logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota Yaris II 2006 cykliczna praca - czy tak ma być?

Mart_na 01 Lip 2018 10:59 2919 12
REKLAMA
  • #1 17306129
    Mart_na
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witajcie.
    Mam Toyote Yaris z 2006 roku i trochę martwi mnie działanie klimatyzacji. Otóż np. dziś rano zauważyłam że klimatyzacja chwilkę chłodzi, potem się zatrzymuje i tak w kółko. Tak samo wentylator pod maską (rusza głośno i staje). 10 sekund pochodzi i potem 20 sekund czeka. Wydaje mi się że dawniej tak nie było (chociaż pewności nie mam).
    Czy tak ma być?
    Chciałabym się dowiedzieć tego i owego zanim pojadę do warsztatu (mechanicy jakoś lubią mi kit wciskać...) a na męża nie mam co liczyć do końca mundialu...
    Dziękuję z góry :D

PS. Silnik 2SZ-FE
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17306170
    Luki12
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Być może jest mało czynnika niektóre klimatyzacje tak mają , u mnie w mazda 2 też brakowało i na postoju było słychać jak co chwilę się włącza i wyłączą sama. Po serwisie jest spokój. Zacznij od tego.
  • Pomocny post
    #3 17306186
    paszczakq
    Poziom 27  
    Ocena: 204
    Opcjonalnie zawór rozprężny na parowniku zacięty , szybko nabija ciśnienie do granicy i presostat zatrzymuje pracę . Jak się już czynnik przepcha to cykl się ponawia .Ktoś kumaty z manometrami będzie wiedział co się stało .
  • REKLAMA
  • #4 17306264
    Mart_na
    Poziom 7  
    To znaczy że ten objaw (częste włączanie) jest nieprawidłowy? Bo chłodzi w sumie dobrze.
  • Pomocny post
    #5 17306588
    paszczakq
    Poziom 27  
    Ocena: 204
    Instalacja klimatyzacji ma pewną bezwładność , zatrzymanie sprężarki nie powoduje natychmiastowego puszczenia ciepłego powietrza , musi się reszta czynnika rozprężyć a i sam parownik ma pewną pojemność cieplną . Przyczyn może być kilka , trzeba poszukać . Może to być zawór rozprężny , może to być uszkodzony presostat . Może to być nawet nadmiar czynnika ( co wcale nie podnosi wydajności układu ) . No ale po latach to tego czynnika ubywa a nie odwrotnie . Jakby było go za mało to najczęściej przy zimnym silniku układ nie działa , potem po rozgrzaniu wnętrza komory silnika układ zaczyna pracować .

W mondeo 3 kolegi tak pracowało cyklicznie z naciskiem że w korku wogóle nie pracowało , przyczyną był wentylator chłodnicy ( i skraplacza ) który nie pracował . Ciśnienie momentalnie robiło się na tyle wysokie że skali brakowało na wskaźniku .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17306781
    123nowy
    Poziom 21  
    Ocena: 101
    Japończyki tak mają jak będzie gorąco to cykl pracy sprężarki się wydłuży.
  • REKLAMA
  • #8 17306794
    123nowy
    Poziom 21  
    Yaris II to jest zupełnie inna bajka.
  • Pomocny post
    #10 17306846
    123nowy
    Poziom 21  
    Jeżeli przewody dochodzą na przód sprężarki kolo kola pasowego to jest sprężarka na elektromagnesie jak na tylna cześć to jest na zaworze regulacyjnym
  • Pomocny post
    #12 17306860
    123nowy
    Poziom 21  
    Czyli na zaworze regulacyjnym zmienna wydajność.
  • #13 17308438
    Mart_na
    Poziom 7  
    Rzeczywiście chyba to tak ma pracować, bo dzisiaj włączyłam farelkę w aucie i włączyłam klimę na obiegu zamkniętym i chłodziła cały czas, a powietrze z kratek miało 7 stopni, przy najmocniejszym nadmuchu i obiegu zamkniętym.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z klimatyzacją w Toyocie Yaris II z 2006 roku, która cyklicznie włącza się i wyłącza, co budzi wątpliwości co do jej prawidłowego działania. Odpowiedzi sugerują, że przyczyną mogą być: niski poziom czynnika chłodzącego, zacięty zawór rozprężny, uszkodzony presostat lub nadmiar czynnika. Wskazano również, że instalacja klimatyzacji ma pewną bezwładność, co może wpływać na cykl pracy sprężarki. Użytkownicy zauważają, że w przypadku wysokich temperatur cykl pracy sprężarki może się wydłużać. Ostatecznie, po przetestowaniu, użytkownik stwierdził, że klimatyzacja działa prawidłowo, chłodząc powietrze do 7 stopni przy maksymalnym nadmuchu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA