logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung Galaxy A5 2017 - Problem z połączeniem Wifi

blaux 03 Cze 2018 16:39 8676 12
REKLAMA
  • #1 17256081
    blaux
    Poziom 8  
    Witam.
    Problem wyglada następująco:
    Posiadam Tel Samsung Galaxy A5 2017. Nie było z nim najmniejszego problemu, aż do ubieglego tygodnia, kiedy to telefon nie chce połączyć się z domowa siecią WIFI. Wszystkie inne urządzenia bez problemu mogą się połączyć, nie ma limitu na ilość podłączonych urządzeń. Wcześniej bez problemu mogłem korzystać z tego wifi na tym telefonie. Zazwyczaj przy próbie połączenia z tym wifi, wyskakuje komunikat „błąd uwierzytelniania” mimo iż hasło wpisywane jest poprawnie. Kiedy już cudem uda się połączyć, zaraz połączenie zrywa, a prędkość internetu na tym telefonie wynosi 8 Mb/s, a na innych 300 czy 500 Mb/s.
    Próbowałem już połączyć poprzez przycisk WPS, nic to nie dało.
    Próbowałem także dodać swoje urządzenie do listy MAC i także nic to nie zmieniło. Co dalej? Zostaje tylko serwis?
    Internet z UPC, connect box: p
  • REKLAMA
  • #2 17256163
    nutergsm
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1665
    Robiłeś reset routera, sprawdzałeś czy łączy się z inna siecią wi-fi? Próbowałeś hard resetu lub wgrać nowe oprogramowanie? Jeżeli nic się nie zmieni to oddaj na na prawe gwarancyjną.
  • #3 17256224
    blaux
    Poziom 8  
    Reset routera był robiony, tak jak ustawienia fabryczne telefonu także. Telefon się łączy z każda inna siecią wifi tylko nie ta konkretna, domowa.
  • #4 17256230
    nutergsm
    Więc jest problem z Twoją siecią wi-fi. Zmieniałeś ustawienia szyfrowania hasła? na jakiej częstotliwości nadaje twoja sieć wi-fi?
  • REKLAMA
  • #5 17256278
    VooVoo
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    Zakładam, że mac telefonu nie jest na czarnej liście routera? Z poziomu telefonu zrób zapomnij tą sieć i spróbuj połączyć się jeszcze raz.
  • REKLAMA
  • #7 17256610
    blaux
    Poziom 8  
    Mac telefonu nie jest na czarnej liście.
    Nie zmieniałem szyfrowania hasła, gdzie sprawdzić częstotliwość? Zapomnij sieć robiłem już 100 razy ;)
    A te DNS’y to? Jak sprawdzić, zmienić?
  • REKLAMA
  • #8 17256663
    nutergsm
    W ustawieniach routera w zakładce sieć powinno być.
  • #9 17256793
    blaux
    Poziom 8  
    „Sieci bezprzewodowe 2.4 oraz 5 GHz są włączone” o to chodzi?
  • #10 17256881
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2520
    Nie chodzi o coś takiego jak na filmie.
    Ewentualnie coś jest namieszane z "UDP Protocol". Część operatorów specjalnie to blokuje aby odciążyć łącze.

• #11 17256909
    blaux
    Poziom 8  
    Nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie, ale do routera było podłączonych kilka urządzeń, dziś podłączyłem jeszcze dwa i nie było najmniejszego problemu.. Tylko w tym samsungu nie chce ruszyć.. :evil:
  • #12 17256945
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2520
    Dodając nową sieć w telefonie poprawnie ustawiłeś szyfrowanie?
    (WPA-PSK, WPA2-PSK ma być taki sam jak masz ustawiony w routerze)
  • #13 17256965
    blaux
    Poziom 8  
    Tak, na obu jest ustawione WPA2 PSK.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z połączeniem telefonu Samsung Galaxy A5 2017 z domową siecią Wi-Fi, mimo że inne urządzenia łączą się bez problemu. Po wpisaniu poprawnego hasła pojawia się komunikat "błąd uwierzytelniania". Użytkownik próbował resetować router, ustawiać MAC, a także łączyć się przez WPS, jednak problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ustawień szyfrowania, częstotliwości sieci (2.4 GHz i 5 GHz), a także ewentualnych problemów z DNS i protokołem UDP. Użytkownik potwierdza, że szyfrowanie WPA2 PSK jest zgodne w telefonie i routerze, ale problem z połączeniem nadal się utrzymuje.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA