logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Duże zużycie gazu piec dwufunkcyjny marki Vaillant

Wojt1234 06 Lip 2018 14:50 11934 16
  • #1 17315203
    Wojt1234
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, na początku chciałem zaznaczyć że jestem laikiem, więc nie znam fachowych terminów. Mój problem polega na tym że parę dni temu dostałem rachunek z gazowni na 7700 zł. Wyjaśniając sprawę okazało się że jest to rozliczenie za 20 miesięcy zużycia gazu. Mam dwufunkcyjny piec gazowy marki Vaillant zużycie sięgnęło 4280 m3 przez ten czas, mieszkamy z żoną na 50 m2 ocieplone bloku, przez pierwsze cztery miesiące mieszkanie było remontowane więc piec chodził na tyle żeby kaloryfery były letnie . Chciałem wiedzieć czy takie zużycie gazu jest możliwe i xzy warto oddać licznik gazu do ekspertyzy
  • #2 17315251
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6542
    Przez 20 miesięcy nie płaciliście za gaz? Trochę dziwne.
    W ostatnich 20 miesiącach były 2 zimy.
    Średnio prawie 400 zł/mies to niby sporo ale jeżeli uważało się, że za gaz nie płaci się (20 miesięcy bez rachunków) to przy codziennej kąpieli w wannie a nie prysznic bez uważania na zużycie to tak może wyjść. Ja płacę niecałe 3200-4000zł/rok (6 kolejnych 2 miesięcznych rachunków) do ogrzania ponad 100m² +ciepła woda + kuchnia 2 do 5 osób korzystających.
  • #3 17315289
    Wojt1234
    Poziom 2  
    Opłata za same rachunki wyglądała tak, że na początku płaciłem co dwa miesiące po 270 zł, po 8 miesiącach, czyli w czerwcu 2017 roku przyszło przeliczenie prognozowane i kolejne rachunki były płacone po 100 zl. Nie zmienia to fakt, że z tego co Pan pisze, ma Pan jeszcze raz taką powierzchnię i o 3 osoby więcej w domu, a mimo to koszty ma Pan mniejsze.

Dodano po 2 [minuty]:

A i jeszcze sprawa kąpieli, posiadamy w mieszkaniu prysznic, a naczynia są puszczane w zmywarce, od 6 miesięcy.
  • #4 17315333
    DiZMar
    Poziom 43  
    To rzeczywiście trochę dużo. Sprawdź czy licznik bez zużycia nie zmienia wskazań. Ile m³ zużyje np. przez tydzień czy 2 przy normalnym zużyciu (kuchnia + ciepła woda). Porównam z moim zużyciem. Spiszę dzisiaj licznik. Jest 17340,278m³. Jest 3 dorosłych i 2 dzieci. Od poniedziałku będzie 4 dorosły.
  • #5 17315571
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Witam !
    Kocioł dwu funkcyjny Junkers ....
    Cztery osoby dorosłe, jedno dziecko prysznic plus zmywanie naczyń.
    Średnio dobowe zużycie ( bez C.O. ) około 0.45m sześciennego gazu ziemnego.
  • #6 17315963
    Wojt1234
    Poziom 2  
    Nieszczelności żadnych nie ma ponieważ przez noc nie było zużycia więc wskaźnik się nie ruszał. A zużycie między 12.06 a 06.07 wynosiło 40m3
  • #7 17315989
    DiZMar
    Poziom 43  
    Wojt1234 napisał:
    ... A zużycie między 12.06 a 06.07 wynosiło 40m3

Oj to za dużo wg mnie. Coś z licznikiem jest nie tak.
    U mnie między 06.04 a 07.06. (po sezonie grzewczym czyli ciepła woda na prysznic + trochę naczynia bo jest zmywarka + kuchnia) zużycie 45m³ w większości zamieszkiwały 3-4 osoby dorosłe + 1-2 dzieci. Łączna kwota do zapłaty 180 zł (duże opłaty miesięczne ze względu na taryfę z c.o.- za 2 miesiące 107 zł + za zużyty gaz 73 zł).

Dodano po 10 [godziny] 17 [minuty]:

Od 07 czerwca do dzisiaj (30 dni) zużycie wyniosło 14 m³ czyli po 0,47 m³/dobę.
  • #8 17316611
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1084
    Wojt1234 napisał:
    Nieszczelności żadnych nie ma ponieważ przez noc nie było zużycia więc wskaźnik się nie ruszał. A zużycie między 12.06 a 06.07 wynosiło 40m3

40 metrów w ciągu 24 dni na c.w.u + gotowanie to przegięcie.
    Chyba, że zużywasz ogromne ilości c.w.u. albo gotujesz dla całego bloku, bo w typowym mieszkaniu takie zużycie to może być ale na przestrzeni kilku miesięcy.

Jaki masz model kotła? Jaki rodzaj gazu dostarcza Ci Twoja gazownia?
    Czy kocioł jest cyklicznie serwisowany? Kiedy miał ostatni przegląd?

Ja swój kocioł znam na tyle, że jestem w stanie wzrokowo/na słuch stwierdzić jakieś odstępstwa od normy, które mogą budzić jakiś niepokój.
    W moim kotle można włączyć specjalny tryb serwisowy do ustawiania mocy maksymalnej.
    Zakładając, że mamy na kotle ustawioną maksymalną moc znamionową to możemy porównać zużycie gazu na liczniku z danymi podanymi przez producenta.
    Jeśli producent dla znamionowej mocy maksymalnej np. 24kW podaje zużycie gazu np. 2,8 m3/h to oznacza to 2800 l/h albo 46,67 l/min.
    Inaczej mówiąc dla takiego kotła dopuszczalne maksymalne zużycie gazu przy mocy 24kW to pułap ok. 47 litrów na minutę.
    Zużycie powyżej tej wartości może sugerować jakiś problem z licznikiem i wtedy warto to zgłosić do gazowni.
  • #9 17316789
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ja mam od 5 lat najzwyklejszy (czytaj najtańszy- 2,5k zł z montażem) kocioł bez żadnych specjalnych wynalazkowych udogodnień. Ma jedynie możliwą ustawianą temperaturę w pomieszczeniu z czujnikiem lub temperaturę na piecu c.o i c.w.u. Poprzedni wymieniony po ponad 15 latach (też zwykły bez udogodnień wtedy za niecałe 1k zł), bo nie chciałem naprawiać (uszkodzona termopara) ale dodatkowo osłony to było sito. Oba nie serwisowane wcale. Nie widzę takiej potrzeby na zbędny wydatek. C.o. i c.w.u. bez wymiennika ciepła tylko z bezpośrednim przepływem. Ten obecny miał usterkę elektroniki. Udało mi się zakupić płytę i sam wymieniłem. Stara startuje na kilkadziesiąt sekund i wyłącza się. Model to Fondital CTN24AF typ B11,BS
  • #10 17317387
    VPS
    Poziom 25  
    Ocena: 230
    DiZMar napisał:
    Oba nie serwisowane wcale. Nie widzę takiej potrzeby na zbędny wydatek.

Ja różnież nie widzę potrzeby serwisowania kasy fiskalnej zbędny wydatek lecz ustawa mnie do tego zmusza.
  • #11 17317409
    DiZMar
    Poziom 43  
    VPS napisał:
    DiZMar napisał:

Ja różnież nie widzę potrzeby serwisowania kasy fiskalnej zbędny wydatek lecz ustawa mnie do tego zmusza.

Masz rację. Ustawa nie nakazuje serwisowania (przeglądów) pieców c.o. Gdyby ustawa nie nakazywała przeglądów kas fiskalnych to użytkownicy by ich nie robili. Mimo nakazu nie wszyscy je zgłaszają do przeglądu aby zaoszczędzić. Niektórym to przechodzi bez konsekwencji ale dla większości kosztuje to wielokrotnie więcej niż opłata za przeglądy.
  • #12 17317481
    goldzik15
    Poziom 16  
    Ocena: 120
    DiZMar napisał:
    VPS napisał:
    DiZMar napisał:

Masz rację. Ustawa nie nakazuje serwisowania (przeglądów) pieców c.o. Gdyby ustawa nie nakazywała przeglądów kas fiskalnych to użytkownicy by ich nie robili.

"Zgodnie z artykułem 62 ustawy Prawo Budowlane obiekty budowlane powinny być w czasie użytkowania poddawane kontroli okresowej, co najmniej raz w roku. Kontrola ta polega m.in. na sprawdzeniu stanu technicznego urządzeń gazowych i ocenie ich przydatności do dalszej, bezpiecznej eksploatacji."
  • #13 17317529
    DiZMar
    Poziom 43  
    goldzik15 napisał:
    ...

"Zgodnie z artykułem 62 ustawy Prawo Budowlane obiekty budowlane powinny być w czasie użytkowania poddawane kontroli okresowej, co najmniej raz w roku. Kontrola ta polega m.in. na sprawdzeniu stanu technicznego urządzeń gazowych i ocenie ich przydatności do dalszej, bezpiecznej eksploatacji."

To ja to sprawdzam nawet częściej. Nie ma napisane kto konkretnie ma to robić.
    PS.
    Cytaty mógłbyś zamieścić tak aby wiadomo które słowa czyje są a nie kliknąłeś i pousuwałeś niektóre znaki i zrobił się "groch z kapustą".
  • #14 17321164
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1084
    DiZMar napisał:
    To ja to sprawdzam nawet częściej

Czyli jednak serwisujesz kocioł, co prawda nie robi tego serwisant ale wygląda, że dbasz o swój kocioł.

Twój post miał wydźwięk po co serwisować kocioł, szkoda na to kasy, a to może być niebezpieczne dla przeciętnego Kowalskiego, który nie ma zielonego pojęcia o kotle.
    Sytuacje są różne i ktoś kto ma wiedzę i pojęcie musi od czasu do czasu rzucić okiem na kocioł, rozebrać go w razie potrzeby, wymienić części, które podlegają wymianie, dokonać regulacji itp.
    Ma to znaczenie zwłaszcza w odniesieniu do kotłów kondensacyjnych, które mają zamkniętą komorę spalania.
    Atmosferyki były mniej wymagające ale nawet taki kocioł jeśli był zaniedbany to mógł stwarzać zagrożenie dla użytkownika.
  • #15 17322004
    gaz4
    Poziom 34  
    Ocena: 2944
    Nie jestem w stanie ocenić czy to kwestia licznika ale opiszę przypadek mojego brata. W pewnym momencie zaczął dostawać znacznie wyższe rachunki za gaz. Postanowił codziennie spisywać stan licznika i gdy mi to pokazał zauważyłem coś zastanawiajacego. Co pewien czas zużycie skokowo wzrastało o ok. 10 m3 z czego wywnioskowałem uszkodzenie. Kręcący się licznik zamiast "nabijać" cyfry po kolei w pewnym momencie nabijał dwie jednocześnie i zamiast 10 m3 wychodziło 20 m3. Zgłosił to gazownikom i uznali reklamację.
  • #16 17323712
    goldzik15
    Poziom 16  
    Ocena: 120
    DiZMar napisał:
    Cytaty mógłbyś zamieścić tak aby wiadomo które słowa czyje są a nie kliknąłeś i pousuwałeś niektóre znaki i zrobił się "groch z kapustą".

Wybacz, jeszcze się uczę obsługi forum, wstawiania cytatów itd. Myślę, że ty również nie zjadłeś wszystkich rozumów i odrazu wszystko potrafiłeś zrobić.

DiZMar napisał:
    To ja to sprawdzam nawet częściej.

Jeżeli sprawdzasz swój kocioł częściej się chwali, ale kiedy ostatnio przedmuchałeś palnik? Kiedy go ostatnio wyregulowałeś tak jak zaleca producent? Posiadasz do tego sprzęt i wiedzę czy robisz to na "oko"
    czy masz czysty wymiennik spaliny-woda? Jak go czyścisz? Kocioł atmosferyczny, z palnikiem nadmuchowym czy możne kondensat?
  • #17 17341314
    DiZMar
    Poziom 43  
    06.07.2018
    DiZMar napisał:
    ... Jest 17340,278m³. Jest 3 dorosłych i 2 dzieci. Od poniedziałku będzie 4 dorosły.

Dzisiaj 21.07.2018r. jest 17355,000 m³ czyli po 15 dniach prawie 15 m³ tj. po 1 m³/dobę. Miałem stałych 3 dorosłe osoby + przez ponad tydzień osoba dorosła z dziećmi 6 miesięcy i 4 lata oraz przez ubiegły weekend jeszcze oprócz poprzednich 3 dorosłe osoby i dziecko 1,5 roku. Do był dość mocno przepełniony w niektóre dni i kąpieli było mnóstwo. Teraz znowu jest pusto czyli tylko 2 osoby dorosłe przynajmniej przez tydzień. Za tydzień jak nie zapomnę sprawdzę zużycie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nadmiernym zużyciem gazu przez piec dwufunkcyjny marki Vaillant, które wyniosło 4280 m³ w ciągu 20 miesięcy, co skutkowało rachunkiem na 7700 zł. W dyskusji poruszane są różne aspekty zużycia gazu, w tym wpływ liczby osób w gospodarstwie domowym, rodzaj używanych urządzeń (prysznic, zmywarka) oraz ewentualne problemy z licznikiem gazu. Uczestnicy sugerują sprawdzenie stanu licznika oraz regularne serwisowanie kotła, aby uniknąć nieprawidłowości w zużyciu. Wskazują również na różnice w zużyciu gazu w porównaniu do innych gospodarstw domowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA