logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Megane III 1.5 dci - Regeneracja układu wtryskowego i brak mocy

minitos 14 Cze 2018 14:52 4290 10
REKLAMA
  • #1 17276072
    minitos
    Poziom 2  
    Auto Megane III 2010 rok 1.5 dci 86KM. Problem typowy dla tego modelu - opiłki w układzie. Rzekomo wyciągnięta i zregenerowana pompa przez zakład o nawet dobrej renomie. Co do wtrysków - założone zaworki nowe. Układ oczywiście wyczyszczony 100%. Po złożeniu do kupy za pierwszym razem po odpaleniu pracował jak traktor, ale wtryski zostały złożone drugi raz i jest okej. Pali od strzała czy zimny czy ciepły, czy stoi kilka godzin czy kilka dni, także pod względem zaworków brak jakichkolwiek zastrzeżeń. Po odpaleniu pracuje super równo, nie przygasa, nie faluje, na obroty wkręca się okej. Problem zaczyna się na obciążeniu tj. podczas jazdy. Był sprawdzany na dwóch kompletach wtrysków: jedne te które były oryginalnie ale po regeneracji, drugie z całkiem innego auta. Nic się nie zmieniło. Auto obecnie na wtryskach oryginalnych po wymianie zaworków, ale jedzie jakby miał 60KM max. Przy przyspieszaniu zaczyna delikatnie stukać, nagle w sekundzie stukanie ustępuje i pracuje normalnie ale nadal nie ma mocy (wszystko dzieje się w trakcie jazdy). Z tego co zdołałem wyczytać i dowiedzieć się od kilku mechaników to prawdopodobne opcje są takie:
    - Źle ustawiony rozrząd (podobno nawet jeśli jest przestawiony o jeden ząbek to będzie odpalał, ale może być właśnie np. utrata mocy), bo przy wymianie pompy CR chyba coś przy rozrządzie może być grzebane,
    - Źle zregenerowana pompa CR,
    - Końcówki wtrysków,
    - Jakaś pierdoła, o której nie mam najmniejszego pojęcia.
    Ktoś może ma pomysł od czego zacząć, co jest najbardziej prawdopodobne? Za wszelkie wskazówki będę bardzo wdzięczny.
    Wizyta u mechanika oczywiście jest, nie jestem typem osoby która robi wszystko sama. Ale mechanik dopiero w poniedziałek, a chcę wiedzieć na co być przygotowanym, bo jeżdżę od jednego do drugiego, przeczytałem na ten temat chyba już cały internet i już mam mętlik w głowie. Pozdrawiam ! :)
  • REKLAMA
  • #2 17276192
    magir
    Poziom 29  
    Ocena: 378
    Na forum Renówek wyczytałem kiedyś że wtryski muszą być wprogramowane do komputera za pomocą komputera diagnostycznego. Czy tak było robione tutaj ?
  • #3 17276225
    minitos
    Poziom 2  
    Numery były wpisywane, nic to nie dało. Nie wiem - może wpisał je nie tam gdzie trzeba, albo coś. Ale przy wpisaniu błędnego o jedną cyferkę komputer wywalił błąd, więc podejrzewam że w dobrym miejscu. Każdy mechanik ma na ten temat inną teorię. Od kilku słyszalem że włożyć i jeździć, od kilku innych że trzeba kodować :/
  • REKLAMA
  • #4 17276421
    magir
    Poziom 29  
    Ocena: 378
    Na forum Renault mówili że kodować inaczej będzie kaszana. Jak by to było bez znaczenia to nikt by o tym nie mówił !
    W twojej okolicy jest mechanik z forum Renówki Mrarek jeśli dobrze pamiętam spec od renówek - poszukaj i wal do niego. On 3 lata temu robił silnik mojego znajomego i i biorąc pod uwagę jak to było sp....ne przez poprzedników to gość musi być dobry !
  • REKLAMA
  • #6 17278423
    jurekk55
    Poziom 36  
    Ocena: 1577
    Jak
    minitos napisał:
    Auto obecnie na wtryskach oryginalnych po wymianie zaworków,

To

magir napisał:
    Na forum Renault mówili że kodować inaczej będzie kaszana.

To "kaszana" już jest , rozebrane wtryski już zostały rozkalibrowane. Kod na wtryskiwaczu nie ma już nic wspólnego z grupą dawkowania. Bo nowego kodu przy regeneracji oczywiście nie nadano???

minitos napisał:

- Źle ustawiony rozrząd (podobno nawet jeśli jest przestawiony o jeden ząbek to będzie odpalał, ale może być właśnie np. utrata mocy), bo przy wymianie pompy CR chyba coś przy rozrządzie może być grzebane,

Sprawdzenie rozrządu jak najbardziej konieczne, na blokadach do tego silnika z uwzględnieniem kolejnych kroków.
    Do tego wykasowanie wartości adaptacyjnych , jeżeli ECU je zapisuje , to sprawdzasz w parametrach.

PS. Nawet nie zapytam o wymianę filtra paliwa
  • #8 17280789
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Któryś raz już jest rozważanie czy kodować czy nie. Dla sam fakt, że kod jest niczym innym jak opisem charakterystyki wtryskiwacza, sugeruje że jest to obowiązkowe. Różne sterowniki różnie radzą sobie z autokorekta, ale załóżmy taką sytuację, że mamy końcówkę, która po regeneracji ma znacznie inną charakterystykę pracy i po prostu leje bo jest źle wysterowana. Druga ma powiedzmy za mały wydatek. I mamy brak mocy, stukanie, niską kulturę pracy, w dłuższej perspektywie uszkodzenia układu korbowego bądź przysmażenie komory spalania. U jednego samo się skalibruje u drugiego po roku tłok spłynie do miski olejowej. To tak jak założyć LPG, zrobić autoadaptację i zostawić. U jedno będzie w miarę ok, u drugiego rozjedzie mapy paliw, u trzeciego wypali głowicę.
  • REKLAMA
  • #9 17280940
    coperfild
    Poziom 35  
    Ocena: 1688
    Podczas regeneracji wtryskiwacza znacząco zmienia się jego charakterystyka. Dlatego też, aby odzwierciedlić wydajność regenerowanego wtryskiwacza, należy przypisać do niego nowy kod C2i lub C3i. Generowanie takiego kodu jest skomplikowaną procedurą i wymaga zastosowania specjalistycznego sprzętu badawczego wyposażonego w odpowiednie oprogramowanie. Urządzenia do generowania kodów C2i C3i posiadają jedynie członkowie autoryzowanej sieci warsztatów naprawczych Delphi Common Rail. W związku z tym regenerację wtryskiwaczy Common Rail firmy Delphi należy przeprowadzać tylko i wyłącznie w autoryzowanych serwisach, a regenerowane wtryskiwacze kupować za pośrednictwem autoryzowanych dystrybutorów.
  • #10 17461255
    walczaklu
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Czy problem został rozwiązany?
  • #11 17463088
    minitos
    Poziom 2  
    Tak tak, przepraszam za brak odpowiedzi. W moim przypadku można powiedzieć ,,zaprzyjaźniony" wtryskarz zdiagnozował końcówki. Stwierdził, że końcówki nie nadawały się nawet do kosza. Oddałem mu za usługę wymiany 600zł ale auto śmiga tak jak powinno, moc wróciła, spalanie spadło i wszystko jest tak jak trzeba. Wychodzi na to, że u mnie po prostu ten pierwszy wtryskarz poleciał w chuuuuu i sobie ,,pożyczył" moje sprawne końcóweczki. Temat do zamknięcia, mam nadzieję, że komuś jeszcze pomoże. Pozderki :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem mocy w Renault Megane III 1.5 dci z 2010 roku, po regeneracji układu wtryskowego. Po wymianie zaworków i czyszczeniu układu, auto pali od strzała, ale podczas jazdy traci moc, a przy przyspieszaniu słychać stukanie. Wtryski były sprawdzane, ale problem nie ustąpił. Użytkownicy forum sugerują, że wtryskiwacze muszą być odpowiednio zakodowane do ECU, co może być kluczowe dla ich prawidłowego działania. Po dalszej diagnostyce, użytkownik odkrył, że końcówki wtryskiwaczy były uszkodzone, co zostało naprawione przez specjalistę, przywracając moc i poprawiając spalanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA