logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Skoda Superb I otwieranie zaryglowanych drzwi od środka

Ka_Krzycho 19 Cze 2018 16:55 18975 16
REKLAMA
  • #1 17285056
    Ka_Krzycho
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Od pół roku jestem posiadaczem Skody SuperbI z 2007 roku i przez przypadek zauważyłem, że po zaryglowaniu drzwi pilotem nie mam możliwości otwarcia samochodu od środka. Próbowałem pociągnąć szybko dwa razy klamkę od wewnątrz, szukałem jakiejś blokady, przełącznika i nic. Trzy dni szukam w necie na różnych forach też nic nie znalazłem, przeczytałem instrukcję obsługi też nic.
    Dla tego proszę kolegów/koleżanki o pomoc, może ktoś wie jak otworzyć drzwi od środka w moim aucie, boję się że jeśli kogoś bym zamknął w środku do nie będzie miał jak wydostać się z auta.
    Jeśli tutaj nie uda mi się uzyskać informacji pozostanie serwis skody. Za wszystkie rady z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 17285083
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3841
    Tak zwana super blokada.tak właśnie ma działać.
  • #3 17285130
    Ka_Krzycho
    Poziom 10  
    I nie można w żaden sposób wyjść z auta jak ktoś zamknie z pilota? A można to jakoś wyłączyć?
  • #4 17285523
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2457
    W zasadzie nie powinno być sytuacji że ktoś siedzi w środku a inny zamyka z pilota.
  • REKLAMA
  • #5 17285572
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Nie można. Jak nie masz możliwości otwarcia z kluczyka drzwi kierowcy mechanicznie to pozostaje tylko uważać. To nie jedyne auto z taką funkcją.
  • #6 17285974
    robin161
    Poziom 25  
    Ocena: 273
    Super-Lock jest jednym z zabezpieczeń antykradzieżowych. Nie wiem jak w Skodzie, ale wiele takich funkcji można wyłączyć/włączyć z poziomu serwisu. Spytaj w ASO.
  • REKLAMA
  • #7 17286051
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6629
    W nowszych modelach np.touran od 2010 pomaga ponowne nacisniecie pilota. Nawet jest info na wyświetlaczu
  • #8 17286457
    Ka_Krzycho
    Poziom 10  
    Tu chodzi o to że przez przypadek zamykasz kogoś w aucie a tak ma się raz zdarzyło i ten ktoś nie wydostanie się w żaden sposób dopóki nie otworzę drzwi pilotem. No nic, pozostało mi tylko ASO jak się dowiem jak tą blokadę wyłączyć to zaraz tu napiszę, dziękuje wszystkim.
  • #10 17286827
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6390
    Gorzej jest jak się zamek zepsuje w pozycji zaryglowany, trzeba rwać poszycie i zamek a to u mnie dosyć częsta usługa.
  • #11 17286945
    SKM 1964
    Poziom 34  
    Ocena: 660
    U mnie jest możliwość wyłączenia rygli , trzeba przekręcić kluczykiem w okresie dwóch sekund , tak żeby nie mrygała dioda od centralnego zamka i po krzyku . Od środka wyjdziesz , od zewnątrz nie wejdziesz . :|
  • #12 17287470
    Ka_Krzycho
    Poziom 10  
    Już co nieco wiem, moja małżonka znalazła na forum:
    http://forum.octaviaclub.pl/forum/octavia-iii...elektryka-i-elektronika-ab/49709-funkcja-safe

Jeden pan tam napisał
    Funkcja Safelock
    Zamki centralnego ryglowania są wyposażone w blokadę. Zaryglowanie drzwi od
    zewnątrz powoduje automatyczne zablokowanie zamków. Lampka kontrolna w
    drzwiach kierowcy miga przez 2 sekundy szybko, a następnie wolniej w równych
    odstępach. Drzwi nie można otworzyć ani wewnętrzną, ani zewnętrzną klamką.
    To rozwiązanie utrudnia próby włamania do samochodu.
    Blokadę zamków można wyłączyć przez dwukrotne zaryglowanie w ciągu 2 sek

Jeżeli po zamknięciu samochodu zostanie włączona funkcja Safelock, na wy-
    świetlaczu centralnym ukazuje się komunikat Uwaga na funkcję SAFE! Instrukcja obsługi!

Jutro to sprawdzę i napiszę czy zadziałała.
  • REKLAMA
  • #14 17288190
    robin161
    Poziom 25  
    Ocena: 273
    Opisana metoda jest metodą doraźną. Jednak istnieją metody - nie wiem jak Skoda - dezaktywacji/aktywacji funkcji na stałe, realizowane przez oprogramowanie serwisowe - na życzenie użytkownika.
  • #15 17288860
    Ka_Krzycho
    Poziom 10  
    Tak jak pisałem, dwukrotne, szybkie przyciśnięcie pilota na zamknij dezaktywuje blokadę ale tylko do następnego zamknięcia auta pilotem. Jak na stałe wyłączyć tę funkcję jeszcze nie wiem. Zamierzam jechać do ASO, jak coś się dowiem napiszę.
  • #16 17288868
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2457
    Raczej nie będzie takiej opcji.
  • #17 17427380
    Ka_Krzycho
    Poziom 10  
    No niestety, te typy tak mają, nie ma możliwości bez ingerencji w oprogramowanie wyłączyć tej funkcji. kończę ten temat, dziękuje wszystkim za chęć pomocy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Skody Superb I z 2007 roku zgłosił problem z otwieraniem zaryglowanych drzwi od środka. Okazało się, że samochód jest wyposażony w funkcję Super-Lock, która uniemożliwia otwarcie drzwi zarówno z wewnątrz, jak i z zewnątrz po zaryglowaniu pilotem. Użytkownicy forum potwierdzili, że jest to standardowe zabezpieczenie antykradzieżowe, które można dezaktywować poprzez dwukrotne naciśnięcie przycisku zamknięcia na pilocie w ciągu dwóch sekund. W przypadku dalszych problemów zalecano kontakt z serwisem ASO, gdzie można uzyskać więcej informacji na temat możliwości trwałego wyłączenia tej funkcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA