logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

- Czy płyta główna może się spalić po "awarii" zasilacza?

alankulak1901 20 Lip 2018 23:32 6957 7
REKLAMA
  • #1 17341036
    alankulak1901
    Poziom 13  
    Ocena: 35
    Witam, spalił mi się zasilacz w komputerze. Ogólnie zahaczyłem nogą o kabel od myszki a ten był złączony taśmą izolacyjną. Pech chciał, że zrobiło się mocne zwarcie, mówię poważnie, ekran był czarny, diody na komputerze się nie świeciły, ale za to pracowały jeszcze wentylatory, jeden był podłączony od razu do zasilacza, a drugi był od procesora ale nie wiem, czy on też działał, ale chyba tak, bo on był najgłośniejszy i go wyraźnie słyszałem. Ale teraz mam pytanie, czy spaliła się też płyta główna oraz dysk twardy, był on najcichszy, więc nie mogłem sprawdzić, czy działa bo komputer był schowany i żeby zdjąć bok obudowy trzeba odłączyć wszystkie kable. Zacząłem myśleć o co chodzi, lecz po chwili było czuć smród spalenizny. Odłączyłem go od prądu i rozebrałem komputer, najbardziej śmierdziało od zasilacza. Wiedząc, że już go nigdy nie podłącze rozkręciłem go zobaczyłem wylany kondensator. No to mam przyczynę, tylko czy spaliła się płyta główna i dysk? Są to dla mnie najważniejsze elementy. Co ciekawe, myszkę podłączyłem pod laptopa i ten też się wyłączył, ale na szczęście działa dalej. Myszkę już zrobiłem, teraz jest bardzo mocno zaizolowana i działa. Najważniejsze są dwa pytania, czy jak dam inny zasilacz to całość ruszy? Oraz czy da się jakoś (w razie uszkodzenia płyty i dysku, to da się jakoś odzyskać te dane?

Specyfikacja:
    Zasilacz (niestety z czarnej listy) CODEGEN 300W, nie wiem, jaki będzie kolejny.
    RAM 4GB DDR3
    Procesor INTEL Pentium E3400 LGA 775
    Dysk HITACHI 500GB
    Karta graficzna: ATI Radeon HD5450 oraz zintegrowana INTEL (chyba taki model, nie jestem pewien) GMA975 mam jeszcze w zapasie ASUS EN 7300LE
    Płyta główna to ASRock G41M-VS3
  • REKLAMA
  • #2 17341047
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 17341049
    anet870
    Poziom 26  
    Ocena: 247
    Zasilacz jaki posiadałeś mógł narobić szkód ale nie koniecznie.Zaopatrz się w inny zasilacz tylko lepszej jakości i próbuj odpalić samą płytę z procesorem oraz pamięciami.
  • REKLAMA
  • #4 17341095
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1071
    alankulak1901 napisał:
    Zasilacz (niestety z czarnej listy) CODEGEN 300W, nie wiem, jaki będzie kolejny.

Te zasilacze są na czarnej liście gdyż nie posiadają zabezpieczeń, mógł uszkodzić inne podzespoły przy awarii.
    alankulak1901 napisał:
    czy jak dam inny zasilacz to całość ruszy?

Bez diagnostyki nie ma możliwości odpowiedzenia na pytanie. Trzeba wymienić PSU i sprawdzić w przypadku awarii będziemy myśleć co dalej. Mysz sugeruję wymienić - przynajmniej przewód.
  • #5 17341251
    alankulak1901
    Poziom 13  
    A może być tak, że wylał się kondensator od poszczególnych napięć i płyta główna straciła poprostu jakieś inne napięcia i karta graf. nie miała zasilania i był czarny ekran, a wentylator od procesora działał bo płyta tam miała zasilanie. To były tylko dwie sekundy, kiedy odłączyłem prąd od komputera. A może być też tak, że zasilacz miał zwarcie przez płytę główną i nie wytrzymał obciążenia i wylał kondensator. Ewentualnie jaki zasilacz polecacie, min. 500W bo mam w planach kupić jeszcze kartę graficzną, co wymaga takiego zasilania.
  • REKLAMA
  • #6 17341275
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 880
    Obejrz płytę główną bo ona powinna być już na złom skoro zwarcie było na USB dzięki myszce.

Do czego ci potrzebny komputer i ile masz do wydania? Na co grafike chcesz kupować?
  • #7 17341294
    alankulak1901
    Poziom 13  
    Używam go do internetu, ale lubię też czasami sobie pograć w starsze tytuły. Grafikę kupuje lepszą, bo Radeon powoli daje złe znaki, a Asus en 7300le jest za słaby. Płyta główna wizualnie ok. Nie ma żadnych oznak uszkodzenia. Procesor też w dobrym stanie.
  • #8 17341296
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1071
    alankulak1901 napisał:
    Ewentualnie jaki zasilacz polecacie, min. 500W

Należy podać budżet, określić potrzeby i założyć temat w co kupić.
    alankulak1901 napisał:
    A może być tak, że wylał się kondensator od poszczególnych napięć i płyta główna straciła poprostu jakieś inne napięcia

Należy przeprowadzić diagnostykę zamiast dziwnych, pośpiesznych teorii.
    Czyli podłączyć inny PSU i sprawdzić, oglądanie płyty czy innych podzespołów niewiele pomoże, gdyż coś może wyglądać źle i działać lub dobrze - mam kilka takich - i być martwe.

Podsumowanie tematu

✨ Po awarii zasilacza, która spowodowała zwarcie, istnieje ryzyko uszkodzenia płyty głównej oraz dysku twardego. Użytkownik zauważył czarny ekran i brak reakcji diod, mimo że wentylatory działały. Po rozkręceniu komputera stwierdzono wylany kondensator w zasilaczu. Użytkownicy sugerują, że zasilacz mógł uszkodzić inne komponenty, a diagnostyka jest niezbędna do określenia stanu płyty głównej i dysku. Zaleca się wymianę zasilacza na model lepszej jakości oraz sprawdzenie poszczególnych elementów systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA