logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprężarka z lodówki do pompowania kół pluje olejem i zacina się

magister99 03 Maj 2018 07:39 4356 8
  • #1 17200105
    magister99
    Poziom 3  
    Ocena: 23
    Witam. Posiadam sprężarkę od lodówki, porobilem w niej małe zmiany elektryczne i mogę tym urzadzeniem pompowac rower, tylka wadą tego jest to, że sprężarka pluje olejem. Mam zamontować jakiś filtr? Jak tak to jaki ( najlepiej proszę jakiś link do jakiegoś taniego ) .Sprężarka będzie tylko używana do pompowania kół w rowerze i samochodzie.
    I drugi mój problem : zauważyłem, że jak włączę sprężarkę i ona trochę pochodzi, wyłączę i później chcę włączyć to ona nie rusza... tylko muszę odczekać kilka minut i dopiero włączyć i zacznie działać. Czym to jest spowodowane?
  • #2 17200132
    kryst
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    Pewnie za dużo ma oleju. A stoi poziomo jak w lodówce? W puszce przy sprężarce jest zabezpieczenie termiczne,coś szwankuje skoro nie chce się włączać.
  • #3 17200144
    SKM 1964
    Poziom 34  
    Ocena: 660
    Nabitym powietrzem w przewód . Po spadku ciśnienia ruszy bez problemu . Podobnie jak w lodówce , Pod czas pracy spróbuj ją wyłączyć i włączyć . Na pewno zadziała termik , a ona nie ruszy . Co do plucia olejem , to każda będzie go wyrzucać w mniejszym stopniu lub większym . Tak są zbudowane pompy do smarowania obiegowego w układzie chłodniczym . Musisz pamiętać , że po dłuższym stosowaniu oleju będzie ubywać , nawet nie wiem co do niej podłączysz . Olej musiał by spływać po wyłączeniu z powrotem do sprężarki . Może być też tak , że za bardzo pluje olejem
    i po wyłączeniu jest wypełniony przewód . Z tego powodu ma ciężko ruszyć , ale to moje przypuszczenie . :| [/code]
  • #4 17200198
    magister99
    Poziom 3  
    kryst napisał:
    Pewnie za dużo ma oleju. A stoi poziomo jak w lodówce? W puszce przy sprężarce jest zabezpieczenie termiczne,coś szwankuje skoro nie chce się włączać.

Tak, stoi poziomo
  • #5 17200257
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Ocena: 556
    Można zastosować osuszacz powietrza stosowany w kompresorach. Niestety, jak skończy się olej w sprężarce, to skończy się też jej żywot. Ten olej smaruje i jednocześnie studzi w/w. Najtańsze osuszacze są w Liroy Merlin[ 60 zł]. Ten olej na pewno nie jest zdrowy dla dętek rowerowych.
    Czy nie taniej wyszło by kupić kompresor na 12V np. w lidlu? Na Allegro masz najtańsze- cena od 40 zł. + wysyłka.
  • #6 17200272
    magister99
    Poziom 3  
    kot mirmur napisał:
    Można zastosować osuszacz powietrza stosowany w kompresorach. Niestety, jak skończy się olej w sprężarce, to skończy się też jej żywot. Ten olej smaruje i jednocześnie studzi w/w. Najtańsze osuszacze są w Liroy Merlin[ 60 zł]. Ten olej na pewno nie jest zdrowy dla dętek rowerowych.
    Czy nie taniej wyszło by kupić kompresor na 12V np. w lidlu?

Pewnie taniej... Ale dla mnie liczy się to, że zrobię coś sam i radość z tego :)
  • #7 17200289
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Ocena: 556
    No to ratuje cię tylko osuszacz. Musi być zamontowany pionowo. Poszukaj w sieci, jest tego duży wybór.
  • #9 17200307
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6379
    Oczywiście odolejacz a spust podłącz na ssanie i olej wróci do katretu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada sprężarkę z lodówki, która pluje olejem podczas pompowania kół rowerowych i samochodowych. Problemy obejmują nadmiar oleju oraz trudności z ponownym uruchomieniem sprężarki po jej wyłączeniu. Użytkownicy sugerują zastosowanie osuszacza powietrza lub odolejacza, aby zredukować ilość oleju w powietrzu. Wskazano również, że sprężarka powinna być używana w pozycji poziomej, a jej żywotność jest uzależniona od poziomu oleju. Alternatywnie, rozważono zakup kompresora 12V jako tańszej opcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA