logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[FAAC 452 MPS] Nieprawidłowe działanie zaawansowanego programowania

ramzes191 19 Maj 2018 21:56 3411 8
REKLAMA
  • #1 17230016
    ramzes191
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam,
    mam problem z centralą 452 MPS:
    - skrócone programowanie działa,
    - zaawansowane programowanie wygląda następująco:
    * 1 sygnał pilota spowolnienie ,
    * 2 sygnał rusza drugi siłownik ale nie zatrzymuje się pierwszy,
    * 3 sygnał spowolnienie 2 siłownika,
    * 4 sygnał zatrzymanie 2 siłownika i ruch powrotny obu siłowników,
    * 5 sygnał spowolnienie
    * 6 sygnał zatrzymanie,
    * 7 sygnał spowolnienie
    * 8 sygnał zatrzymanie,
    - przy normalnej pracy sygnał z pilota powoduje chwilowe załączenie przekaźnika RL2 i ruch minimalny jednego skrzydła choć mierzyłem, że RL2 daje napięcie na obydwa triaki.

Pytanie co może być przyczyną tak dziwnej pracy centrali?
  • REKLAMA
  • #2 17230560
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3619
    Wypnij w ogóle radio i sprawdź, czy wszystko działa poprawnie po podawaniu masy na OPEN A.
    Może radio (jeśli nie wpinane albo nie FAACa) jest w trybie bistabilnym lub jego wyjście pracuje jako NC a nie NO?
  • #3 17230597
    ramzes191
    Poziom 10  
    OK zapomniałem dodać, że próbowałem również robić to na stykach aby tak jak piszesz ominąć radio.
  • REKLAMA
  • #4 17230640
    kotbury
    Ale przy tej próbie fizycznie odłącz radio (wyjmij ze szpilek albo - jeśli zewnętrzne - odłącz kabelki od OPEN A i B).
    Sugeruję - jak i przy innych dziwnych zachowaniach centralki - jeśli używana - wyjąć i dokładnie wyczyścić płytkę sterownika - ze szczególnym uwzględnieniem miejsc pod obudowami pinów listew podłączeniowych - tzn zsuń te zielone oprawy ze szpilek i przejrzyj ścieżki pod nimi pod kątem śniedzi, zwarć i brudu.
  • REKLAMA
  • #5 17233546
    ramzes191
    Poziom 10  
    Radio odłączone i dalej to samo. Jutro zamienię miejscami triaki może któryś z nich świruje.
  • Pomocny post
    #6 17233907
    kotbury
    Wychodzi na logikę że 2 siłownik działa poprawnie a pierwszy w ogóle się nie zatrzymuje (tylko zmienia kierunek). Można by to było zwalić na zwarcie jego triaka, ale skoro działają spowolnienia ...

Jedyne co przychodzi mi do głowy (bez dogłębnej analizy oscyloskopem toru wadliwego triaka) - to wymienić wszystkie elemelnty tego toru - czyli tranzystor, optotriaka i triaka - i modlić się o poprawę ,bo jak padł procesor...

Schemat w załączniku
    Załączniki:
    • Schemat 452MPS.pdf (192.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 17236452
    ramzes191
    Poziom 10  
    Wylutowałem TH1 oraz TH2 i faktycznie jest jakby ok. Daje impuls na otwarcie, RL2 wystawia napięcie na zaprogramowany czas. Więc tak jak piszesz gdzieś zwarcie jest w układzie triaka.
    Zamawiam triaki i chciałbym kupić za jednym razem optotriak i tranzystor, proszę o radę.
    - optotriak 3SD12 (prawdopodobnie Sharpa) i tu nie mam pojęcia co kupić, bo po tych oznaczeniach nic nie mogę znaleźć
    - tranzystor chem wziąść BC847C-CDI.
  • #8 19105202
    Gojoe2
    Poziom 1  
    Witam,
    Mam pytanie w sprawie centralki 452 MPS, jeśli przechodzi całą procedurę programowania i nie zapamiętuje jej. To z dużym prawdopodobieństwem wina procesora?
  • #9 19106193
    kotbury
    Ze sporym .
    Ale najpierw upewnij się , czy rozpoczynasz procedurę od zamkniętej bramy - ale naprawdę zamkniętej - czyli skrzydła dociśnięte do odboju środkowego, siłowniki nie buczą, kogut nie mryga, Led DL10 zgaszony (ew się leciutko żarzy, ale nie świeci).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z centralą FAAC 452 MPS, gdzie zaawansowane programowanie nie działa prawidłowo, a sygnały z pilota powodują nieprawidłowe ruchy siłowników. Po odłączeniu radia i próbie z bezpośrednim podłączeniem, problem nadal występuje. Użytkownik sugeruje, że może to być spowodowane zwarciem triaka. W odpowiedziach zaleca się sprawdzenie i czyszczenie płytki sterownika oraz wymianę triaków, optotriaków i tranzystorów. Pojawia się również pytanie o problem z zapamiętywaniem programowania, co może wskazywać na uszkodzenie procesora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA