Dlaczego pralka Whirlpool AWG334-800 podczas wirowania tylko lekko przyspiesza bęben, zamiast wejść na pełne obroty, i co należy sprawdzić?
W tym przypadku winny okazał się uszkodzony regulator/potencjometr obrotów wirowania: podskakujący zespół piorący pękł ścieżki, a po ich naprawie pralka zaczęła wirować normalnie [#17237216][#17237812] Warto też poprawić luty oraz sprawdzić elementy na płytce, bo w tej naprawie wymieniono słabe kondensatory elektrolityczne i tranzystor [#17237812] Hydrostat w tym modelu nie steruje bezpośrednio obrotami silnika — przy zbyt wysokim poziomie wody tylko zatrzymuje dalszy przebieg programu [#17233049] Jeśli chcesz zrobić próbę, zwarcie przewodów regulatora daje tylko pośrednie obroty około 500–600 rpm, a nie pełne wirowanie [#17238340]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
Tak, dokładnie - filtr przeciwzakłóceniowy. Oryginalny jest taki - konden (nazwa pod obrazkiem), a ten który zamontowałem, bo oryginał pękł i wylał, taki - kondnowy Więc różnią się tylko drugim parametrem. Będzie ok, czy jakiś problem może być i szukać właściwego?
Załączniki:
kondnowy.jpg(255.96 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
konden.jpg(299.88 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
To nie rozumiem dlaczego są różne skoro pasują wzajemnie? czy to tak mało istotne? Każdy wszędzie będzie ok?
Ogólnie temat pralki do zamknięcia, usterkę spowodował podskakujący żwawo zespół piorący, latał w środku pralki jak żyd po pustym sklepie, uszkodził regulator-potencjometr obrotów powodując pęknięcia ścieżek, dodatkowo na płytce regulującej obrotami silnika odkryłem kilka słabych kondensatorów elektrolitycznych, tranzystor do wymiany, poprawiłem wszystkie luty, pralka działa poprawnie.
Bardzo dziękuję kolegom fachowcom za wszelką pomoc, część z Panów miała rację, część nie trafiła, ale uszkodzone mogło być coś innego i wtedy role by się odwróciły. W każdym razie dziękuję bardzo wszystkim.
Kolego, owy kondensator o którym na końcu rozmawialiśmy to filtr przeciw zakłóceniowy. Na upartego można to i usunąć i tez pralka będzie działać, ale ma to za zadanie niwelować zakłócenia emitowane do sieci elektrycznej (można to często zaobserwować na tv przy użyciu suszarki do włosów), jego parametry trochę w te czy w te wiosny nie uczynią.
Co do amortyzatorów, jeśli był by problem z namierzeniem tego co jest w tym modelu, można szukać jeszcze ich jako Polar SL 346 XW (bliźniacza konstrukcja) lub w ostateczności kupić bezproblemowo dostępne od PS663 tylko wtedy trzeba z starych przełożyć gumy i tuleje, żeby pasowało w rozstaw łap.
Amortyzatory są dostępne wysyłkowo, po 35zł/szt. Szukam czegoś na miejscu. Kolega ma chęć wymienić, ale poprosił mnie o pomoc ... więc w sumie jakby nie było to ja mu wymienię.
Tak tak, filtr. Ale ciekaw byłem, czy inny spowoduje właściwe działanie wszystkiego, w tym przypadku filtra.
Amortyzatory znalazłem, ale jak pisałem wysyłkowo po 35zl/szt. Szukam na miejscu bo w sumie o czas chodzi, żeby znowu nie powtórzyła się sytuacja. W hurtowni z której korzystam nie ma teraz, będą za dwa tygodnia. "Popularna" się zwie.
Wg info na stronie na której znalazłem je do kupienia, to jest to, jak kolega mrice napisał,
Amortyzator do pralek POLAR, WHIRLPOOL
Pasuje do następujących modeli:
WHIRLPOOL AWG 324, AWG 334
POLAR: SL 346, SL 348
Kod producenta: 481952918125
Czy gumy i tuleje nie będą zużyte w tych co są teraz w pralce używane od 20 lat?
Te od PS663 mają te same parametry, tyle samo N?
@Edit
Właśnie cena mnie jeszcze zastanawia, 35zł to sporo, skoro do większości są po 10-15zł, np poniżej, nie ma tanich o tych parametrach i pasujących? Wg mnie, inwestowanie w tak stary sprzęt to paranoja, ale uparli się bo nowe wszystkim padają zaraz po gwarancji.
Witam.
Kiedyś znajomemu wymieniałem amortyzatory w pralce Indesit i tam również był taki uchwyt dodatkowy jak tutaj:
http://salonagd.com/glowna/1867-amortyzator-whirlpool-awg-polar-sl.html Jako, że za amortyzator trzeba było zapłacić jakieś 60 zł za sztukę to zrobiłem taki myk.
Kupujesz taki amortyzator:
http://agdczesci.bazarek.pl/opis/797988/amortyzator-pralki-polar-uniwersalny.html i zeszliwowujesz ostrożnie tą tulejkę w starym amortyzatorze z jednej strony i wybijasz ją, następnie tą tulejkę zastępujesz śrubą M10 lub M12 + nakrętki kupioną za kilka złotych w sklepie metalowym i montujesz to w nowym amortyzatorze.
W ten sposób zostaje parę ładnych złotych w kieszeni.
Drogie to sa amortyzatory do Bosch Maxx.
Suchejro, za dużo dziur w całym próbujesz szukać, przedłożyłem Ci rozwiązanie sprawdzone, praktykowane przeze mnie od wielu lat, tak więc jak byłeś w Popularnej było od razu pytac o amory do PS663. O gumy się nie martw.
Kenworth 18, fabryczne amory to ucho montażowe powinny mieć skręcone śrubą.
Nie nie, nie szukam dziur. Zwyczajnie ci znajomi mają bardzo ograniczony budżet, stąd też pomagam im uratować pralkę...(im tańsze amortyzatory, ale o właściwych parametrach, tym lepiej). Inaczej pranie robiliby chyba w Wiśle, a łatwo się domyśleć, skoro reanimuje się pralkę 20-to letnią. W takim razie pójdę za Twoją radą i kupię te do PS663. Bardzo dziękuję za podpowiedź.
Polar PS 663 nie miała tego uchwytu przy amortyzatorze, który mocuje ów amortyzator do obudowy pralki. Tam były uszy spawane do obudowy i do nich bezpośrednio amortyzator był przykręcany.
Widzę (o ile zdjęcie jest tego modelu amortyzatora), że do PS663 ma 120N, nie wiem ile do AWG334. A otwory są z obu stron w tym do PS663, więc zdjąć nawet nitowaną tuleję i zastąpić ją czymkolwiek jak śruba z podkładkami itp, co za problem? W sumie byle wypełnić ucho żeby nie latał amortyzator. A jak się uda, to i tę tuleję się odzyska przecież, powoli na spokojnie. Ważne jeszcze, żeby długość była odpowiednia na stronach sklepów nie podają wymiarów, ile mają N itd niestety.
W sumie, jeżeli to zwykły amortyzator gdzie tylko tłok suwa się z takim kawałkiem "gąbki" w smarze, to zawsze wystarczyło wyjąć, dołożyć smaru i na długo było ok. Bo chyba nie gazowy? No chyba, że konstrukcja nierozbieralna.
Dziś już tylko można nabyć amortyzatory cierne. Natomiast o olejowych można tylko pomarzyć, a z demontażu kupić to za duże ryzyko bo mogą być również wyeksploatowane. Siła tłumienia z pewnością wystarczy bo skoro są dedykowane do PS 663, która miała zespół piorący bardzo ciężki to posłużą w tym Whirlpoolu do końca jego żywota.
Pozdrawiam.
W zasadzie tylko pozostaje pytanie, czy nie będą za twarde, bo wtedy też będzie latać ale cała pralka, po drugie - ich wymiary po rozciągnięciu i złożeniu. No i czy warto przy okazji wymienić sprężyny?
Sprężyny nie powinny być uszkodzone bo bardzo rzadko ulegają uszkodzeniu w pralkach w przeciwieństwie do amortyzatorów.
Jeśli amortyzatory będą nieco dłuższe od oryginałów to nie będzie to miało wpływu na prawidłową amortyzację zespołu piorącego.
Gorzej jeśli były by zbyt krótkie, ale w to wątpię.
Co do ich twardości to nie przejmuj się bo obciążony bęben wsadem swoje waży i spełnią swoją rolę.
ok, skoro podzielasz zdanie to kupię te i dopasuję. Użytkownik mrice pisał, że tak robił z powodzeniem i ja w to wierzę. Dziękuję za pomoc, napiszę po wykonanej wymianie.
Czy ktoś demontował nity trzymające mocowanie do obudowy i wie, że da się je wykorzystać do nowych amortyzatorów? Pytam bo może zaopatrzę się w nowe jak jest taka potrzeba. Zdejmę ten uchwyt z dwoma śrubami, gumę z tuleją do włożenia w uchwyt amortyzatora. Zapewne pisał o tej konieczności mrice, bo domyślam się, że jest inna średnica w tych amortyzatorach.
Jeżeli potwierdzi się to co pisał kolega Mrice czyli że fabryczny amortyzator będzie mocowany za pomocą śruby to pozostanie Ci tylko przekładka gum z uszu amortyzatorów.
Tulejkę wybijasz a guma po podważeniu musi wyjść z ucha.
Rozumiem kolegę, któremu pomagasz przy pralce bo jeśli ktoś pracuje za najniższą krajową i oglląda każdą zlłotówkę przed jej wydaniem dwa razy to zna temat aż do bólu.
Dla innego z kolei różnica 40 zł pomiędzy ceną zakupu amortyzatorów będzie nie istotną.
Amorki do PSa na pewno mają więcej niutonów niż fabryka przewidziała dla SLX czy AWG, nie mniej, nie jednego, nie dwa już tak robiłem i zapewniam,, że się sprawdza. Żaden klient nie zgłosił nigdy, żeby pralka uskuteczniała wędrówki ludów, a dziesiątki się tak robiło. Jeśli dobrze pamiętam, fabrycznie były zawsze śruby które trzymały amor w uchu montażowym, a nawet gdyby, to wystarczy odwiercić nit i dać śrubę która kupisz choćby w castoramie itp. sklepach.
Sprężyny zostaw w spokoju, one nic wielkiego nie wnoszą w kwestii tłumienia drgań, nawet jeśli się wyciągną o parę mm. Sprężynę rusza się tylko w przypadku jej pęknięcia.
Tuleje masz do przełożenia ze względu na ich szerokość, PS miał szerszy rozstaw uchwytów montażowych. Wypychasz metalowa tulejkę, a następnie gumową z amorka i przekładasz do nowego.
Fabryczne amortyzatory są cierne, ale gwarantuję, że po tylu latach materiału ciernego w nich już nie znajdziesz.
Najchętniej przewróciłbym ją do góry nogami, ale zniszczy się wszystko pod ciężarem zespołu piorącego, na bok po stronie kasety na proszek i da radę? Nie bardzo chce mi się pełzać na kolanach, ale demontować wszystko z góry żeby dało się położyć do góry nogami jeszcze mniej.
Podłóż coś w stylu gruby koc i połóż ją na drzwiczki ostrożnie.
Kładąc pralkę na boki ryzykujesz tym, że woda poleci z zasobnika na programator i kolejna awaria będzie.
Pralkę możesz położyć na przód lub bok na którym jest dozownik, czyli w tym przypadku lewy, nie mniej najwygodniej do amorków będzie położyć ją na dziób.
Na drugi bok czy "do góry nogami" jest absolutnie zabronione.
✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Whirlpool AWG334-800, która nie osiąga pełnych obrotów podczas wirowania, mimo że programy prania działają poprawnie. Po wstępnej diagnozie serwisanta, podejrzewano uszkodzenie płytki sterującej. Użytkownik rozważał wymianę kondensatorów oraz triaka, a także sprawdzenie szczotek silnika i prądniczki tachometrycznej. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie regulatora obrotów, hydrostatu oraz stanu elementów na płytce. Ostatecznie, po wymianie uszkodzonych elementów, pralka zaczęła działać poprawnie. Użytkownik podkreślił, że problemem były pęknięte ścieżki w regulatorze obrotów oraz słabe kondensatory. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.