interfejs ODU modemu (tzn anteny)?

Pozdrawiam!

PoEEE to zupełnie co innego niż PoE [power over ethernet]

A wracając do tematu.
    Nie da się. Chyba że ktoś zhackuje te ustrojostwa [posiadam 2368] . Połączenie między IDU-ODU jest szyfrowane kluczem.
    Na włoskim forum koleś próbował to zrobić [użyć inny router] i o ile udało mu się zasilić ODU z injectorem to nie był w stanie się skomunikować z ODU.
    One są na maksa zablokowane, porty, serwisy itd.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat routera Huawei B2338-168, znanego jako Net Box, oraz jego możliwości agregacji pasm LTE. Router obsługuje agregację jednego pasma LTE FDD oraz pasma LTE TDD, jednak w praktyce działa głównie jako LTE 4 kat bez agregacji. Wiele osób zauważa, że zasięg WiFi routera jest słaby, a niektórzy próbują podłączyć inne routery, takie jak TP-Link Archer, do anteny z zestawu. Wskazano, że zewnętrzny punkt dostępowy LTE (ODU) działa tylko z routerem Huawei, a połączenie z innymi routerami wymaga dodatkowych rozwiązań, takich jak injector PoE. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z prędkościami internetu oraz problemami z sygnałem LTE.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA