witam, znalazłem stare diony u mnie w garażu, próbuje znaleźć informacje na ich temat ale nie ma nigdzie napisanego napięcia, ich nazwa HELIO HELI-ARRAY 7W 900LM DLA 200MA 3000K oraz 9w 1000lm dla 350mA, czy ktoś może wie jakie to będzie napięcie?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamhardman73 napisał:problem musi być gdzie indziej
hardman73 napisał:pomyślałem sobie o tym że popełniłem poważny błąd w określeniu mocy diod, to miały być diody 7 wat, nie 9, czyli 7 wat podzielić na 0.2 ampera, wychodzi 35-36 volt, i to by się niestety zgadzało dlaczego tak słabo działa dioda, kolejny problem że sprzedawca który mi je sprzedał w ogóle nie chcę przyjąć zwrotu, więc 300 zł mam w plecy, czy jest jakaś możliwość żeby przemienić woltaż z 24 na 35? szkoda żeby te zasilacze przeleżały i miałbym kupować nowe
hardman73 napisał:powiedz mi proszę czy takie urządzenie zda egzamin i wszystko będzie ładnie działać? link niżej
http://allegro.pl/przetwornica-step-up-8-5v-48v-250w-fvat-i7301268979.html
HD-VIDEO napisał:"HLG-185H 24A 10A 24V", to zasilacz prądowy
hardman73 napisał:Niestety, były to diody 7 wat , 0,2a, czyli 36 volt, dlatego tak słabo działają te diody, mam inny zasilacz 36 volt i świecą bardzo mocno.
hardman73 napisał:Przetwornica STEP-UP 8,5V-48V 250W, tam jest napisane że sprawność 96% czyli małe straty, specyfikacje możecie tam znaleźć, czy moge ją podłączyć pod ten zasilacz i odpalić w taki sposób wszystkie diody?
hardman73 napisał:Kolego rb401 co do przetwornic, właśnie zauważyłem że oszczędzanie przy zasilaczach z przetwornicami za pół ceny zasilacza to chyba nie będzie dobry pomysł, chciałem zaoszczędzić, mogę poczekać z miesiąc na te przetworniki za 4 zł, ale ile wyniesie wysyłka z chin? W ogóle jak one wyglądają ze strony sprawności? i jakie będą straty na mocy? Co do ilości to , wyjdzie mi z 7,8 ampera że wejdą 39 diod od zasilacza, chciałem ładnie oświetlić dom z zewnątrz.
hardman73 napisał:Możesz trochę mi rozjaśnić o co chodzi? Mam rozumieć że pod nie mogę podłączyć max 60 wat? Przypominam że zasilacz ma 188W i 7.8A, czyli na 720mA i 60W albo mi się wydaje albo będzie za mało?
hardman73 napisał:Znalazłem na ali inne 2 bardzo tanie modele pod moje zasilacze, podaje niżej specyfikacje można sobie wpisać w google albo na ali:
pierwsza przetwornica, napisane jest wydajność 97,4 % więc bardzo ciekawa
200W DC-DC Boost Converter 6-35V to 6-55V 10A Step up Voltage Charger power
druga przetwornica wydajność 90%
DC-DC XL4016 200W 8A Converter Adjustable DC4-38 To DC 1.25-36V Power Supply Board LED Digital PWM Inverter module
Czy mogę już zamawiać któryś z nich? One będą pasowały? Wole spytać niż się pomylić.
hardman73 napisał:dc-dc boost converter constant current mobile power supply 10A 250W led driver
-wydajność 96% i regulowane volty, ampery
-zasięg konwersji voltów 8.5-48v do 10-50v
-zasięg regulacji prądu 0.2-8A
hardman73 napisał:DC CC Max 9A 300W Step down Buck Converter 5-40v To 1.2-35V Power Supply Module XL4016 Led Driver
wydajność 95% i regulowane volty, ampery
-konwersja 5-40v do 1.2-35v
-zasięg regulacji prądu 0.2-9A
-maksymalna moc 300W
-step down voltage, nie wiem co to znaczy
hardman73 napisał:licząc że jedna przetwornica kosztuje 1.33$ i obsłuży 2 moduły, to mi wyjdzie za same przetwornice 51 dolarów czyli zaokrąglając 200 zł, napewno się opłaca?
hardman73 napisał:To tak nie może działać?
hardman73 napisał:wszystkie diody działają prawidłowo i oślepiająco przy tym zasilaczu LPV-36-100
hardman73 napisał:Do zasilania LED stosuje się wyłącznie zasilacze prądowe, a nie zasilacze napięcia stałego.witam, znalazłem stare diony u mnie w garażu, próbuje znaleźć informacje na ich temat ale nie ma nigdzie napisanego napięcia, ich nazwa HELIO HELI-ARRAY 7W 900LM DLA 200MA 3000K oraz 9w 1000lm dla 350mA, czy ktoś może wie jakie to będzie napięcie?
hardman73 napisał:Jakie przejściówki?bądź zna jakieś tanie przejściówki
hardman73 napisał:@rb401 a wcześniej coś wspominałeś że można złożyć taką przetwornice z części pierwszych wlutowując tam osobne rezystory i inne rzeczy, możesz rozwinąć o co chodzi i czy wyjdzie taniej?
Freddy napisał:Po co kombinować, skoro za 8zł można kupic na Allegro gotowy zasilacz "Zasilacz LED driver halogen 10W 200mA "