logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Renault Espace 3 2.0 16v - Radio działa po podłączeniu, ale zamek nie działa

viansa2003 15 Cze 2018 23:19 3612 6
REKLAMA
  • #1 17278627
    viansa2003
    Poziom 11  
    Ocena: 35
    Mam espace 3 z 2001 roku i radio nie dziala,sprawdzilem zasilanie do kostki i okazalo sie ze na czerwonym kablu jest plus a na białym kablu do chyba pamięci plusa nie ma,wiec podlaczylem na krutko do tego białego z aku i radio zaczelo dzialac jak trzeba,myslalem ze sprawa zalatwiona,wiec ide do domu chce zamknac pilotem centralny zamek a tu okazuje sie ze nie da rady,wtedy odlaczylem to zasilanie radia i znow centralny dziala,co to ma wspolnego i jak to naprawic?
  • REKLAMA
  • #2 17278669
    xray81
    Poziom 22  
    Ocena: 73
    Biały nie będzie przypadkiem + po stacyjce, niestety nie mam schematu więc dedukuję :)? Jeżeli dajesz na stałe +12 to tak jakbyś miał przekręconą stacyjkę na zapłon i dlatego nie możesz zamknąć drzwi. Wygląda jakby coś w stacyjce nie łączyło.
  • REKLAMA
  • #3 17278823
    viansa2003
    Poziom 11  
    Tak chyba masz racje ,sprawdze kostke w stacyjce,wolał bym znalezc przyczyne i ja usunac niz gdzies kabel ciagnac,w poniedzialek rozbiore wszystko co trzeba i bede sprawdzal,tak ze bede wdzieczny za jakiekolwiek pomysły.Pozdawiam
  • REKLAMA
  • #5 17281638
    viansa2003
    Poziom 11  
    Jutro bede rozbierał,wtyczka dobra, pradu brak juz przed wtyczką,zauwazyłem ze jak podłączyłem pod ten kabel plusa to i klimatronik sie włanczał,wczesniej normalnie działał a teraz juz nie działa,wiec klimatronik jak i radio nie dostaja plusa gdzy włącze stacyjke,jest jakis przekaznik za to odpowiedzialny?pod nogami pasazera jest w skrzynce taki czerwony ktory pyka po dodaniu plusa ,to on chyba jest za to odpowiedzialny,mysle ze on jest dobry lecz nie dostaje ze stacyjki plusa?
  • #6 17281740
    xray81
    Poziom 22  
    Ocena: 73
    Sprawdzałeś przy samej stacyjce czy na wtyczce kawałek dalej? Możliwe że tylko styki wtyczki zaśniedziały przy stacyjce lub gorzej stacyjka nie łączy.
  • REKLAMA
  • #7 18292162
    viansa2003
    Poziom 11  
    Kostka zielona pod dywanikiem przy prawym słupku była zalana i zasniedziała,przewody pourywane,lutowanie i problem ogarnięty

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z Renault Espace 3 z 2001 roku, gdzie radio działa po podłączeniu, ale centralny zamek nie funkcjonuje. Po sprawdzeniu zasilania okazało się, że na białym kablu, odpowiedzialnym za pamięć, nie ma napięcia. Po podłączeniu go do akumulatora radio zaczęło działać, ale zamek centralny przestał działać. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie kostki w stacyjce oraz bezpieczników, co doprowadziło do odkrycia, że kostka pod dywanikiem była zalana, a przewody uszkodzone. Po naprawie problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA