logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór rezystorów do LED SMD 2835 CREE w lampach do jazdy dziennej

Stivson_ 19 Cze 2018 21:16 711 12
  • #1 17285488
    Stivson_
    Poziom 8  
    Drodzy koledzy, piszę, gdyż zdobywając wiedzę odnośnie poprawnego konstruowania oświetlenia LED czuję, że wiem coraz mniej.

Opis sprawy:
    wpadły mi w ręce chińskie lamy do jazdy dziennej LED, ale jakość ich świecenia kwalifikuje je jedynie na choinkę, a nie na drogi. Odkryłem jednak iż ich obudowa jest aluminiowa z żebrowaniem (radiator) więc nie trzeba było dużo na wykiełkowanie myśli o ich przerobieniu.
    Przerobienie będzie polegało na użyciu lepszych diód, wykonaniu płytki PCB i płytki aluminiowej które ze sobą skleję, i za pomocą kleju termo-przewodzącego skleję całość z obudową. Za rozproszenie i ukierunkowanie słupa świetlnego posłużą mi oryginalne odbłyśniki.
    Puki co proste, jeżeli w dalszej części uzyskam od Was pomoc, to zamieszczę fotorelację, co by zarazić innych majsterkowaniem.
    Posiadam diody SMD 2835: XHGAWT-00-0000-00000HXE5 CREE (karta produktu ogólnodostępna w internecie)

Istota sprawy:
    Jedna lampa ma zawierać 10 diód, które chcę połączyć szeregowo do instalacji samochodowej (~14V). Początkowo myślałem, aby połączyć je bezpośrednio (bez rezystorów) 2x po 4 diody i 2 pozostałe na rezystorze SMD. Po kalkulatorach, poradnikach i wczytując się w ich specyfikacje dostarczone od producenta już nie wiem nic. Proszę ludzi doświadczonych - już oczywiście po pełnym mnie skrytykowaniu :D o poradę jak byście to zrobili, aby wykrzesać z nich godne światło i jednocześnie nie przypiec ich (Tj, jakie rezystory, na ile LED). Ja to wykonam, i jeżeli zadziała, zrobię z tego poradnik dla laika, niech wiedza idzie w świat.

Jednocześnie proszę o powstrzymanie się od komentarzy odradzających mi ukończenie tego projektu
  • #2 17285542
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 825
    Stivson_ napisał:
    proszę o powstrzymanie się od komentarzy odradzających mi ukończenie tego projektu

Niestety muszę, bo Twój plan, zwłaszcza z publikacją poradnika jest fatalnym pomysłem. Takie oświetlenie nie przejdzie jakichkolwiek testów homologacyjnych, bo najzwyczajniej w świecie nie będzie Ci się to opłacało... Zatrzymają Cię policmajstry = zabrany dowód. Przegląd techniczny = jedynie za flaszkę...
    Tego się nie robi, to stwarza niebezpieczeństwo.

Daleko mam do roboty, więc dużo jeżdżę i widzę :

- LEDy do jazdy dziennej z Ali, których nie widać ani w dzień, ani wieczorem...
    - niby Ksenony, które świecą wszędzie, zwłaszcza w nocy
    - skuterki z LEDami, które oświetlają kierowcy drogę może na 3m...

Nie tędy droga !
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 17285548
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6553
    Stivson_ napisał:
    ...
    wpadły mi w ręce chińskie lamy do jazdy dziennej LED, ale jakość ich świecenia kwalifikuje je jedynie na choinkę, a nie na drogi...

Przecież światła do jazdy dziennej nie mają za zadanie oświetlania drogi czy oświetlania czegokolwiek a jedynie sygnalizowanie, że świecą i to wszystko czyli spełnienie bzdurnego wymogu prawnego którego przez wiele lat nie było. Czyli zadanie podobne do tych na choince z tą różnicą, że nie ma przepisu o obowiązku świecenia lampek na choince.
    Kuniarz napisał:
    ...
    Tego się nie robi, to stwarza niebezpieczeństwo...

Jakie niebezpieczeństwo grozi przy słabo świecących światłach dziennych? Chyba, że chodzi o niebezpieczeństwo utraty gotówki - mandat.
  • #4 17285588
    Stivson_
    Poziom 8  
    Światła dalej będą o przeznaczeniu dziennym, więc nikogo nie oślepię, chodzi tylko o widoczność na drodze.

Homologacja na europę jest wybita na kloszu, więc panowie policjanci nie będą mieli podstaw prawnych do ich konfiskaty. Chyba, że by świeciły za słabo/za mocno, ale takiego dzieła nie zamontuję.

Porównując do światełek choinkowych, mam na myśli brak jakiejkolwiek ich widoczności z odległości większej niż 5 metrów.

Panowie, jestem człowiekiem (w miarę) zdroworozsądkowym, jeżeli podczas testów wyszło by mi, że stworzyłem jupitery do wypalania gałek ocznych, to takiego badziewia nie założę do auta. Droga to nie miejsce lansu, to miejsce gdzie się umiera. Po przebadaniu efektów własnej pracy, obiecuję, że podejmę właściwa decyzję.

Celem całej zabawy jest uzyskanie za niewielką kwotę efektu, jakby się kupiło markowe lampy za 300 zł.
  • #5 17285601
    DiZMar
    Poziom 43  
    Stivson_ napisał:
    Światła dalej będą o przeznaczeniu dziennym, więc nikogo nie oślepię, chodzi tylko o widoczność na drodze.
    ...

Nawet te fabryczne prawidłowe światła dzienne są praktycznie niewidoczne w dzień słoneczny czyli są jako sztuka dla sztuki. Przeforsowało to lobby producentów żarówek. Przeliczyli się, bo światła mijania które często przepalały się zastąpiono światłami dziennymi LED.
  • #6 17285613
    Stivson_
    Poziom 8  
    Nie zgodzę się. Mój ojciec kupił zestaw Hella i w słoneczny dzień widziałem doskonale jego światełka z 300 m.

Panowie, do rzeczy, nie chcę dysputy o słuszności, jakości i typach oświetlenia dziennego, chcę wiedzieć jak zasilić te moje markowe diody firmy CREE.
  • #7 17285620
    DiZMar
    Poziom 43  
    Stivson_ napisał:
    Nie zgodzę się. Mój ojciec kupił zestaw Hella i w słoneczny dzień widziałem doskonale jego światełka z 300 m.
    ...

A gdyby nie te światła z zestawu Hella to samochód ojca zauważyłbyś dopiero z kilku metrów :wink: :?: :wink:
  • #8 17285641
    Stivson_
    Poziom 8  
    Nic takiego nie pisałem, szanowny Pan chyba posiada cechę nadinterpretacji tego co czyta.
  • #9 17285648
    DiZMar
    Poziom 43  
    Stivson_ napisał:
    Nic takiego nie pisałem, szanowny Pan chyba posiada cechę nadinterpretacji tego co czyta.

No niby racja. Przepraszam!!! Samochód bez świateł dziennych widoczny jest z 300 albo i więcej metrów. Tylko po co ten super hiper zestaw Hella? Szpan?
  • #10 17285651
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 825
    DiZMar napisał:
    Jakie niebezpieczeństwo grozi przy słabo świecących światłach dziennych?

No BŁAGAM ! Rusz głową ! Wyprzedzasz jakieś Tico na drodze między wiochami, myslisz że nic z naprzeciwka nie jedzie, więc pedał w podłogę i lewy pas... po czym okazuje się, że tam w Twoim kierunku jedzie drugie Tico, ale z LEDami z d.py, które w ogóle nie świecą...
    A na to wszystko wbija się sarna z boku :D

Jakieś pytania ? Moim zdaniem temat do kosza.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 17285661
    Stivson_
    Poziom 8  
    Ponieważ w Polsce jest obowiązek używania świateł mijania lub do jazdy dziennej. A jak w aucie ma się xenony, to zostaną zużyte przedwcześnie, wlaśnie przez to, że będą używane cały czas, niezależnie od pory dnia i warunków pogodowych. Dla czego muszę Panu wyjaśniać takie oczywistości?
  • #12 17285668
    DiZMar
    Poziom 43  
    Kuniarz napisał:
    DiZMar napisał:
    Jakie niebezpieczeństwo grozi przy słabo świecących światłach dziennych?

No BŁAGAM ! Rusz głową ! Wyprzedzasz jakieś Tico na drodze między wiochami, myslisz że nic z naprzeciwka nie jedzie, więc pedał w podłogę i lewy pas... po czym okazuje się, że tam w Twoim kierunku jedzie drugie Tico, ale z LEDami z d.py, które w ogóle nie świecą...
    A na to wszystko wbija się sarna z boku :D

Jakieś pytania ? Moim zdaniem temat do kosza.

No BŁAGAM! Gdyby nie światła to nie widziałbyś samochodu z naprzeciwka? No może taki selektywny wzrok widzący tylko światła i to odpowiedniej jasności? Tylko jaki lekarz wydał pozytywne zaświadczenie zdrowia dopuszczające wydanie prawa jazdy takiemu kandydatowi na kierowcę? UE skaże jeszcze sarnom wbiegającym na drogę montaż świateł i to zapewne nie tylko dziennych. U tych urzędasów to każda bzdura możliwa.
  • #13 17285670
    Stivson_
    Poziom 8  
    sami jesteście do kosza. Jest prośba o dobranie mi rezystora do LEDów, wobec których nie rozumiem karty specyfikacji, czyli jakiej wartości prąd przez nie przepuścić, to się trafia dwóch wariatów, którzy piszą o sprawach, o które w ogóle nie byli proszeni, które w ogóle nic nie wnoszą do tematu i przede wszystkim, które was narażają na śmieszność

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki chińskich lamp do jazdy dziennej LED z diodami SMD 2835 CREE. Użytkownik planuje wymianę diod na lepsze oraz wykonanie płytki PCB i aluminiowej, aby poprawić jakość oświetlenia. W odpowiedziach pojawiają się obawy dotyczące homologacji i bezpieczeństwa, a także krytyka słabej widoczności fabrycznych świateł dziennych. Użytkownik podkreśla, że jego celem jest uzyskanie efektywności porównywalnej z markowymi lampami, przy jednoczesnym zapewnieniu odpowiedniej widoczności na drodze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA