logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota Yaris 1.0 2002 - brak ciepłego powietrza, problem z krążeniem płynu

grzechu307 29 Lis 2011 19:53 17048 24
REKLAMA
  • #1 10198518
    grzechu307
    Poziom 12  
    Ocena: 128
    witam , mam straszny problem z moim yarisem , problem tkwi w tym ze brak jest ciepłego powietrza w kabinie samochodu :( układ został odpowietrzany przez różnych fachowców i zero postępu .Nagrzewnica była wykręcana w celu stwierdzenia czy nie jest zatkana , normalnie masakra , po prostu nie ma krążenia płynu w stronę nagrzewnicy:( proszę o pomoc . pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10199000
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4218
    Pompa wody.
  • #3 10201174
    grzechu307
    Poziom 12  
    termostat i pompa wody jest założona nowa!
  • #4 10201939
    decybel91
    Poziom 43  
    Sprecyzuj.
  • #5 10202089
    archaniol40
    Poziom 21  
    Ocena: 119
    Zawór od sterowania ciepłą wodą od nagrzewnicy.
  • #6 10202132
    grzechu307
    Poziom 12  
    wczoraj pompa wody i termostat był wymieniony na nowe i objaw ogrzewania jest taki sam :( wiec lipa . Zauważyłem dzis ze płyn w chlodnicy sie bardzo piętrzy i nie ma krązenia nadal na nagrzewnice . Moze to byc objaw ze jest przedmuch na uszczelce głowicy ?????/

Dodano po 15 [minuty]:

Zawor w sensie co otwiera , przepływ w nagrzewnicy ?????/ jest ok
  • REKLAMA
  • #7 10205702
    kropek414
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Uszczelka z tym nie ma nic wspolnego. Zazwyczaj to z tym zaworkiem sa rozne jaja. Sproboj go wyjac i pominac jakas rurka, i bedziesz pewny czy jest w pozadku.
  • #8 10206126
    grzechu307
    Poziom 12  
    Jaki zaworek bo teraz już sie pogubiłem , gdzie on sie znajduje?
  • #10 10212051
    archaniol40
    Poziom 21  
    Ocena: 119
    Ten zaworek 6 na schemacie może być zewnętrznie ładny, i może chodzić sterowanie zewnętrzne, linki itd. ale w środku może być złamany sworzeń od sterowania tą przepustnicą, lub innym elementem. I dlatego nie będzie płyn wpływał do nagrzewnicy. Ja tak miałem w samochodzie. Dlatego jak się da to wymintować i sprawdzić.
  • #11 10214252
    grzechu307
    Poziom 12  
    Nadal walczę z tym ogrzewaniem i zero postępu :( u mnie takiego zaworku nie ma !,Juz wszystkie wszystkie weże i wezyki zdemontowałem by je spr czy nie są gdzieś przytkane . Cały czas mnie zastanawia dlaczego taki płyn jest spieniony w chlodnicy jakby powietrze w nim non stop było ale skad?????? pozostaje mi chyba głowice sciagnąc
  • #12 10246073
    grzechu307
    Poziom 12  
    nikt juz nie moze mi pomoc?
  • #13 20232868
    rekin.1
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Mam podobny problem termostat OK, nagrzewnica nie jest zamulona jak dotknę rurek nagrzewnicy pod kokpitem w samochodzie to wrzątek a powietrze leci zimne. W tym samochodzie nie ma żadnego zaworka na wlocie ciepłego płynu z silnika. Wszystkie cięgna na miejscu a ogrzewania nadal nie ma. Nikt się nie spotkał z podobnym problemem???
  • REKLAMA
  • #14 20237324
    letuc
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    U mnie to samo. Nagrzewnica raz grzeje, a innym razem mimo gorących węży wieje chłodem. Podejrzewam uszczelkę pod głowicą, jednak nie ma typowych objawów przedmuchu. Termostat i pompę wody mam nowe.
  • #15 20338857
    pudryssek
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    Cześć wszystkim, rozwiązał ktoś problem z tym ogrzewaniem? Bo mi też już ręce opadają. Wszystkiego próbowałem co związane jest z ogrzewaniem w tym samochodzie prócz nagrzewnicy. W końcu decyzja i wczoraj odebrałem samochód od mechanika po wymianie nagrzewnicy. Grzało coś tam niby lepiej po tej wymianie ale odrazu sceptycznie podszedłem do tej poprawy ogrzewania, bo to nie ciepłe a letne powietrze leci z nawiewów a pod koniec dnia w ogóle już porażka, ledwo ledwo coś tam leci takie „złamane” ciepłem powietrze. Pod maską przewód górny biegnący do nagrzewnicy parzy jak się go dotknie, dolny trochę mniej ciepły a w samochodzie zimno. Wszystko wymienione już na torze ogrzewania. Pozdrawiam wszystkich sfrustrowanych tym problemem:)
  • #16 20338981
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6409
    ALe co tu pisać jak nikt nie sprawdził czy ma odpowiednie cisnienie przepływu na nagrzewnice.
  • REKLAMA
  • #17 20339102
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1122
    Strumien swiadomosc... napisał:
    ALe co tu pisać jak nikt nie sprawdził czy ma odpowiednie cisnienie przepływu na nagrzewnice.
    Przepływu czego? Czynnika - płynu borygo - czy powietrza?
    Jeżeli obie rury (dolotowa i powrotna) są gorące albo powrót jest tylko nieznacznie chłodniejszy to raczej czynnik ma przepływ a tylko ciepło nie jest odbierane.
    Nie wiem jak ma Yaris ale jak nie ma wspomnianego zaworu odcinającego przepływu przez nagrzewnicę to temperatura zależy od położenia takiej klapy w nawiewie która decyduje o mieszaniu zimnego i ciepłego powietrza. Może ta klapa się zablokowała, jeżeli jest sterowana linką (a raczej takim drutem w pancerzu) i pozycja ciepłe powietrze jest ustawiana jego popychaniem a nie wciąganiem to przy zablokowanej klapie drut się ugnie w łuk, na panelu ustawione czerwone a klapa w połowie. Ewentualnie zaciski tej linki/drutu się przesunęły i trzeba wyregulować i dokręcić.
  • #18 20339612
    decybel91
    Poziom 43  
    pudryssek napisał:
    Cześć wszystkim, rozwiązał ktoś problem z tym ogrzewaniem? Bo mi też już ręce opadają. Wszystkiego próbowałem co związane jest z ogrzewaniem w tym samochodzie prócz nagrzewnicy. W końcu decyzja i wczoraj odebrałem samochód od mechanika po wymianie nagrzewnicy. Grzało coś tam niby lepiej po tej wymianie ale odrazu sceptycznie podszedłem do tej poprawy ogrzewania, bo to nie ciepłe a letne powietrze leci z nawiewów a pod koniec dnia w ogóle już porażka, ledwo ledwo coś tam leci takie „złamane” ciepłem powietrze. Pod maską przewód górny biegnący do nagrzewnicy parzy jak się go dotknie, dolny trochę mniej ciepły a w samochodzie zimno. Wszystko wymienione już na torze ogrzewania. Pozdrawiam wszystkich sfrustrowanych tym problemem:)

Reklamuj usługę.
  • #19 20341521
    pudryssek
    Poziom 22  
    Witam Was ponownie, nie dawało mi spokoju dlaczego „po wymianie” nagrzewnicy, (po odebraniu samochodu od mechanika), silnik dobrze zagrzany a tym samym nagrzewnica dawała może 1/3 ciepła z nawiewów w porównaniu jak kiedyś ta Yaris grzała a kilka godzin później już ledwo ledwo dawała ciepło i zacząłem oglądać węże i nie tylko. Mam pytanie; czy przy wymianie nagrzewnicy opaski muszą być zdemontowane wraz z wężami z rurek nagrzewnicy? Może głupie pytanie a odpowiedź jest oczywista ale wolę się upewnić;) Jeśli tak to czy Waszym zdaniem ta opaska na zdjęciu a zdjęcie było robione na drugi dzień po odbiorze samochodu od mechanika, była zdejmowana i zakładana na nowo? (druga wygląda tak samo ale nie ma jej na zdjęciu). Już nie czepiam się zakurzonych węży, które raczej byłyby „czystsze” od ich dotykania. No i śrubki pod pokrętłami nawiewów nie są ruszone bo też są zakurzone.
    Załączniki:
    • Toyota Yaris 1.0 2002 - brak ciepłego powietrza, problem z krążeniem płynu F16DE685-E547-48DB-9A69-B200BC770E6C.jpeg (582.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 20341529
    decybel91
    Poziom 43  
    Nie było ruszane, sam zwykle staram się trafić w to samo miejsce ale tu ewidentnie nie było demontowane. Świadczy o tym osad pomiędzy opaską a gumowym wężem. No cóż reklamuj usługę, panowie dolali płyn i skasowali to teraz niech poprawiają.
  • #21 20341585
    Poziom 43  
    Nie stwierdzisz zatkania nagrzewnicy... niby jak jak ma 30 obw rownoleglego przeplywu.
  • #22 20341611
    pudryssek
    Poziom 22  
    Dzięki za odp. Płynu było dobrze bo sam uzupełniałem/odpowietrzałem układ przed oddaniem samochodu do mechanika i sprawdziłem wszytko a raczej wymieniłem na torze ogrzewania. Stwierdził, że nagrzewnica zapchana i że wymieni. Powiedział, że wymienił a pewnie udrażniał tylko. Znalazłem w necie jak wygląda podłączenie nagrzewnicy bo myślałem może, że jakoś wewnątrz za deską gdzie ona się znajduje jest podłączona i że nie trzeba demontować węży od strony silnika ale ewidentnie rury z nagrzewnicy przechodzą przez karoserie do komory silnika i tam nałożone są na nie węże ale chciałem się tu upewnić jeszcze więc dziękuję bardzo:)
  • #23 20342934
    pudryssek
    Poziom 22  
    Cześć ponownie wszystkim, dzisiejsza wizyta u mechanika skończyła się oddaniem mi pieniędzy, nawet nie miałem zamiaru zostawiać samochodu jako reklamacji. Panowie twierdzili ostro, że nagrzewnicę wymienili ale musiała się zapchać brudem z bloku silnika skoro już nie grzeje. Po mojej prośbie okazania zdemontowanej mojej starej powiedzieli, że ją wyrzucili. Po pokazaniu im kilku szczegółów, które świadczą, że nagrzewnica ewidentnie nie była wymieniona zero słów z ich strony tylko zwrócone pieniądze. Powiedziałem im grzecznie kilka słów komentarza o tej całej sprawie i że chcieli zrobić ze mnie głupka a głupków zrobili ostatecznie z siebie.
  • #24 20343060
    Poziom 43  
    No widzisz elektroda się przydaje.
  • #25 20357055
    letuc
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Rozwiązałem problem poprzez powtórną wymianę termostatu. Mam silnik 1.3 i temperatura płynu powinna oscylować koło 80-82 st C, a kiedy nagrzewnica nie grzała, to było tak, że temperatura płynu skakała nawet do 87 st. Przy nagrzewaniu silnika było słychać we wnętrzu dziwne trzaski z okolic nagrzewnicy, teraz tego nie ma. Pojeździłem trochę z podpiętym interfejsem OBD i aktualnie temperatura jest wyraźnie niżej, bliżej 80 st C. Nagrzewnica grzeje ;) Przed wymianą węże do nagrzewnicy były gorące, a mimo to w kabinie leciało ledwo ciepłe powetrze.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem ciepłego powietrza w kabinie Toyoty Yaris 1.0 z 2002 roku. Pomimo wymiany termostatu i pompy wody, a także odpowietrzania układu, nie ma krążenia płynu do nagrzewnicy. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia zaworu sterującego przepływem ciepłej wody oraz możliwości przedmuchu na uszczelce głowicy. Inni użytkownicy dzielą się podobnymi doświadczeniami, wskazując na problemy z nagrzewnicą, a także na konieczność sprawdzenia ciśnienia przepływu płynu. Ostatecznie, jeden z uczestników rozwiązał problem poprzez ponowną wymianę termostatu, co poprawiło działanie nagrzewnicy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA