Nie wiem, czy temat już był, jestem tu zupełnie nowy, ale chciałbym zapytac jaką antene mógłbym dokupić w cenie do max 200zł aby zwiekszyc zasięg tego radiotelefonu? Moze to byc rowniez antena stacjonarna.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamadversus napisał:
Poza tym te antenę trzeba przeliczyć na daną częstotliwość, bo raczej nie jest ona szerokopasmowa.
adversus napisał:Kolega @c2h5oh raczy żartować, ale spokojnie:
Długość fali obliczamy w następujący sposób: Y=C/f, gdzie
Y – Długość fali [m] C – prędkość światła [300000000 m/s](300000 km/h)
f – Częstotliwość [Hz]
Mając długość fali (konkretnej częstotliwości), i antenę o konkretnej długości na dane pasmo (półfalową, 5/8 czy na ćwierć fali itd) oraz znając długość fali możemy podstroić antenę skracając - trzeba uważać bo wydłużyć się nie da - czasem niektóre samochodowe pozwalają na minimalna korektę bo zamiast skracać fizycznie można troszkę schować w gnieździe gdzie jest wstawiony pręt dipola...
c2h5oh napisał:Wypada też pamiętać, że Baofengi z zewnętrzną anteną (zwłaszcza o większym zyskiem) po prostu się zatykają.
adrianx55 napisał:Panowie, myślicie że Antena SIRIO GP-3e, będzie dobra do tego baofenga uv 5r? Czy jeżeli połącze ją z baofengiem za pomocą kabla około 15-20m nie będzie potrzebny do niej żaden wzmacniacz?