logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Omen i FPS w Fortnite - 30 fps na baterii, 60 fps na zasilaczu.

Oxider13 30 Lip 2018 17:44 6081 9
  • #1 17357826
    Oxider13
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Cześć!

Przychodzę z małą niejasnością jak dla mnie, otóż gram w Fortnite i BEZ podłączonej ładowarki mam 30fps, a Z podłączoną mam 60fps czy ktoś mi może wyjaśnij jak zrobić aby bez podłączonej również było 60?.
  • #2 17358180
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 963
    Witam.
    Zacznij od podstaw: spróbuj wymusić schemat zasilania obowiązujący przy zasilaniu z sieci na zasilaniu bateryjnym (Opcje zasilania w Panelu sterowania), może to być Wysoka wydajność. Oczywiście wymuszenie wyższej wydajności będzie wiązać się ze skróceniem czasu działania laptopa na baterii.
    Pozdrawiam
  • #3 17363588
    viziri
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    a jak nie pomoże to zobaczy czy czasem nie masz zainstalowany game experience
    i tam jest taka opcja, że na baterii włącza 30 fps
    to odznacz to
  • #4 17363752
    Oxider13
    Poziom 2  
    Niestety pierwsza rada nic nie zmieniła, a odnośnie drugiej to nie mam zainstalowanego game experience chyba, że się gdzie chowa, ale w panelu tego nie widzę
  • #5 17363858
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    Koledze chyba chodziło o GeForce Experience. Jest tam opcja ograniczające wydajnosc/ilosc klatek przy zasilaniu z baterii. Zmiana tej opcji nie jest zalecana a i sama bateria dlugo nie pozyje przy pełnym obciążeniu.
  • #6 17363973
    viziri
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    no wlasnie o geforce experience mi chodzilo ;) tam pewnie ta opcja jest zaznaczona
  • #7 17364909
    Oxider13
    Poziom 2  
    Faktycznie Geforce Experience zrobił robotę tylko teraz rodzi się pytanie czy warto ? Jeżeli kolega wyżej miał rację i bateria może się szybciej "posypać" to nie wiem czy jest sens z drugiej zaś strony teraz jak gram to podłączam żeby mieć te 60 i po grze odłączam więc w takim układzie bateria też dostaję po dupie czyż nie ?
  • #9 17366070
    Piterixos
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Jezus, co to w ogóle za rozterka jest. Kupiłeś tego laptopa gamingowego, żeby grać, czy po co? Jak bateria będzie włożona, a laptop będzie ciągle podpięty do ładowarki i będzie ciągle chodził, to po jakimś czasie bateria może stracić trwałość. Więc albo się laptopa podpina do zasilania bez włożonej baterii, albo się go używa z samą baterią bez podpinania zasilania. A ładować najlepiej przy wyłączonym laptopie.
  • #10 17367823
    Oxider13
    Poziom 2  
    Wariacie to jest HP OMEN tutaj nie mogę wyciągnąć baterii lub jej włożyć...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wydajnością gry Fortnite na laptopie HP Omen, gdzie osiąga 30 fps na baterii i 60 fps przy podłączonym zasilaniu. Użytkownicy sugerują, aby zmienić schemat zasilania na "Wysoka wydajność" w Panelu sterowania oraz sprawdzić ustawienia w GeForce Experience, które mogą ograniczać liczbę klatek na sekundę podczas pracy na baterii. Po zastosowaniu tych zmian, użytkownik zauważa poprawę, ale zastanawia się nad wpływem na żywotność baterii. Inni użytkownicy podkreślają, że ciągłe podłączanie laptopa do zasilania z włożoną baterią może skrócić jej trwałość, sugerując, że najlepiej jest ładować laptopa przy wyłączonym urządzeniu.
REKLAMA