logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra Daniel 1100FS - stop w kółko odbija, nie działa wybieranie prędkości

romek1123 25 Maj 2018 18:08 1344 3
REKLAMA
  • #1 17240323
    romek1123
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam, mam taki stary gramofon i mam problem z przywróceniem go do życia. Mianowicie jest taki problem: po załączeniu gramofon w kółko odbija na pozycji stop - ciągle klika stycznikiem, ramię jest mniej więcej w miejscu, gdzie powinno się znajdować, ale ciągle porusza się o pół centymetra w przód-tył, klikając krańcówką, i tak bez końca. Poza tym reaguje tylko na sensor "33-250", ale trzeba go przytrzymać palcem dłuższą chwilę, wtedy ramię idzie na płytę, zatrzymuje się i daje normalnie opuścić, gramofon działa. Jednak po naciśnięciu sensora "stop" znowu dzieje się to samo. W momencie, kiedy ramię ciągle "odbija" i klika nie da się załączyć innego sensora - żarówka się żarzy, kiedy trzymam np. pozycję 33-300, ale nie powoduje to załączenia funkcji, w tym momencie ramie cały czas jakby próbowało załączyć "stop". Przytrzymanie palcem krańcówki od "stopu" powoduje ruch ramienia na pozycję, w której znajduje się podczas wybory funkcji 33-250, po puszczeniu krańcówki wraca i znowu się próbuję wyłączyć w nieskończoność. Wszystkie sensory czyściłem włącznie z wymontowaniem ich i wymyciem od spodu - nic to nie pomogło. Ktoś ma pomysł, co może być problemem? Domyślam się, że funkcja 33-250 ciągle się blokuje z jakiegoś powodu.
  • REKLAMA
  • #2 17241333
    zadam64
    Poziom 39  
    Ocena: 734
    Witam.Przeczyscic sensory gruntownie plynem do czyszenia np optyki isopropanolem..A pozniej zajac sie elektronika,Lub oddac Fachowcowi od Unitry.To juz pelnoletni sprzet.
  • REKLAMA
  • #3 17241687
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1860
    Sensory nawet wymontowywał/czyścił ale w takim pośpiechu, że można to przeoczyć w tekście.

Schemat jest, tabela z podstawowymi pomiarami jest; Wyłącznik krańcowe, żarówki w sensorach mają być sprawne, czujnik przesłony, elektromagnes ramienia, itd.
  • #4 17243063
    romek1123
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Sensory byłczyszczone jak napisałem. Wyłączniki sprawne, żarówki w sensorach nowe, czujnik przesłony sprawny, elektromagnes chyba musi być, żeby ramię w kółko odbijało?
REKLAMA