logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Słaba prędkość pobierania LTE z T-Mobile, router D-Link DWR-118, modem Huawei E3372h

dawidos84 30 Lip 2018 20:50 2145 2
REKLAMA
  • #1 17358213
    dawidos84
    Poziom 2  
    Od kilku miesięcy mam internet domowy LTE z T-Mobile. Korzystam z routera D-Link DWR-118 oraz modemu Huawei E3372h. Internet jest wolny w pobieraniu, średnia prędkość to 5 Mbps zarówno po wi-fi, jak i po kablu. Odziwo prędkość wysyłania jest wysoka, bo około 25 Mbps. Mieszkam w Gdańsku, do najbliższego BTS mam niecałe 2km. Korzystam także z dodatkowej anteny Signaflex Long 4G LTE przypiętej do modemu. Antena jest ustawiona w na parapecie w kierunku nadajnika i w aplikacji Call Network Info Lite to miejsce ma najlepsze odczyty. Miałem też ten router i modem w Starogardzie podłączony i odczyty były podobne. Korzystam na kompie z Windows 10. Dla porównania w telefonie (umowa także w T-Mobile) na aplikacji speedtest dla komórkowych transmisji danych w tym samym mieszkaniu mam średnią prędkość pobierania 130 Mbps, a wysyłania 30 Mbps. Co jeszcze może być nie tak? Co mogę sprawdzić, poprawić? Czy ktoś miał podobny problem i udało się poprawić prędkość pobierania?
  • REKLAMA
  • #2 17358296
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5788
    A co to za oferta T-mobile i dlaczego z tym kiepskim zestawem? DWR-118 na OFW z tym modemem działa kiepsko https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3427061.html#17085485 lub http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=12&t=50467&hilit=dwr+118 koleżanka @student-ka ma go rozpracowanego. W T-Mobile nawet po zmianie FW na DWR-118 nie uzyskasz na tym zestawie DL jak na telefonie bo E3372 to modem LTE 4kat. , nie agreguje pasm LTE. Pokaż zakładkę DANE z Network Cell info na telefonie. Reasumując fatalny wybór sprzętu, DWR-118 działa wadliwie, T-Mobile nic z tym nie zrobił, do tego jakieś g..o udające antenę. Jaka to ulica w Gdańsku ? Optymalna wymiana sprzętu na router LTE-A z agregacją minimum 2 pasm LTE i jakaś sensowna antena zewnętrzna.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 17435037
    dawidos84
    Poziom 2  
    Zrobiłem aktualizację oprogramowania routera. Na końcu był komunikat, że aktualizacja zakończona sukcesem. Niestety po ponownym uruchomieniu go już nie działał. Oddałem go do T-mobile, oni go do serwisu. Po dwóch tygodniach dostałem nowy. Znowu mam słabe parametry odbioru, a dobre wysyłania. Zostawiam to badziewie jak jest, zwłaszcza, że mam koniec umowy w styczniu. W ogóle nie będę brał już bezprzewodowego ścierwa od jakiegokolwiek operatora. Przejdę na światłowód i będę miał spokój.
REKLAMA