logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet Satelitarny SkyConnect

michal_kato 30 Cze 2018 11:24 11601 9
REKLAMA
  • #1 17304724
    michal_kato
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Cześć,

Wielokrotnie czytałem Wasze forum uzyskując pomoc. Tym razem nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
    Zakładam sieć w małej firmie (ok 8 komputerów). Jest to na obrzeżach Katowic i niestety mam do wyboru jedynie LTE, do którego nie jestem przekonany oraz internet satelitarny. Nigdy nie miałem z nim styczności. Zastanawiam się nad opcja 25/3 w zupełności to wystarczy do pracy biurowej.
    http://www.skyconnect.pl/oferta

Proszę o podzielenia się doświadczeniem. Z góry bardzo dziękuję za wypowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 17305247
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 371
    Horrendalny koszt, ogromny ping. LTE jest lepsze, możesz je sprawdzić na telefonie, jaki jest sygnał i prędkość, po tym można coś wybierać.
  • REKLAMA
  • #3 17306096
    michal_kato
    Poziom 6  
    Dzięki za wypowiedź. Podam może więcej szczegółów. Kryterium ceny nie jest brane pod uwagę. Cena 99/149 jest do przyjęcia.
    Sprawdzałem oferty LTE i posiadają one limit 100GB co myślę jest zdecydowanie za mało na 10 komputerów( nie ma możliwości dokupienia dodatkowych pakietów) Jeżeli znasz taką ofertę proszę podeślij linka.
    Internet używany jest do poczty/przeglądania stron/ może 2 sesje zdalne w miesiącu.
    Pytanie to : Jaka jest stabilność/awaryjność/ takiego internetu?
  • REKLAMA
  • #4 17306154
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 17306162
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5816
    Lokalizacja? trzeba sprawdzić jak wyglądają stacje bazowe w pobliżu. Do tego testy. Oferta bez limitu dla firm w T-mobile http://www.t-mobile.pl/r/repo1/tm/documents/doc_00008/D_007_0016492.pdf w abonamencie router B525 z agregacją 2 pasm LTE/. Ewentualnie oferta dla indywidualnych bez limitu internet domowy za 49 zł z DL do 20Mb/s, za 65 zł z DL do 60Mb/s w abonamencie B525. Do tego internet MAX dla indywidualnych za 79,99 bez limitu danych i prędkości, w abonamencie B525 http://www.t-mobile.pl/r/repo1/tm/documents/doc_00008/D_007_0016555.pdf W Orange oferta dla firm Internet biurowy za 51 zł/netto https://www.orange.pl/view/internet-mobilny-dla-firm#chcenowynumer +14 zł za router MF286, razem 65 zł netto w zamian 1TB danych. Stabilność , prędkości zależą od kilku czynników , parametrów sygnału, obciążenia stacji bazowej. O szajs internecie przez satelitę zapomnij, pierwsza lepsza burza i po internecie. Drogo, kosmiczny ping. Podaj lokalizację, doradzę co dalej. testy zrobisz na kartach t-Mobile, Orange i telefonie LTE z aplikacją Network Cell Info.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 17306423
    michal_kato
    Poziom 6  
    Czekam jeszcze do poniedziałku na Orange kabel ale wstępnie powiedzieli, że linii nie mają. Dlatego szukam już alternatywy. Lokalizacja Katowice, Wożniaka. Patrzyłem już wcześniej na mapy BTS, Orange i T-mobile są oddalone 1 stacja ok. 700m a druga stacja 800m.
    Rzeczywiście oferta 999MB byłaby wystarczająca.
    Jakie masz zdanie na temat Orange Flybox Sky.
  • REKLAMA
  • #7 17306443
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 371
    michal_kato napisał:
    999MB

Raczej 999GB, bo 999MB to na nic nie starczy :)

michal_kato napisał:
    Jakie masz zdanie na temat Orange Flybox Sky.

LTE kat.4 za kupę kasy, żart nie sprzęt. Tego unikaj. W Orange najlepszy jest obecnie ZTE MF286, i do tego antena zewnętrzna.
  • #8 17306457
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5816
    Zaczynając od sprzętu to dla mnie ten ich IDU-ODU200( Flybox Sky) to szmelc, podałem jaki sprzęt bierze się z Orange i żadnego innego oprócz MF286. I dlaczego Orange, robiłeś jakis test tego operatora ? Cenowo ten internet 999GB wypada brutto tak jak MAX od T-Mobile dla indywidualnych za 79,99 zł/m-c ale w T-Mobile brak jakichkolwiek limitów.Obydwaj operatorzy korzystają z tych samych BTS-ów NetWorks a infrastruktura na nich jest słaba, tylko wspólne LTE1800 na 15MHz w MIMO2x2 na Lwowskiej 32,Bednorza 2a i Bednorza 19. Są pozwolenia na LTE2600 i LTE800 ale trzeba sprawdzić czy działają. Ogólnie tak jak pisałem , zaczynamy od testów na kartach Orange i T-Mobile i telefonie LTE z Android i aplikacją Network Cell Info, pokazujemy zakładkę DANE i speedtesty. Nie słuchamy broń Boże konsultantów Orange czy T-Mobile.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 17306727
    michal_kato
    Poziom 6  
    Jutro będę na miejscu i na pewno zrobię testy. Podzielę się wynikami tutaj.
  • #10 17327108
    michal_kato
    Poziom 6  
    Udało się doprowadzić Orange. Mimo wszystko dziękuję za każdą wypowiedź.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje informacji na temat internetu satelitarnego SkyConnect oraz alternatyw dla małej firmy w Katowicach, gdzie dostępne są jedynie opcje LTE. W odpowiedziach podkreślono wysokie koszty i opóźnienia związane z internetem satelitarnym, a także zalecano testowanie sygnału LTE w okolicy. Użytkownicy sugerowali rozważenie modemu LTE, takiego jak ZTE MF286, oraz ofert bez limitu danych od T-Mobile i Orange. Wskazano na potrzebę przeprowadzenia testów prędkości i stabilności sygnału przed podjęciem decyzji. Ostatecznie użytkownik zdołał uzyskać dostęp do internetu od Orange.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA