logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ AVT 1623 w Mazda 6 - tylko jedna pozycja potencjometru działa poprawnie

totalover 19 Maj 2018 23:30 606 9
REKLAMA
  • #1 17230134
    totalover
    Poziom 9  
    Witam, kupiłem układ avt 1623 w celu sterowania windą nawigacji w mazdzie 6, niestety układ po złożeniu "działa" tylko w 1 pozycji potencjometru, wyregulowanej co do milimetra wtedy jeździ w 2 strony ale każdy ruch kończy się pukaniem 2-krotnie, w innych pozycjach otwiera się i nie wyłącza (nie cyka przekaźnik) lub otwiera się do polowy i wyłącza, potencjometr wymieniłem ale bez zmian działania z tego co słychać nie wykrywa zmiany pobieranego prądu, jak rozwiązać ten problem?
    Układ AVT 1623 w Mazda 6 - tylko jedna pozycja potencjometru działa poprawnieUkład AVT 1623 w Mazda 6 - tylko jedna pozycja potencjometru działa poprawnie
  • REKLAMA
  • #2 17230196
    kwazar
    Poziom 29  
    Ocena: 121
    Zmierz jakie jest napięcie na potencjometrze, na jego skrajnych wyprowadzeniach, podczas regulacji prądu zadziałania. Powinno się zmieniać. Następnie możesz porównać je z napięciem, które powinno odpowiadać prądowi pobieranemu przez silnik, czyli na rezystorach R11-R14.
    Inaczej mówiąc porównaj napięcia na procesorze na nóżce 7-SETT i na nóżce 6-CURR.
  • REKLAMA
  • #3 17230339
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 17230505
    kwazar
    Poziom 29  
    Myślę, że taki stojący kwadratowy helitrim mógłby wejść.
  • #5 17231405
    totalover
    Poziom 9  
    Płytka była dostarczona z tym potencjometrem, wymieniłem go ale bez zmian, kilka osób składało już to samo i nikt nie miał problemów z potencjometrem, zauważyłem ze po wymianie rezystora 8,2k ohm na 1k ohm/wlutowaniem go nic się nie zmienia w kwestii regulacji potencjometrem
  • REKLAMA
  • #6 17231460
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    totalover napisał:
    Płytka była dostarczona z tym potencjometrem, wymieniłem go ale bez zmian, kilka osób składało już to samo i nikt nie miał problemów z potencjometrem, zauważyłem ze po wymianie rezystora 8,2k ohm na 1k ohm/wlutowaniem go nic się nie zmienia w kwestii regulacji potencjometrem

Rezystory pomiarowe (te między mosfetem a masą) mogą mieć niewłaściwą wartość.
  • #7 17231582
    totalover
    Poziom 9  
    Tak mi przyszło teraz do głowy, czy silnik może wariować od zbyt wielu amperów? Płytkę i silnik zasiliłem złączem molex flop z zasilacza komputerowego
  • #8 17231628
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 17231679
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    totalover napisał:
    Tak mi przyszło teraz do głowy, czy silnik może wariować od zbyt wielu amperów?

Może, a za wiele amperów pojawi się gdy go zasilasz zbyt dużym napięciem.

Christophorus napisał:
    Trzeba by zmierzyć ile prądu pobiera ten silnik. W dokumentacji AVT1623 podany prąd silnika jest do 1A i może ten zestaw jest "za delikatny" do sterowania tym silniczkiem.

Moze, albo wręcz na odwrót - silnik pobera za mały prąd przy zablokowanym wale i układ ma problem z wykryciem takiego stanu.
  • #10 17231873
    kwazar
    Poziom 29  
    Tak jak pisałem wcześniej, na początek pomierz napięcia na procesorze na nóżce 7-SETT i na nóżce 6-CURR. Inaczej będziemy gdybać.

Dodano po 1 [minuty]:

totalover napisał:
    Tak mi przyszło teraz do głowy, czy silnik może wariować od zbyt wielu amperów? Płytkę i silnik zasiliłem złączem molex flop z zasilacza komputerowego

Jeżeli zasiliłeś go z 12 V, to nic mu nie grozi. Silnik pobierze tyle prądu ile potrzebuje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z układem AVT 1623, który po złożeniu działa tylko w jednej pozycji potencjometru, co skutkuje nieprawidłowym działaniem silnika. W odpowiedziach zasugerowano pomiar napięcia na potencjometrze oraz na nóżkach procesora, a także wymianę potencjometru na precyzyjny. Zauważono, że rezystory pomiarowe mogą mieć niewłaściwą wartość, co może wpływać na działanie układu. Użytkownik zastanawiał się również, czy silnik nie pobiera zbyt dużego prądu, co mogłoby prowadzić do problemów z detekcją stanu. Wskazano na konieczność pomiaru prądu silnika oraz sprawdzenia, czy zasilanie zbyt dużym napięciem nie wpływa na jego działanie.
REKLAMA