logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie dwiema lampami osobno przez Sonoff bez dodatkowych przewodów – jak zrobić?

tkalita91 29 Gru 2025 01:09 249 7
REKLAMA
  • #1 21792461
    tkalita91
    Poziom 2  
    Cześć,

Od razu bardzo przepraszam, ale jestem kompletnie zielony w tym temacie, a potrzebuję porady związanej z oświetleniem w moim pierwszym mieszkaniu. Mieszkanie jest z nową instalacją elektryczną i w jednym z pomieszczeń mam podłączone dwie lampy pod jeden włącznik pojedynczy. Oznacza to, że przy włączeniu światła zapalają się dwie lampy - jest to jeden kabel, który rozdziela się na drugą lampę przy lampie 1. I teraz moje pytanie: czy jest jakaś szansa (za pomocą smart kontrolerów np. typu Sonoff i np. włącznika impulsowego), aby zapalać lampy osobno (multi-klik)?
    Oczywiście przewody są trzyżyłowe, więc nie mogę po prostu podłączyć podwójnego włącznika i zastanawiam się, czy mogę to zrobić jakoś inaczej bez konieczności prowadzenia nowych przewodów? Wiem, że mogę to zrobić używając podpiętego kontrolera przy lampie 1 z poziomu aplikacji, ale chciałbym to móc robić przyciskiem fizycznym.
    Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc przekazaną "łopatologicznie".

Tomek
    AI: Czy masz już jakieś konkretne modele Sonoff (albo inne smart kontrolery), które rozważasz lub posiadasz, czy dopiero szukasz odpowiedniego rozwiązania? Jeśli tak, to jakie to modele?
    Sonoff Inteligentny przekaźnik podwójny R3 LITE
    AI: Czy przy drugiej lampie (tam gdzie rozgałęzia się przewód) jest puszka lub miejsce, gdzie można by zamontować dodatkowy moduł (np. Sonoff), czy dostęp masz tylko przy lampie 1?
    Tak
  • REKLAMA
  • #2 21792494
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    tkalita91 napisał:
    w jednym z pomieszczeń mam podłączone dwie lampy pod jeden włącznik pojedynczy

Są inteligentne źródła światła sterowane WiFi. W zestawie jest źródło światła i włącznik. Kupujesz dwa zestawy, konfigurujesz i możesz niezależnie sterować każdą z opraw włącznikiem, umieszczonym w dowolnym miejscu na ścianie, albo smartfonem, na odległość z dowolnego miejsca, gdzie jest dostęp do internetu. Fajna opcja, to możliwość zmiany mocy strumienia światła i jego barwy np. zależnie od potrzeby zbudowania potrzebnego nastroju. Przy ulubionej muzyce - efekt niesamowity.
  • REKLAMA
  • #3 21792860
    tkalita91
    Poziom 2  
    >>21792494 Nie do końca o to mi chodzi, ponieważ w moim przypadku są to lampy wiszące w kuchni - jedna to szyna nad blatem roboczym, a druga to lampa wisząca nad stołem w jadalni, więc to, o czym piszę, chyba nie do końca się sprawdzi
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21792973
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    Kup dwie ledy ze sterowaniem przez WiFi (bez żadnych bajerów), jeden sterownik, dwa włączniki na ścianę.
    Na dzisiejszy czas, tak to widzę.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.14. Publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego działu forum lub wątku dyskusji.

• #5 21793067
    tkalita91
    Poziom 2  
    Dobrze, Adam, to kup sobie te LED-y i zakładaj - nie o to pytałem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21793144
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2627
    Ale Adam dał Ci dwa prawidłowe rozwiązania.
    Jedno dotyczące modułów takich jak Sonoff. Masz moduł odbiorczy, dokupujesz nadajnik, parujesz i działa. Nadajniki są w postaci gotowych przycisków lub modułów do schowania w puszce. Drugie rozwiązanie to "żarówki" LED z WiFi.
    Problem tych wszystkich rozwiązań WiFi (Sonoff, Tuya, Supla itp.) jest konieczność zasięgu WiFi oraz połączenie internetowe z chmurą (serwerem).

Po co więc te sarkazmy?
    Utrwalasz tylko stereotyp o nowicjuszach elektrodowych, którzy się nie udzielają na Elektrodzie, ale przychodzą po pomoc, są pretensjonalni i obrażają się, kiedy nie rozumieją udzielonej pomocy, a za udzieloną pomoc nawet nie potrafią podziękować klikając w przycisk "pomocny post".

Poza ww rozwiązaniami można też zastosować moduły radiowe np. Zamel ROP-02
    Tyle, że ten moduł trzeba zamontować przy pierwszej lampie w miejscu, gdzie jest rozgałęzienie przewodów , a zatem musi tam być miejsce. Może jest tam jakaś rozeta?
    W puszce łącznika trzeba podać fazę na stałe tzn. spiąć kostką. Następnie montujemy moduł nadajnika radiowego Zamel RNP-01 Wymieniamy obecny pojedynczy łącznik na podwójny i podłączamy sterowanie z tych łączników do tego moduł, a następnie programujemy moduł nadajniki i parujemy go z modułem odbiorczym.
    Mam kilka takich modułów tam, gdzie poprzedni właściciel nie pomyślał o sterowaniu schodowym. Działa to już od lat.

Jeszcze innym rozwiązaniem jest zamontowanie zwykłego, podwójnego łącznika i dołożenie 4 diód prostowniczych.

Schemat elektryczny z dwoma łącznikami, czterema diodami i dwoma źródłami światła LED

Zasilanie i sterowanie jest z użyciem pojedynczego obwodu. Łącznik podwójny jest tak podłączony, że jeden z klawiszy łączy obwód z diodami przepuszczającymi połówkę dodatnią przebiegu sieci, a drugi łączy połówkę ujemną przebiegu sieci.
    Każda z lamp zasilana jest jedną połówką przebiegu.
    Takie sterowanie jest możliwe w przypadku lamp z LED, posiadających wbudowane przetwornice. U mnie takie sterowanie działa od kilkunastu lat w kuchni bez jakichkolwiek problemów. Niestety poprzedni właściciel domu zrobił w kuchni pojedynczy obwód do lampy sufitowej, a ja mam tam podwojony obwód, dzięki czemu mam 3 poziomy oświetlenia: 1 ledówka, 2 ledówki lub 3 ledówki.
  • #7 21793715
    tkalita91
    Poziom 2  
    Tak, może faktycznie nie zrozumiałem, ponieważ jestem laikiem w tym temacie, o czym napisałem w swoim poście i prosiłem wręcz o łopatologiczny opis. Adam w pierwszym poście napisał o inteligentnych źródłach światła, czyli o inteligentnych/smart żarówkach, a w drugim poście o LED-ach (żarówki LED?) sterowanych przez WiFi, więc tak dla laika brzmi to podobnie i niewiele wyjaśnia osobie, która nie ma o tym pojęcia. W żadnym miejscu nie było nic o module Sonoff, o który pytałem, stąd też moja odpowiedź. Nie napisałem swojego posta bez próby samodzielnego zapoznania się z tematem i znalezienia odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, ale odpowiedzi normalnie nie odpowiedziały na żadne z moich problemów.

Dziękuję za twoją wyczerpującą odpowiedź, jednakże napisałeś, że w przypadku sterownika radiowego muszę go zamontować przy lampie 1, ale wydaje mi się, że w przypadku modułu takiego jak Sonoff to również muszę go schować w tym samym miejscu, czyli przy lampie 1? Z tego co wyczytałem zarówno moduł Sonoff, jaki i ten Zamel muszą być na stałe podpięte do fazy? W module Sonoff/TUYA istnieją jeszcze takie wyjścia jak S1 i S2, których oczywiście nie mogę podłączyć, ponieważ nie mam przewodów, w takim razie rozumiem, że będę musiał sparować urządzenia przez aplikację i je automatyzować?
    Dodatkowo chciałbym zapytać, czy możecie polecić jakiś konkretny model modułu działający w systemie TUYA wraz z przełącznikiem WiFi?
  • #8 21794740
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2627
    tkalita91 napisał:
    napisałeś, że w przypadku sterownika radiowego muszę go zamontować przy lampie 1, ale wydaje mi się, że w przypadku modułu takiego jak Sonoff to również muszę go schować w tym samym miejscu

Dokładnie tak.

tkalita91 napisał:
    moduł Sonoff, jaki i ten Zamel muszą być na stałe podpięte do fazy?

Nie tylko do fazy. Musi być podane na stałe zasilanie faza i neutralny.

tkalita91 napisał:
    W module Sonoff/TUYA istnieją jeszcze takie wyjścia jak S1 i S2, których oczywiście nie mogę podłączyć, ponieważ nie mam przewodów, w takim razie rozumiem, że będę musiał sparować urządzenia przez aplikację i je automatyzować?

Dokładnie tak. Wejścia sterujące S1 i S2 po prostu nie wykorzystujesz, a tylko parujesz ten moduł poprzez aplikację z innym modułem, który pracuje jako nadajnik.
    Tylko musisz się zastanowić czy aby na pewno masz tam zasięg WiFi i czy masz je na tyle stabilne, bo w razie problemów z zasięgiem ani nie załączysz, ani nie wyłączysz oświetlenia. Zabawa w Tuyę, Suplę itp. ma sens jeżeli głównie zależy Ci na możliwości sterowania ze smartfona.
    Ja osobiście preferuję Suplę z tego powodu, że serwery Supli są w Polsce, a nie w Chinach.
    Ale takie sterowania jak układy schodowe czy zwielokrotnienie obwodów to wolę mieć zrobione lokalnie z wykorzystaniem lokalnego połączenia radiowego 433 czy 868 MHz, a nie przez jakieś serwery znajdujące się gdzieś w Chinach czy na świecie.

Te wszystkie smart zabawki to po prostu gadżety, które cieszą i fascynują na początku, a później są tylko utrapieniem, bo w razie wymiany routera czy nawet modułu trzeba na nowo wszystko oprogramowywać. Dzisiaj posiedzisz 2 dni, aby to skonfigurować, a za miesiąc czy dwa już nie będziesz pamiętał.

Jeżeli nie zależy Ci na sterowaniu smart to polecam moje rozwiązanie z czterema diodami np 1N4008
    Koszt takich diód to może z 5zł., a dzięki nim podłączasz całość tak jak byś miał wyprowadzone oddzielne obwody do każdej z lamp. Do tego zamontujesz to bez najmniejszego problemu w każdej lampie i w każdej puszce, bo diody to tak małe elementy, że bez problemu się zmieszczą.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem sterowania dwoma lampami podłączonymi do jednego włącznika w mieszkaniu z nową instalacją elektryczną, gdzie przewody są trzyżyłowe i nie ma możliwości doprowadzenia dodatkowych przewodów. Pytanie dotyczyło możliwości osobnego włączania lamp za pomocą smart kontrolerów, takich jak Sonoff, oraz włącznika impulsowego, z wykorzystaniem funkcji multi-klik, bez konieczności ingerencji w instalację kablową. Rozważano zastosowanie inteligentnych modułów montowanych przy lampach, które pozwalają na sterowanie z poziomu aplikacji oraz fizycznego przycisku, umożliwiając rozdzielenie obwodów świetlnych bez prowadzenia nowych przewodów. Dyskusja skupiała się na technicznych aspektach implementacji takiego rozwiązania, w tym na konfiguracji Sonoff i kompatybilności z istniejącą instalacją elektryczną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA