logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pierwszy subwoofer na alphardzie LW800 made by lewy 13 lat;)

lewytolewy 04 Gru 2006 00:19 9920 32
REKLAMA
  • Witam
    Pisalem jż jeden temat co do tego suba lecz coś sie pogmatwało i sie zrobil śmietnik dlatego założyłem drugi temat.
    Zrobiłem subwoofer na alphardzie LW800 myślę że to najlepsze wyjście w stosunku cena/jakość.
    Skrzynia BR, 26,5l z dzwiczek od starej szafy kture niosłem przez 1 godzinę do domu z jakiegoś śmietnika :cry: .
    Przełącznik FILTR ON/OFF.
    Wszystko obite czarnym materiałem obiciowym+narożniki.

KOSZTORYS:
    LW800+przesyłka 45zł
    BR 4zł
    Terminal 7zł
    Obicie-10zł
    Narożniki 8szt 12zł
    szpachla 6zł
    filtr dolnoprzepustowy 25zł
    Wygłuszenie-10zł
    Deski "miałem"
    Całość około 115 (nie pamiętam dokładnie cen).
    I oczywiście muj bezcenny czas ;)

ODSŁUCH:
    Ten sub dobrze sobie radzi. Napędzam go oddzielnymm wzamkiem Tda 7294+filtr aktywny (poto ten przełącznik w subie).
    Nawet nisko schodzi, potrafi dać czasem czadu przy mocniejszych udeżeniach BASU. Nie zamula i nic nie świszczy.

TU SĄ JEGO FOTY:
    PS.mam 13 lat
    Załączniki:
    • Pierwszy subwoofer na alphardzie LW800 made by lewy 13 lat;) sub3.JPG (115.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pierwszy subwoofer na alphardzie LW800 made by lewy 13 lat;) sub2.JPG (124.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pierwszy subwoofer na alphardzie LW800 made by lewy 13 lat;) sub1.JPG (162.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pierwszy subwoofer na alphardzie LW800 made by lewy 13 lat;) sub.JPG (176.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    lewytolewy
    Poziom 19  
    Zdrowaś cewko mocy pełna rezonans z tobą błogosławionaś ty między transformatoram i błogosławiony owoc pracy twojej - piorun.
    Wielka cewko przyjaciółko moja pracuj z nami szaleńcami teraz i w godzinę padu elektrowni naszej.
    lewytolewy napisał 451 postów o ocenie 5, pomógł 3 razy. Mieszka w mieście warszawa. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3292139
    opatahalamia
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Fajny tylko troszke narożniki odwrotnie zamontowałeś. Popraw, albo poprostu zdejmij. Jak na 13 lat to spoko Ci to wyszło.
  • REKLAMA
  • #3 3292143
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    Zobacz jak gra bez BR (zatkany): na 90% tak samo, więc zamknij BR - tylko w przypadku tego głosnika o wysokim Qts spowalnia pracę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 3292152
    lewytolewy
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    Naprawde odwrotnie powinny być te narożniki??
    Bylem na 100%pewny że w ten sposób :D
    Ale i tak dobrze wygląda więc nie będe zmieniał :)
    Czyli zatkać ten BR czy nie. Symulacje w winds pro hyba nie kłamią? (nie ja symuowalem lecz inna osoba z elektrody i powiedzieli że tak będzie ok.
  • #5 3292365
    maska87
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Ładna konstrukcja, najważniejsze, że ty jesteś zadowolony. Te stopki niech już tak zostaną jak chcesz, ale pamiętaj na przyszłość jak je się montuje. Widzę, że kupiłeś tego alpharda z promocji na allegro, chyba też na niego się skuszę :) Pozdrawiam!
  • #6 3294292
    lobo14
    Poziom 14  
    Konstrukcja jak na 13 lat jest fajna .
    P.S
    Mamuśka da ci lanie za ten bałagan na dywanie:)
  • #7 3294350
    lewytolewy
    Poziom 19  
    No balagan posprzątałem:)
    Ale bylo toche krzyku.
    Gożej było jak przez tydzień zajmowałem garaż wycinając klejąc tego suba :)
  • #8 3297548
    Miki_13
    Poziom 13  
    Ja myślę że tu nie pasuje ten br, ja bym go dał na równo pod głośnikiem. O narożnikach się nie wypowiadam, ale bym to zmienił. Ocena między +3/-4
  • #9 3299032
    lewytolewy
    Poziom 19  
    Narożniki już zamienilem tylko nie mam obecnie cyfrówki jak dorwę to zrobie zdjątka
  • #10 3301806
    lewytolewy
    Poziom 19  
    a co sądzicie o MANCOR SMA 1000??jaka on ma moc
  • #11 3301909
    chico
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Nieladny, proporcje zle. Wyglada na duzo wiekszy klocek niz jest w rzeczywistosci. I moim zdaniem za duza buda, LW800 gra wlasciwie tak samo w 20 jak i 25 litrach. Po drugie za 45 zl mozna miec STX'a ktory bedzie gral ladniej. No chyba, ze to ma byc do auta to sie prawie nada do bezmyslnego napier*******. Ale sadzac po twoim wieku i zastosowanym napedzie watpie ;]

Moim zdaniem, zle wydales pieniadze.
  • REKLAMA
  • #12 3301946
    Vitu
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Mi się podoba : ] widac ze dopiero zaczynasz z audiofilizmem ale bedzie ok ; ] znam wielu 13 latkow co nie umieja wkrecic srubki . No tu kolega ma racje bo mogles kupic jakiegos stx'a zawsze to lepsze niz alpierd :D. Pozdro.
  • #13 3302113
    kalasz20
    Poziom 26  
    Ocena: 66
    Nie przesadzajcie z tymi stx'ami , akurat LW z dwudziestek Alpharda to w miarę dobry głośnik , jak na początek w sam raz , póżniej kupi coś lepszego. Buda mogła być mniejsza ale ok.
    Pozdrawiam
  • #14 3308961
    lewytolewy
    Poziom 19  
    Ja wiem może i lepszy by byl stx ale kilka osób na elce doradzalo mi LW więc go kupiłem :)
  • #15 3310829
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    lw to dobry glosnik niskosredniotonowy, nadaje sie tez do subow, dobry wybor, zmiana na stxa wiele nie da, a o lepszej jakosci zapomnij...
  • #16 3312166
    jarek92
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    mojim zdaniem za duże pudło za mały głośnik

Dodano po 3 [minuty]:

ale jest w porządku ja mam inne sposoby na subufooery że głośnik jest w środku
  • #17 3318041
    katorznik
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    fajnie jest :) jezeli w wieku lat 13 za takie rzeczy sie bierzesz........... oby tak dalej !!
  • #18 3320542
    lewytolewy
    Poziom 19  
    Hm ja wiem jak mialem 12 to zrobilemHW na 500W żarówce a potem 750W(nieżle dawala) :) ale nie bylo jej w DIY,
    Teraz robię dwie żeczy naraz Mixer stereo 3 kanalowy oraz bufor lamowy który wżuce do diy już niedługo.
    Oczywiście na początku byly tam jakieś ledy i tym podobne :)
  • #19 3323340
    radziejsz
    Poziom 16  
    a ja bym na Twoim miejscu jeszcze troche nad ksiazkami i gramatyka posiadział bo Żeczy i wŻuce troche Ci nie wyszły pozdro , a sub jak na 13 lat powiedzmy ze nic nadzwyczajnego
  • #20 3324452
    lewytolewy
    Poziom 19  
    ee ps ja jestem dyslektykiem :cry:
  • #21 3324859
    matelko
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Chyba połowa Elektrody jest dyslektykami ...

Czy tak trudno jest kliknąć przycisk "Pisownia" podczas pisania postu ?
  • #22 3325044
    lewytolewy
    Poziom 19  
  • #23 3327177
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    jakos nie bardzo rozumiem tą "chorobe" skoro czlowiek jest sie w stanie czegos nauczyc to niby jakim cudem pisownia ma byc wyjątkiem?? moja rada: trenowac a nie mowic ze sie jest dyslektykiem.
  • #24 3328827
    a_noob
    Poziom 23  
    Ocena: 444
    Jak dla mnie wypasik, a ci co bez przerwy krytykują niech sobie przypomną swoje pierwsze konstrukcje ;) Moja pierwsza "kolumna" kosztowała chyba 10 PLN i 15 minut pracy (służy wiernie pod radyjkiem od 7 lat ;P ) więc patrząc na to ile nasz kolega włożył w to pracy jestem pełen podziwu :)

Ale żeby nie było że do niczego się nie czepiam to napisze że jestem zwolennikiem obudów zamkniętych :P

Brawo! Oby tak dalej!
  • #25 3330416
    Jake1
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    No ladne cacko, widze ze jestes moim rownolatkiem :) Jak na pierwszy Subwoofer to niezle ci to wszystko wyszlo, mam prosbe daj fotki wnetrza, i jeszcze jaki filtr siedzi w subie?

Ps. Balagan dorownuje mojemu w pokoju jak cos robie :) Ostatnio wynioslem sie ze wszystkim do piwnicy i mam ja calkiem dla siebie (mieszkam w boku). :-D Co za sprzet widac w tle na polce po lewej stronie?
  • #26 3331984
    lewytolewy
    Poziom 19  
    Witam niestety nie zamieszczę fotek z wnętża bo sub jest zamknięty na wieczność a głośnika nie chcę zdejmować bo możliwe że sie nakrętki poodrywają zod środka i kolps :d
    W środku po prostu zwrotka cewka+kondensator taka DIy
  • #27 3335338
    lewytolewy
    Poziom 19  
    Aha zapomniałem dodać ten sprzęt to:
    wzmacniacz-pioneer A-331
    tuner-Onkyo T-05
    cd peyer-hitachi jakiś stary chyba z 15 lat ma ale bardzo dobże odtważa i ma mocny sygna wyjściowy
    gramofon :) -Saba PSP( :D )3550
  • #28 3336212
    life27
    Poziom 15  
    Ocena: 94
    lewytolewy napisał:

kolega wcześniej dał przepis na pisownie, wiec po co się powtarzasz? nie wiem czemu wszyscy się zasłaniają dyslekcją... czy to taki powód żeby się chwalić?

jeśli naprawde masz 13 lat to gratuluje konstrukcji...
  • #29 3336802
    lewytolewy
    Poziom 19  
    To nie było celowe powtużenie bo szukaem w historii strony i klisnolem akurat na ten link dzie sie wysłało i dlatego zapisało się drgi raz jeśli chcecie to zrobie foteczkę moją z subem na potwierdzenie ża mam 13 lat może jescze legitymacje szkolną?? :d

Moderowany przez McRancor:

Dostałeś już dzisiaj jedno ostrzeżenie za totalne zaniżanie poziomu błędami ortograficznymi, jeśli dalej będziesz tak pisał dostaniesz kolejne, papierki na dyslekcje nikogo tutaj nie interesują, jest funkcja sprawdzania pisowni.

• #30 3336866
    Jake1
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Heh, podziwiam cie za konstrukcje, ale jest funkcja pisowni ktora wymaga tylko jednego klikniecia :P Sam pisze bezwzrokowo na klawiaturze ale staram sie nie zjadac liter, pisze co prawda bez polskich zankow ale to dlatego ze moj linux ich nie akceptuje.
    Legitymacje szkolna? :D Proponuje pismo od dyrektora szkoly z potwierdzeniem :P Po co ktos mialby mowic ze mam mniej lat niz na prawde ? :D

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji opisano konstrukcję subwoofera na głośniku Alphard LW800 w obudowie BR o pojemności 26,5 l wykonanej z drzwi starej szafy. Subwoofer wyposażono w przełącznik filtra dolnoprzepustowego ON/OFF oraz wykończono czarnym materiałem obiciowym z narożnikami ochronnymi. Całość kosztowała około 115 zł, a napęd stanowi wzmacniacz TDA7294 z aktywnym filtrem. Użytkownik podkreślił dobre brzmienie subwoofera, zwłaszcza niskie częstotliwości i brak zniekształceń. W dyskusji pojawiły się uwagi dotyczące montażu narożników oraz lokalizacji portu BR, sugerowano eksperymenty z zatkaniem portu, gdyż głośnik o wysokim Qts może lepiej pracować w obudowie zamkniętej. Porównano LW800 z głośnikami STX, wskazując, że LW800 jest dobrym wyborem na początek, choć STX może oferować lepszą jakość. Autor potwierdził, że wybrał LW800 na podstawie porad z forum. Wspomniano także o innych urządzeniach audio: wzmacniacz Pioneer A-331, tuner Onkyo T-05, odtwarzacz CD Hitachi oraz gramofon Saba PSP 3550. Dyskusja zawierała także wątki dotyczące dysleksji autora i jego wieku (13 lat), co wywołało różne reakcje. Na koniec pojawiło się pytanie o opłacalność samodzielnego wykonania obudowy subwoofera versus zakup gotowej oraz sugestie dotyczące wyboru głośnika do subwoofera w budżecie około 150 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA