logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak poprawić działanie nawigacji Max-Com navi 351? Problemy z baterią i mapami.

grzegorz041 16 Lip 2018 15:23 1341 30
Najlepsze odpowiedzi

Jak poprawić działanie starej nawigacji Max-Com Navi 351, skoro bateria trzyma tylko kilkadziesiąt sekund, a mapa jest już nieaktualna?

Najprościej: ta nawigacja jest już po prostu przestarzała, więc zamiast niej lepiej korzystać z telefonu z Janosikiem albo Google Maps, bo mapy i trasy aktualizują się tam automatycznie, a aplikacje pokazują też korki i objazdy [#17332112] [#17332280] AutoMapa na Windowsie nie aktualizuje się sama — trzeba pobrać nową wersję i wgrać ją ręcznie na kartę pamięci, a licencja jest zwykle ważna rok od pierwszej aktualizacji [#17332147] [#17332139] Janosik nie ma własnej mapy, tylko pobiera potrzebny fragment przy wyznaczaniu trasy; do działania potrzebuje włączonej lokalizacji i internetu podczas obliczania trasy [#17332347] [#17332136] Aplikacja działa też na słabszych telefonach i można ją zainstalować bez większych wymagań [#17332387] Jeśli chcesz używać telefonu w aucie, do dłuższej trasy warto mieć ładowarkę samochodową, bo bez ładowania telefon potrafi tracić około 20% baterii na godzinę [#17332671]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 17332085
    grzegorz041
    Poziom 13  
    Ocena: 142
    Witam wszystkich forumowiczów. Nie znam się zupełnie na nawigacjach i tego typu urządzeniach, dlatego moje pytania będą pewnie dla Was banalne, ale dla mnie bardzo pożyteczne.
    Tak pytam, bo dostałem niedawno od kuzyna nawigację Max-Com, navi 351.
    I wróciłem właśnie z dłuższej wycieczki i w pewnym momencie zabrakło drogi...Las i koniec....
    Wydostałem kartę. Karta sd. 2 gb. Kingston.
    Acha...Bardzo krótko trzyma bateria. Właściwie po wyciągnięciu z gniazda zapalniczki nawigacja gaśnie za ok. 30 sekund.
    Jak wyłączam nawigację, pisze ( przy zamykaniu programu) ; ''Zwalniam zasoby, proszę jeszcze nie wyłączać urządzenia''- czy coś takiego. Niestety szybko ucina napięcie i szybko rozłącza. Może tu jest przyczyna?
    Czy wszystkie nawigacje tak samo prowadzą? Czy są może, dokładniejsze, sprawniejsze itp.?
    Czy lepiej korzystać z nawigacji w telefonie, czy takiej przenośnej montowanej w samochodzie?
    Z góry dzięki za podpowiedzi...
  • REKLAMA
  • #2 17332112
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6635
    grzegorz041 napisał:
    ...
    Czy lepiej korzystać z w telefonie, czy takiej przenośnej montowanej w samochodzie?
    ...

Oczywiście on-line w telefonie (Janosik, GogleMap + Rysiek lub inne) o niebo lepsze od tych samodzielnych z mapą która co jakiś czas się miejscami deaktualizuje(nowe drogi) lub mają od początku błędy nawet celowe jeżeli mapa jest darmowa.
    Nowa działa na akumulatorze 1,2 czy nawet 3 godziny. Oddana to już wiadomo dlaczego...
  • #4 17332136
    DiZMar
    Poziom 43  
    grzegorz041 napisał:
    Mapa u mnie, to automapa. Prowadzi Hołowczyc... :) Czy ona się sama aktualizuje, czy trzeba samemu? Jak jest w telefonie?

Sama się nie aktualizuje. Trzeba ściągnąć aktualną i zapisać na karcie pamięci. W telefonie jest korzystania mapy najaktualniejszej dostępnej dla właściciela sytemu aplikacji (Janosika, GoglMapy czy Ryśka). Zmiany układu ruchu remontowanych/budowanych dróg zmieniane są z dokładnością dni jeżeli nawet nie godzin. Rysiek nie działa samodzielnie, ale jest to nakładka do GooglMap. Minusem aplikacji w telefonie jest konieczność włączonego internetu aby korzystać z wszystkich funkcji (ostrzeżenia live, aktualizacja czasu dotarcia z powodu zmiany warunków ruchu). Ponadto musi być w telefonie włączona cały czas lokalizacja oraz internet obowiązkowo w czasie obliczania trasy. Później można jechać bez internetu ale nie należy zmieniać trasy, bo nie obliczy nowej. Internetu zużywa niewiele (ok. kilkanaście MB/h) chyba, że byłaby bardzo często zmieniana trasa z tej obliczonej na początku.
  • REKLAMA
  • #5 17332139
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 313
    Automapa to program komercyjny i jako taki należy go traktować, czyli zapłacic za używanie. To że skończyła ci się droga, znaczy że jest stara.
  • REKLAMA
  • #6 17332147
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6697
    AutoMapa może się aktualizować sama tylko na IOS i Androidzie. Na win wymaga ręcznego wgrania nowej wersji. Licencja ważna najczęściej 1rok od pierwszej aktualizacji.
    Podaj wersje i system.
  • #8 17332280
    DiZMar
    Poziom 43  
    grzegorz041 napisał:
    A ten Janosik, jest ciągle automatycznie aktualizowany czy również trzeba samemu?
    Moja Automapa faktycznie trochę stara... 2016r....

Janosik i GogleMap sama zmienia jeżeli zmieniają się drogi. Nawet więcej. W przypadku powstania dużego korka (wypadek, roboty drogowe, demonstracja...) zmienia zalecaną trasę i wskazuje inną niż była w czasie ruszania. Informuje o bieżących robotach drogowych, kontrolach policyjnych czy innych utrudnieniach w ruchu (zatrzymany pojazd, wypadek...) Zassij bezpłatnie Janosika ze Sklepu Play i sam przekonasz się. Przecież to nic nie kosztuje.
  • #10 17332347
    DiZMar
    Poziom 43  
    grzegorz041 napisał:
    Dzięki. Tak zrobię. Taka mapa w Janosiku jest np. na całą Europę?

Podobno nawet świat a nie tylko Europę. Aplikacja nie zawiera mapy. Mama jest pobierana przy wyznaczaniu trasy i tylko tyle jakiejś tam szerokości aby przeprowadzić. Oczywiście mając połączenie z internetem można przeglądać w dowolnym przybliżeniu (numery domów i nawet bliżej) cały świat. Podobnie również GooglMap w której można wybrać sobie aby trasa była na zdjęciach SAT.Wtedy widać, że czasami rzeczywista droga (ze zdjęcia SAT) niekoniecznie odpowiada dokładnie drodze z mapy. Potrafią być obok siebie.
  • #12 17332387
    DiZMar
    Poziom 43  
    grzegorz041 napisał:
    ...Mam telefon hammer energy. Przyjmie Janosika?

Dużo słabsze przyjmują. Janosik nie ma wygórowanych wymagań tak, że bez sprawdzania wymagań tej aplikacji można ją instalować. Szukasz w Sklep Play Janosik. Po ściągnięciu instalujesz i na ekranie pojawia się ikonka Jak poprawić działanie nawigacji Max-Com navi 351? Problemy z baterią i mapami. zdołu podpisana Janosik. Możesz się zarejestrować to Ci będzie punkty i rangi naliczać. Reszta na domysł.
  • #14 17332439
    DiZMar
    Poziom 43  
    grzegorz041 napisał:
    A chyba się udało!! Ciekawa sprawa....Dziś już nie, ale jutro spróbuję gdzieś pojechać!! A.... jakbym dołączył słuchawki, a zgubiłbym się w jakimś mieście, ale pieszo, wyprowadzi mnie?

Fakt, ze przeznaczona do samochodu bez wyboru i pokazuje tylko drogi samochodowe a nie ścieżki piesze które są często znacznie krótsze (w GogleMap można zmienić środek transportu w tym na pieszy) ale w pieszej wędrówce sprawdza się. Chodziłem po obcym mieście. Będzie pracowała na dużym zbliżeniu. Im większa prędkość tym widok oddala się. Zawsze można zmienić powiększenia standardowo palcami. Nie zdziw się jeżeli będzie pokazywała, że jesteś z drugiej strony ulicy jeżeli ulica jest wąska i czasami może pokazywać odwrotny kierunek (za mała prędkość poruszania się).
  • #16 17332471
    DiZMar
    Poziom 43  
    grzegorz041 napisał:
    Rozumiem. A jest aplikacja w takim telefonie do poruszania się pieszo w mieście?

GoogleMap po przełączeniu jej na Pieszy. Jedyną różnicą, że wyznacza drogę na skróty dostępne tylko dla pieszego (ścieżki w parkach, mostki piesze itp.).
  • #17 17332581
    grzegorz041
    Poziom 13  
    Bardo dzięki. Tak aż tego telefonu nie przeglądałem, zresztą mam go dopiero miesiąc. ( wcześniej miałem bez internetu). Faktycznie są tam aplikacje google map.
    Jutro idę na spacer!!
    No tak. Dużo mi się wyjaśniło... Muszę sobie jeszcze tylko pewnie sprawić ładowarkę samochodową, bo pewnie na dłuższą trasę bateria nie wytrzyma....
  • #18 17332671
    DiZMar
    Poziom 43  
    Bez ładowania ładowarką samochodowa to ok 20% albo i więcej na godzinę mi schodzi Philips V787. Z ładowarką ok.1% na 5 minut.
  • #19 17333582
    grzegorz041
    Poziom 13  
    No tak. Na dalszą trasę oczywiście lepiej z ładowarką. ..
    Możesz mi polecić jakąś ładowarkę samochodową do mojego telefonu? Ale chciałbym jeszcze taką, żeby naładować laptopa. Może taka dwu funkcyjna?
    Z dzieciakami w aucie ciężko wytrzymać, a jak puszczę bajki to chwilę spokój.. :) Niestety bateria w laptopie chwilę tylko... :(
  • #20 17333667
    DiZMar
    Poziom 43  
    Do laptopa to ma być samochodowa ładowarka z odpowiednim napięciem i wtykiem pasującym. Do telefonu to standardowa ładowarka samochodowa do telefonu (5V). Czy są 2 w 1 to nie wiem. Telefon można ładować bezpośrednio z laptopa. Potrzebny odpowiedni kabel USB na USB pasujące w telefonie.
  • #22 17334027
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1132
    DiZMar napisał:
    Do laptopa to ma być samochodowa ładowarka z odpowiednim napięciem i wtykiem pasującym.

Do laptopa to można zastosować przetwornice samochodową i standardową ładowarkę tego laptopa, i oczywiście sprawny akumulator. :D Można z tego również ładować telefon dedykowaną ładowarką sieciową.
  • #23 17334035
    DiZMar
    Poziom 43  
    Są ładowarki do laptopa samochodowe czyli z 12V bez potrzeby przetwornicy 12/230V. Podobnie ładowarki do telefonów z 12V.
  • #24 17334049
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1132
    DiZMar napisał:
    Są ładowarki do laptopa samochodowe czyli z 12V bez potrzeby przetwornicy 12/230V.

Wiem że są, ale trzeba "dopasować" z dedykowaną wtyczką do danego modelu laptopa. Wersja z przetwornicą jest poniekąd "uniwersalna", można podłączyć każdy model posiadając oryginalną ładowarkę, nie trzeba się martwić że coś będzie "niedopasowane".
    No, może trochę niebezpieczne bo to jednak 230 V, ale widziałem wiele osób tak używa i nie spotkałem przypadku aby były jakieś "nieprzyjemności.
  • #25 17334521
    grzegorz041
    Poziom 13  
    Kumpel ma taką przetwornicę....Nawet sobie chwali...Nie wiem co byłoby lepsze na 12v, czy 230......
    Jeszcze tylko pytanie o Janosika...Z tego co rozkminiłem, chyba trzeba wpisywać od razu cały adres gdzie się chce dojechać. Np. Gdańsk, ul. Nadmorska 5. W mojej starej nawigacji były osobne strony na miasto, ulicę i nr.domu.
    Nie wiem jak tam z wpisywaniem trasy? W starej miałem optymalna, krótka, terenowa,przełajowa itp. Tu tego nie widzę.. Jest omijaj korki i klasyczna.
  • #26 17334581
    DiZMar
    Poziom 43  
    Wpisuje się cały adres w jeden pasek a telefon podpowiada i można kliknąć taką podpowiedź jeżeli pojawi się właściwa. Zalecam zaczynać od ulicy (bez słowa ul.) i numeru domu. Wtedy podpowie ją w kilku miastach. Klikamy na właściwą lub gdyby nie było naszego miasta po spacji piszemy początek nazwy naszego miasta-celu podróży. Zapamiętuje wybierane cele i w przyszłości są podpowiadane w pierwszej kolejności. Pamiętać należy aby włączyć lokalizację i internet (własny lub WiFi jeżeli jest w zasięgu). Pokazuje w trakcie jazdy dopuszczalną prędkość samochodu w danym miejscu i z różnymi kolorami naszą prędkość (czarny - niższa od dopuszczalnej, pomarańczowa - niewielkie przekroczenie, czerwony z dźwiękiem - znaczne przekroczenie dopuszczalnej). Wyboru tras szczegółowych nie ma to fakt. Do wszystkiego dojdziesz używając.
  • #27 17334611
    grzegorz041
    Poziom 13  
    Super. Bardzo dzięki. Przełajowych i terenowych i tak się nigdy nie wpisywało. To co jest w zupełności wystarczy...
    Potestuję sprzęt... Jak mi się nasunie jeszcze jakieś pytanie, to trochę Cię jeszcze pomęczę...
  • #28 17334634
    iron64
    Poziom 41  
    Dopiszę jeszcze, że zamiast wpisywać można powiedzieć klikając na symbol mikrofonu.
  • REKLAMA
  • #29 17334655
    DiZMar
    Poziom 43  
    iron64 napisał:
    Dopiszę jeszcze, że zamiast wpisywać można powiedzieć klikając na symbol mikrofonu.

Działa średnio.
    Ja od jakiegoś czasu, bo Janosik kłóci się po połączeniu z samochodowym systemem audio mimo, że jeszcze kilka miesięcy temu było OK; korzystam z GooglMap+Rysiek i nie ma problemów z systemem audio. Któraś aktualizacja Janosika pochrzaniła mi dobrze działającą wcześniej.
  • #30 17335349
    iron64
    Poziom 41  
    U mnie działa ok, fakt że aktualizacje do yanosika to jak aktualizacje windowsa. Naprawią 3 stare błędy tworząc 3 nowe ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z nawigacją Max-Com navi 351, w tym krótki czas pracy baterii oraz nieaktualne mapy. Forumowicze sugerują, że korzystanie z aplikacji mobilnych, takich jak Janosik i Google Maps, może być bardziej efektywne, ponieważ oferują one bieżące aktualizacje i lepsze prowadzenie tras. Użytkownik dowiaduje się, że Automapa wymaga ręcznej aktualizacji na systemie Windows, a na urządzeniach mobilnych aktualizuje się automatycznie. Wskazówki dotyczące korzystania z Janosika obejmują wpisywanie pełnego adresu oraz możliwość użycia mikrofonu do dyktowania. Użytkownik planuje przejść na nawigację w telefonie, a także rozważa zakup ładowarki samochodowej, aby przedłużyć czas pracy urządzenia podczas dłuższych tras.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA