logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ursus C-360 - Kontrolka ładownia świeci mimo że ładowanie jest

eqc 19 Cze 2018 23:18 14736 4
REKLAMA
  • #1 17285798
    eqc
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Koledzy, w Ursusie C-360 zaczęła świecić kontrolka ładownia. Stało się to po niewinnej z pozoru wymianie zegara (w którym ta kontrolka jest zainstalowana). Napięcie na alternatorze (po dodaniu gazu) 14,2V więc ładuje. Mimo to kontrolka nie gaśnie nawet przy pełnym gazie. Sprawdziłem połączenia pod deską, tak profilaktycznie, bo przecież jakby coś nie stykało to by nie zaświeciła. Wielkim pechem by było gdyby akurat po wymianie zegara ujawniła się usterka alternatora. Podłączenie raczej oryginalne, alternator też. Kontrolka jest podłączona jest gorącym do zacisku 30 w stacyjce a masę bierze przez kontrolki podświetlania zegarów (tego zmienionego i prędkościomierza). Świeci jasno, równo, nie mruga. Podejrzewam jakąś głupotę, ale może głupota jest podejrzewać głupotę :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17285824
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1601
    A jak ma gasnąć skoro podłączyłeś ją na stałe pod plus i minus?
    Jeden koniec żarówki ma iść do plusa po stacyjce a drugi koniec żarówki do styku D+ w alternatorze lub regulatorze napięcia zależnie od tego jaki masz tam alternator.
    Po odpaleniu ciągnika na styku D+ zamiast "masy" pojawia Ci się napięcie zasilana dlatego kontrolka gaśnie. W twoim przypadku nie gaśnie bo skąd ma wiedzieć że alternator ładuje? :)

Na dole masz zdjęcie jak to ma wygląda z opisem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic714999.html
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 17287266
    wodzu_1
    Poziom 25  
    Ocena: 141
    eqc napisał:
    Podłączenie raczej oryginalne, alternator też. Kontrolka jest podłączona jest gorącym do zacisku 30 w stacyjce a masę bierze przez kontrolki podświetlania zegarów (tego zmienionego i prędkościomierza). Świeci jasno, równo, nie mruga. Podejrzewam jakąś głupotę, ale może głupota jest podejrzewać głupotę

Podaj więcej szczegółów,, bo z tego co widzę to namieszane nieźle. C 360 ma obrotomierz.
    bearq napisał:
    A jak ma gasnąć skoro podłączyłeś ją na stałe pod plus i minus?

Kolega ma rację.
    Co ciekawe, kontrolka gaśnie w ogóle po wyjęciu kluczyka?
  • #5 17287591
    eqc
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Koledzy, dzięki za podpowiedzi, szczególnie koledze bearq. Coś mi nie pasowało z tym podłączeniem, ale skoro nie było zmieniane i działało to założyłem że było OK. Nie znam na wylot całej historii podłączenia i zmiany zegara bo to nie mój traktor tylko sąsiada :) Nie znam też modelu alternatora, oryginalny znaczyło że nie jakiś od fiata czy coś. Ta wersja 60 nie ma obrotomierza, choć nie wiem co on by miał do ładowania?
    Myślę że berqu naświetlił mi sprawę wystarczająco celnie żeby problem rozwiązać - właśnie tego mi brakowało, skąd jest masa jak nie ładuje :)
REKLAMA