logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy tranzystor IGBT 5SNA1500E250300 ABB nadaje się do DRSSTC 800V?

MarianJanusz 31 Maj 2018 21:48 471 4
REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17251887
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2792
    MarianJanusz napisał:
    Czy stosowanie tak mocnego tranzystora w transformatorze Tesli zasilanym napięciem 800V ma sens; czy potencjał tranzystora będzie wykorzystany?

Pytanie o płynące prądy - jeśli sięgają setek amperów to stosowanie może mieć sens.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17251896
    _lazor_
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1130
    Wszystko zależy od zaprojektowanego urządzenia, jeśli zaprojektujesz tak cewkę tesli by wyciągnąć pełny potencjał z klucza to tak będzie. Inna sprawa że IGBT średnio nadają się do takich zabawek.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17251897
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1691
    Nie można patrzeć tylko na prąd i napięcie tranzystora, tranzystory mają cały szereg innych parametrów, które w jakimś konkretnym układzie mogą być znacznie bardziej istotne.
    Dla przykładu w wielu polskich wzmacniaczach audio, w stopniu napięciowym stosowano tranzystory video w.cz. typu BF459. Nie chodziło o to, że one są w.cz. a o to że mają dość wysokie napięcie kolektor emiter. :)
    Zapewne identycznie jest w Twoim przypadku.
    Żeby coś więcej powiedzieć, to trzeba byłoby mieć konkretny schemat, ja patrzyłem na różne schematy ale na żadnym nie znalazłem takich tranzystorów.

Poza tym należy pamiętać, że Uce = 2500V oraz Ic = 1500A to są parametry graniczne. Uce wyznacza się przy Ic = 0V, zaś Ic wyznacza się przy Usat. Nigdy nie uda Ci się przepuścić 1500A prądu przy napięciu Uce = 2500V.
    U Ciebie Uce będzie w okolicach 800V, dobrze by było by tranzystor był w stanie wytrzymać przynajmniej 2x tyle (ze względu na przepięcia), a więc 1600V. Pewnie można byłoby dać nieco słabszy tranzystor ale nie wiadomo jak wówczas przedstawiałaby się kwestia prądu kolektora.
    Jeśli wziąć pod uwagę wszystkie czynniki to może się okazać, że ten tranzystor wcale nie jest taki na wyrost.
    Zwróć uwagę na jeszcze jedną rzecz - katalog podaje Ucesat = 2.5V, co jest naprawdę dobrym wynikiem w przypadku tranzystorów tego typu, być może właśnie tutaj leży klucz do tej zagadki.
  • #5 17251967
    MarianJanusz
    Poziom 12  
    Ocena: 33
    Już wszystko rozumiem. Wymagam tego tranzystora do mojej cewki Tesli.
REKLAMA