logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak naprawić silnik wentylatorka? Problem po upadku na ziemię.

Stepej 06 Sie 2018 17:04 1170 8
REKLAMA
  • #1 17369685
    Stepej
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Posiadam zabytkowy już wentylatorek, który służył mi przez kilkanaście lat. Upadł mi na ziemię i teraz słychać tylko buczenie i nic więcej. Nie chce kręcić. Przy próbie dociśnięcia buczy mniej lub bardziej i coś tak jakby chciał zakręcić, a nie może. Gdy zakręcę go ręką, to nie ma żadnych oporów.
    Czy to jest do naprawienia przez amatora?
    Jak naprawić silnik wentylatorka? Problem po upadku na ziemię.Jak naprawić silnik wentylatorka? Problem po upadku na ziemię.
  • REKLAMA
  • #2 17369723
    arturdip
    Poziom 31  
    Ocena: 325
    Mam taki sam silnik w starym adapterze (walczyłem dość długo). Minimalne przesunięcie tych ślizgów na dole i u góry powoduje blokowanie silnika. Można z tym walczyć, lecz jest to mozolna praca. Trzeba to po prostu prosto ustawić. Pozdro, Artur.

Dodano po 1 [minuty]:

Jak najbardziej do naprawienia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17369740
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9454
    Przeważnie mocowania panewki są z wpustem, który wchodzi w rdzeń i je ustawia (centruje) w odpowiedniej pozycji, więc odkręcanie i przesuwanie... Odkręcić można (o ile nie jest nitowane), ale z ustawieniem może być ciężko... :)

Po upadku mogło się natomiast przestawić samo łożysko ślizgowe (samosmarne) mocowane w tych uchwytach. W takim wypadku wystarczy lekko puknąć młotkiem z boku w ośkę. Czynność można powtórzyć kilka razy aż do uzyskania możliwości łatwego obracania wirnikiem.
    Pukając w ośkę łożyska (takie "beczułki" zaciśnięte sprężyną osadczą w panewce z filcem nasączanym olejem maszynowym) "beczułka" ustawia się sama.
  • REKLAMA
  • #4 17369762
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2057
    398216 Usunięty napisał:

Po upadku mogło się natomiast przestawić samo łożysko ślizgowe (samosmarne) mocowane w tych uchwytach. W takim wypadku wystarczy lekko puknąć młotkiem z boku w ośkę. Czynność można powtórzyć kilka razy aż do uzyskania możliwości łatwego obracania wirnikiem.

Ja bym uważał z tym pukaniem w ośkę. Należy lekko pukać w obudowę łożysk ślizgowych (w miejscu gdzie jest śrubka skręcająca). Przy tych operacjach sprawdzał bym czy szpara między wirnikiem i stojanem jest we wszystkich miejscach w miarę równa. Możesz też sprawdzić czy po upadku nie wyskoczyły beczułki łożysk ze swojego miejsca. Ale to już wiąże się z rozebraniem całego silniczka.
  • #5 17369837
    Stepej
    Poziom 13  
    Ze zdemontowaniem silnika nie było żadnego problemu. Widzę, że wszystko jest na swoim miejscu (zdjęcie w kolejności w jakiej to rozebrałem). Zdziwiła mnie jedynie podkładka pomiędzy wirnikiem a czarną podkładką sprężynującą, bo była luźna, ale właśnie chyba ona jest winowajcą. Powinna powinna być wpasowana/wciśnięta w obudowę i wtedy trzyma wał w odpowiedniej pozycji. Zaraz złożę i dam znać jeśli się uda Jak naprawić silnik wentylatorka? Problem po upadku na ziemię.
  • REKLAMA
  • #6 17369965
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ciekaw jestem jak teraz sobie poradzisz z wciśnięciem i ZABLOKOWANIEM jarzma dociskającego łożysko i podkładkę filcową z nakładką.... Fabrycznie jest zanitowana, a materiał z którego zrobiono całe jarzmo to Znal (cynk i aluminium) - kruchy...
    Jak naprawić silnik wentylatorka? Problem po upadku na ziemię.
    Powiększ - mała czcionka opisów.
  • #7 17370057
    Stepej
    Poziom 13  
    No właśnie się udało. Jeśli wyszło, to i musiało wejść. Tak się składa, że w jarzmie były wypusty z dwóch stron, a trzeci był nieco mniejszy, przez co udało mi się wcisnąć tą podkładkę blokującą.
    Najważniejsze, że wiatrak kręci.
    Dziękuję wszystkim za zainteresowanie
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #8 17370070
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Stepej napisał:
    w jarzmie były wypusty z dwóch stron,
    To miałeś farta. Przeważnie nie ma, i wydłubanie łożyska kończy się dla wentylatora na złomie, bo założenie go na powrót tak, żeby odpowiednio silnie utrzymywał samą "beczułkę łożyska" jest nierealne.
    W każdym razie nadal uważam, ze cale to rozbieranie nie miało sensu, a wystarczyłoby stuknięcie kilkukrotne (z różnych stron ośki). Nie jeden taki silnik naprawiałem więc na tym opieram swoje zdanie.
  • #9 17370107
    Stepej
    Poziom 13  
    Wypadł wpust. Po wciśnięciu go w swoje miejsce silnik zaczął kręcić.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z wentylatorem, który przestał działać po upadku. Po analizie, forumowicze zasugerowali, że przyczyną może być przesunięcie łożyska ślizgowego lub blokada wirnika. Wskazano na możliwość naprawy przez amatora, polecając delikatne puknięcie w ośkę łożyska, aby ustawić ją w odpowiedniej pozycji. Użytkownik rozebrał silnik i odkrył luźną podkładkę, która była przyczyną problemu. Po jej wciśnięciu wentylator zaczął działać ponownie. W dyskusji podkreślono, że rozbieranie silnika może być ryzykowne, ale w tym przypadku zakończyło się sukcesem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA