logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SSD czy HDD - obawy związane z awariami SSD, np. Satafirm S11

maestro83 03 Sie 2018 15:02 762 9
REKLAMA
  • #1 17364710
    maestro83
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Witam kiedyś zakładałem podobny temat miałem kupić dysk ssd ale poczekałem jeszcze jak one będą działać u innych użytkowników , opinie itd i z tego co czytam dyski ssd nie są takie jak ich chwalą producenci ,dużo z nimi problemów np .
    Satafirm S11 gdzie dyski całkowicie padają nawet po 300h pracy nieraz także mam obawę wielką bo wydać kasę i potem gwarancja odsyłanie itd .Pytanie czy kupić ssd czy hdd. Dodam że mój dysk ma już ma czas pracy dysku. Dodam że ilość sektorów niestabilnych jakoś tak jest z 14 ale się nie powiększają tego tutaj nie widać . Co doradzacie co wybrać znalazłem wstawaim link. czy warto go kupić czy jakiś ssd
    https://allegro.pl/dysk-twardy-hdd-western-digital-2-5-320gb-sata-i6961978115.html#thumb/1 proszę o opinię .Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • SSD czy HDD - obawy związane z awariami SSD, np. Satafirm S11 ttttttttttttttt.jpg (195.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17364744
    Mac3k
    Poziom 20  
    Ocena: 135
    Te czasy awaryjności SSD to już w większości przeszłość. Współczesne dyski na kościach MLC dają radę. Problemy zawsze będą bo to tylko sprzęt, a czasy gdzie miał być trwały minęły. Zresztą transfery i komfort korzystania z komputera przy posiadaniu SSD jest nieporównywalnie lepszy. Ale z tego co widzę Twój komputer jest raczej wiekowy, i prawdopodobnie przez stary interfejs SATA nie wykorzystasz potencjału SSD.
  • REKLAMA
  • #3 17364774
    maestro83
    Poziom 13  
    Tak ja wiem że jest wiekowy ,emachines e510 procek 2x2,4 ,3gb ram ale daje radę do podstawowych zadań internetu może być , ja wiem czy mlc są lepsze np https://www.wykop.pl/wpis/32697655/satafirm-s11-nowy-dysk-ssd-goodram-240-irdm-i-taki/ z tego co widzę problem się nasila natomiast pytam o poradę a ten hdd ja co podałem wcześniej w poście ,żeczywiście sprzęt nieuzywany w 100 % sprawny?
  • #4 17364845
    hevet2
    Poziom 32  
    Ocena: 618
    Zakładaj SSD nigdy nie wrócisz do HDD. Jeżeli ten model się psuje wybierz inny. Kupując w dużym sklepie możesz dokupić np. 2 lata gwarancji za ok.25 zł i masz 5 lat gwarancji.
  • REKLAMA
  • #5 17364874
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 704
    hevet2 napisał:
    Zakładaj SSD nigdy nie wrócisz do HDD. Jeżeli ten model się psuje wybierz inny. Kupując w dużym sklepie możesz dokupić np. 2 lata gwarancji za ok.25 zł i masz 5 lat gwarancji.

To zależy od komputera, na jednym będzie mocna różnica, na innym tylko strat systemu.
    Założyłem SSD do Toshiby NB250, tyłka nie urywa podczas pracy, choć start jest ok. Ale tam CPU marniutkie.
    Tak, przedłożenie gwarancji ;) trzeba się upewnić co jest w umowie, bo w większości przypadków to żadne przedłużenie gwarancji, a zwykłe ubezpieczenie, obłożone setką warunków.
    Ja gdybym dzisiaj kupował dysk, to istotne dla mnie przede wszystkim były by dwie sprawy:
    Okres gwarancji i żeby był na kościach MLC.
    Można się wesprzeć testami w necie, których jest trochę. Reszta to już mniej istotne.
  • REKLAMA
  • #6 17365005
    maestro83
    Poziom 13  
    Fajnie że temat się rozwinął miałem z tą myślą rozwojową ,że kiedyś przerzucę na nowszy laptop dysk ,najgorsze jest to że może paść ( w nieoczekiwanym momencie ),na jakiejś prezentacji czy ważnym wydarzeniu to by była klapa ,trza było by mieć drugi zapasowy hmm. ale zanim by się przełożyło to nie ma szans .Gdzie ten sprzęt co kiedyś był niezniszczalny i na lata :( cóż sztuczne postarzenie produktu jak rozmawiałem ze znajomym który naprawia sprzęt.Wszytko coraz mniejsze ,( bo małe ładne chude cienkie szpan moda ) i przegrzewające i padające.
  • #7 17365517
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 704
    maestro83 napisał:
    Fajnie że temat się rozwinął miałem z tą myślą rozwojową ,że kiedyś przerzucę na nowszy laptop dysk ,najgorsze jest to że może paść ( w nieoczekiwanym momencie ),na jakiejś prezentacji czy ważnym wydarzeniu to by była klapa

Dziwne podejście, wszystko może paść.
  • #8 17365759
    maestro83
    Poziom 13  
    Dysk SSD Micron 1100 256GB 3D NAND 530/500

https://allegro.pl/dysk-ssd-micron-1100-256gb...?reco_id=16298118-97ba-11e8-a41c-b8ca3a69b3c8 ktoś maił z nimi styczność ?

Dodano po 1 [minuty]:

Jawi_P napisał:
    maestro83 napisał:
    Fajnie że temat się rozwinął miałem z tą myślą rozwojową ,że kiedyś przerzucę na nowszy laptop dysk ,najgorsze jest to że może paść ( w nieoczekiwanym momencie ),na jakiejś prezentacji czy ważnym wydarzeniu to by była klapa

Dziwne podejście, wszystko może paść.

to znaczy zepsuć.
  • #9 17365887
    icosie
    Poziom 34  
    Ocena: 239
    Witam

Moim zdaniem nie bierz dysku na kościach TLC, niby lekko szybszy, ale i tak tego nie odczujesz, a ma jeszcze większą awaryjność niż na kościach MLC.

Polecam brać GOODRAM IRIDIUM PRO 240 GB (5 lat gwarancji, Kości MLC, dobry kontroler pamięci) lub tańszy GOODRAM IRDM PRO 240 GB nowsza wersja, ale tylko 3 lata gwarancji (nic prawie się nie zmieniło oprócz obudowy i ceny), albo całkiem po taniości GOODRAM IRDM 240 GB.

No i dysku akurat nie brał bym na allegro, tylko bardziej w jakimś sklepie, który nie zniknie z rynku w ciągu tych 5 lat ;) X-com, morele, komputronik czy neo-net lub empik.

Na twoim miejscu polowałbym na GOODRAM IRIDIUM PRO 240 GB. Mam wersję o pojemności 480 GB i na prawdę sobie chwalę.

A jak będziesz robił kopię zapasową w rozsądnych odstępach czasu, to nie stracisz danych jak się SSD zepsuje. Ale faktycznie, nie ma się co spinać, że awaryjne, że padają jak muchy. Wszystko w dzisiejszych czasach pada po gwarancji, prędzej czy później.

Pozdrawiam
  • #10 17366096
    Mac3k
    Poziom 20  
    Ocena: 135
    Również polecam IRIDIUM PRO. 5 lat gwarancji powinno uspokajać. Dyski raczej nie umierają 'tak ło' na raz, chyba że zdechnie im kontroler, ale awaryjność SSD wynika raczej z żywotności komórek flash niż uszkodzeń kontrolera.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między dyskiem SSD a HDD, z naciskiem na obawy związane z awaryjnością dysków SSD, szczególnie modelu Satafirm S11. Użytkownicy zauważają, że nowoczesne dyski SSD, zwłaszcza te na kościach MLC, oferują lepszą wydajność i mniejszą awaryjność w porównaniu do starszych modeli. Wskazują na znaczenie okresu gwarancji oraz jakości komponentów, sugerując wybór dysków GOODRAM IRIDIUM PRO 240 GB lub GOODRAM IRDM PRO 240 GB. Użytkownicy podkreślają również konieczność regularnego tworzenia kopii zapasowych, aby zminimalizować ryzyko utraty danych w przypadku awarii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA