logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi a3 1.6 1997 kopci na biało, pali 5l/20km - uszkodzony kabel świece?

CzopekF 14 Lip 2018 19:54 2193 2
REKLAMA
  • #1 17329071
    CzopekF
    Poziom 1  
    Witam.
    Jakiś czas temu kupiłem audi a3 1.6 rocznik 1997.? Przy sprzedawcy odpalał jak igła, po zapłacie i dojechaniu do domu było wszystko ok. Ale kilka godzin później jak wybrałem się do sklepu, nagle spadła moc po czym z wydechu strasznie kopci na biało, wręcz dymi jak palenie gumy ,oraz leci czarny osad na ziemie z wydechu i śmierdzi wachą, do tego pali 5l wachy na jakieś max 20km. Poczytałem na kilku forach, może być to uszczelka pod głowicą " Najgorsze " , ale co silnik spadł z temperatury to sprawdzałem poziom oleju i płynu w chłodnicy i nic nie ubywa. Następne co się dowiedziałem to może być Sterownik Silnika, ale byłem u elektromechanika i powiedział że jest "ok" . Ale po tak długim sprawdzaniu czy czasem nie jest coś nie tak z kablami od silnika dostrzegłem że 1 kabel dochodzący do świecy" dokładnie wtyczka wchodząca w świece " jest pęknięta że spory kawałek został , a kabel z 1cm częścią został z kablem. Podpowie ktoś czy to może być związane z tak dużą ilością spalania wachy oraz tym białym palonym kapciem benzyny ;( czy coś może być gorszego niż ten kabel .? Z góry pisze moje pierwsze auto i wole popytać niż oddawać do mechanika co może skasować za coś co wgl nie poprawi tego problemu ;)
  • REKLAMA
  • #2 17329260
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 17329327
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    Ocena: 609
    No jasne, że ten kabel nie powinien być taki jak opisujesz. Zrób podstawowy serwis układu zapłonowego, wymień co trzeba. Świeca jeśli nie miała iskry najpewniej jest zaklejona nagarem
REKLAMA