logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór nowego stycznika do pompy głębinowej z lat 70-tych - czy 1SAZ721201R1040 wystarczy?

brainoil 16 Cze 2018 15:09 3417 13
REKLAMA
  • #1 17279310
    brainoil
    Poziom 9  
    Witam,

Mam problemy z aktualnym stycznikiem, kila razy dziennie go wywala (ten czerwony przycisk w prawym dolnym rogu) i trzeba ręcznie go włączyć aby pompa znów zaczęła działać.
    Stycznik jest bardzo stary, jeszcze z lat 70tych i pewnie trzeba go już wymienić. Moje aktualne podłączenie wygląda tak:

Dobór nowego stycznika do pompy głębinowej z lat 70-tych - czy 1SAZ721201R1040 wystarczy?

Byłem w sklepie i polecili mi taką część:

Wpisując jego numer katalogowy (1SAZ721201R1040) do internetu, wyskakuje mi, że ta część to przekaźnik termiczny a nie stycznik tak jak myślałem. Chciałbym się was zapytać, czy ta część ze zdjęcia wyżej wystarczy elektrykowi aby postawił pompę "na nogi" i działała tak jak przedtem, czy konieczne będzie dokupienie kolejnych części? Pytam bo chciałbym to zrobić przed przyjściem fachowca, tak aby mieć już wszystkie potrzebne części w domu i nie marnować czasu. Dodam, że w internecie w opisie produktu, tego przekaźnika termicznego jest napisane "Zastosowanie: do styczników AF09 - AF38" Więc, może to jest jakaś podpowiedź i ktoś kto posiada wiedzę będzie mi w stanie pomóc dobrać część?

Tutaj przykładowa strona z modelami - https://www.elektrykasklep.pl/grupa/styczniki-mocy/p/off/0/

Dodam, że posiadam pompę głębinową firmy Dambat. Model to: IBO 3,5" SCm 2/14 1,1 kW. Działa na zasilanie 400 V. Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 17279425
    Walery K
    Poziom 23  
    Ocena: 100
    Tak, to jest przekaźnik termiczny, ale nie koniecznie jest on uszkodzony i wtedy jego wymiana nic Ci nie da. Najpierw należy dokonać pomiaru prądów silnika bo być może to z nim coś złego się dzieje i dlatego jego zabezpieczenie go wyłącza. Bez wizyty elektryka raczej się nie obędzie, ale jeśli chcesz to próbuj, tylko pamiętaj aby na nowym przekaźniku ustawić wartość prądu taką samą jak była poprzednio bo inaczej jeśli jest coś nie tak z silnikiem, to może się on spalić.
    Jeśli to jest faktycznie silnik 1,1kW to ten przekaźnik, który miałeś wcześniej jest źle dobrany bo dla silnika 1,1 kW powinien być on na 2,8 A.
  • #3 17279616
    brainoil
    Poziom 9  
    bubu1769 napisał:
    Nie wiem na jakie napięcie cewki masz oryginalny stycznik ale do tej pompy dokup stycznik ABB AF09 ze stykiem pomocniczym NO na odpowiednie napięcie i wystarczy.

Czy ten stycznik jest odpowiedni? - https://www.elektrykasklep.pl/towar/1sbl137001r1122-abb-stycznik-mocy-trzybiegunowy/

Styk pomocniczy NO ma być wbudowany w stycznik czy trzeba go kupić oddzielnie? Tak jak na przykład ten - http://ampero.pl/product.php?id_product=1289

Przepraszam za takie pytania, ale jestem kompletnym ignorantem, to nie moja dziedzina. Wolę teraz się dopytać.

Walery K napisał:
    Tak, to jest przekaźnik termiczny, ale nie koniecznie jest on uszkodzony i wtedy jego wymiana nic Ci nie da. Najpierw należy dokonać pomiaru prądów silnika bo być może to z nim coś złego się dzieje i dlatego jego zabezpieczenie go wyłącza. Bez wizyty elektryka raczej się nie obędzie, ale jeśli chcesz to próbuj, tylko pamiętaj aby na nowym przekaźniku ustawić wartość prądu taką samą jak była poprzednio bo inaczej jeśli jest coś nie tak z silnikiem, to może się on spalić.
    Jeśli to jest faktycznie silnik 1,1kW to ten przekaźnik, który miałeś wcześniej jest źle dobrany bo dla silnika 1,1 kW powinien być on na 2,8 A.

Oczywiście przyjdzie elektryk, sam nie byłbym w stanie tego zrobić. Co do tych pomiarów, to nie liczę że to zrobi, bo to "tani" elektryk, znajomy rodziny. Piszesz, że poprzedni przekaźnik jest źle dobrany (ten z pierwszego zdjęcia). Mam tam na nim ustawioną wartość 6,2A.

W tym nowym przekaźniku (drugie zdjęcie) który kupiłem, jest przedział między 5,7A a 7,6A. Rozumiem, że to również zły przekaźnik i będę musiał kupić nowy który będzie miał wartość 2,8A ?
  • REKLAMA
  • #4 17279694
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2356
    Tak jak pisałem nie wiem na jakie napięcie masz stary stycznik, jeśli niema tam nigdzie transformatora to podejrzewam ze jest na 230VAC i powinien pasować o numerach AF09-30-10-13, styk pomocniczy jest wbudowany w sam stycznik, nie widzę żeby był on i tak u ciebie wykorzystany ale warto mieć jeden NO w zapasie.
    Wyłącznik termiczny tak jak kolega "Walery K" sugerował powinien być na mniejszy prąd, sadzę że TF42-3,1 będzie odpowiedni, aktualnie posiadasz TF42-7,6.
    Podstawowe pomiary silnika trójfazowego powinien umieć wykonać nawet "tani" elektryk, głownie rozchodzi się o pomierzenie jaki prąd bierze silnik na każdej fazie i czy wartości są zbliżone miedzy sobą.
  • #5 17279716
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2480
    Jeżeli silnik ma 1,1kW to ten termik jest mocno przewymiarowany :-(
    I teraz albo on przegrzany albo silnik do naprawy - w każdym razie zacząć trzeba od pomiarów a nie wymiany.
  • REKLAMA
  • #6 17279724
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2356
    Ten stycznik też ma już 10 lat i to on może robić problem z powody nadpalonego styku, ale rzeczywiście warto by najpierw pomierzyć wszystko i dopiero wtedy zdecydować co dalej.
  • #7 17279752
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 717
    Cały czas mylicie pojęcia stycznik to to u góry z napisem EL-STYK a niżej termik na początek sprawdz czy po włączeniu idą trzy fazy na silnik a termik przekręć z 6 do 7 a nawet do końca ale tylko na próbe.
  • #8 17279807
    brainoil
    Poziom 9  
    @bubu1769 , mam zdjęcia przekaźnika termicznego przed zamontowaniem. Jeśli dobrze odczytuje to działa na 500V, Wrzucam dwie fotki:

Co do tych pomiarów, to elektryk będzie musiał wyciągać pompę ze studni? Czy chodzi o pomiary na przewodach, które są widoczne na pierwszym zdjęciu z pierwszego posta?

@karolark , też się zgadzasz z kolegą wyżej, że TF42-3,1 będzie dobry do pompy 1,1 kW 400 V? W ogóle elektrycy dobierają to na czuja, czy jest jakaś reguła jak dobierać termiki do pomp?

@klamocik , ok dzięki za podpowiedź, przekażę tą uwagę elektrykowi, bo sam się takich spraw nie podejmuję.
  • REKLAMA
  • #9 17279824
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2480
    brainoil napisał:
    Co do tych pomiarów, to elektryk będzie musiał wyciągać pompę ze studni? Czy chodzi o pomiary na przewodach, które są widoczne na pierwszym zdjęciu z pierwszego posta?

@karolark , też się zgadzasz z kolegą wyżej, że TF42-3,1 będzie dobry do pompy 1,1 kW 400 V? W ogóle elektrycy dobierają to na czuja, czy jest jakaś reguła jak dobierać termiki do pomp?

Nie na czuja :-) 1,1Iznamionowego
    Elektryk musi dokonac pomiarów - to żadna filozofia to podstawy w szkole zawodowej
    Mozna ich dokonac bez wyciągania pompy.
  • #10 17279837
    Walery K
    Poziom 23  
    Jak można wywnioskować ze zdjęcia to termik jest na 100% do wymiany i w takim stanie nawet on może być przyczyną wyłączania. Ale tak jak wspomnieli również koledzy na pewno jest przewymiarowany. Jednak prawdziwą przyczynę wyłączeń termika mogą ustalić tylko pomiary, więc nie ma co kupować kolejnych elementów przed wizytą elektryka.
    A wnioskując po wyglądzie styków termika stycznik zapewne też będzie do wymiany.
  • #12 17279928
    Walery K
    Poziom 23  
    Elektryk bez odczytywania będzie wiedział jakie jest napięcie cewki i lepiej dobierze Ci nowy stycznik niż sprzedawca.
  • #13 17282667
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1498
    Stycznik zostaw w spokoju, należy wykonać pomiar prądu znamionowego pompy i ewentualnie skorygować lub wymienić termik, który steruje pracą stycznika a który powinien mieć wartości napięcia sieci zasilającej. Przed ustawieniem termika należy zmierzyć prąd znamionowy pompy cęgami Dietza z zakresem, uwzględniającym błąd pomiarowy, z możliwie najmniejszym progiem błędu pomiarowego i ustawić pokrętło termika.

Myślę, że kolega przecenia swoje możliwości a temat powinien znaleźć się w dziale "początkujący". Wstyd?- Nie ma powodu do wstydu, wystarczy jak kolega zgłosi raport do moderatora o przeniesienie. :wink:
  • #14 17298746
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z przestarzałym stycznikiem pompy głębinowej z lat 70-tych, który często się wyłącza. Zastanawia się nad wymianą na przekaźnik termiczny 1SAZ721201R1040, który został mu polecony, ale obawia się, że nie jest to odpowiednia część. Użytkownicy sugerują, że przed wymianą warto przeprowadzić pomiary prądu silnika, aby ustalić, czy problem leży w silniku czy w termiku. Wskazują również, że termik powinien być dobrany do wartości prądu znamionowego silnika, który wynosi 1,1 kW, a odpowiedni model to TF42-3,1. Dodatkowo, zaleca się sprawdzenie napięcia cewki stycznika oraz ewentualną wymianę samego stycznika, który również może być uszkodzony. Wskazówki dotyczące pomiarów i doboru komponentów są kluczowe dla prawidłowego działania pompy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA