logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napięcie na zerze i fazie w obwodzie nr 5 - uszkodzenie przewodu

Raszu 11 Sie 2018 12:06 1110 3
  • #1 17378356
    Raszu
    Poziom 2  
    Dzień dobry. Przepraszam, jeżeli temat umieszczam w złym dziale.
    Mam następujący problem:
    Na obwodzie nr 5 (bezpiecznik B6 10A) znajduje się 7 gniazdek. Jedno z nich, działać działało, ale wypadało całą puszką ze ściany a do tego często mocno 'błyskało' prądem przy podłączaniu czegokolwiek. Wymieniłem puszkę, dobrze ją osadziłem. Omyłkowo jeszcze przed podpięciem kontaktu włączyłem S i od razu spadł (chyba faza dotknęła n). Podłączyłem kontakt, ale jak się nagle okazało, nic w nim nie działa. Sprawdziłem wskaźnikiem a tutaj nagle na wszystkich gniazdach zarówno faza jak i zero wykazują napięcie.
    Przyjechał elektryk i stwierdził, że i faza i zero mają 230V. Stwierdził, że zero musiało być gdzieś w ścianie upalone, uszkodzone i zbiegiem okoliczności wyszło to przy tej okazji. Mimo różnych sprzętów (np. jakiś żółty drogi miernik Fluke) nie umiał zlokalizować gdzie. Zalecił kuć pół mieszkania i doprowadzać przewody od S nr 5 na nowo...
    Przyjechał drugi elektryk i stwierdził podobnie, z tą tylko różnicą, że zero ma 130 a nie 230, czyli takie mniejsze przebicie. Próbował jeszcze wykorzystać PE i z niego zrobić zero na tym obwodzie, żeby nic nie kuć (tzw. stara instalacja), ale różnicówka wtedy wywalała.
    Nie wiem jak idą kable po kolei. Żadne reklamacje itp. nie wchodzą w grę.
    Jestem wręcz załamany. Czy da się to zero jakoś inaczej jeszcze namierzyć, żeby nie robić obwodu od nowa?
  • #2 17378391
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9237
    Najprawdopodobniej masz zasilanie z bezpiecznika ciągnięte od puszki(gniazda) do puszki(gniazda) i w poprzedzającej to gniazdo z którym masz kłopoty wypiął się przewód.
  • #3 17378406
    Raszu
    Poziom 2  
    Ten problem występuje we wszystkich gniazdach w tym obwodzie. Po ich rozebraniu każdy faza i każdy zero jest pod napięciem.
  • Pomocny post
    #4 17379200
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1499
    Bardzo niebezpieczna sytuacja świadcząca o braku ciągłości w obwodzie, prawdopodobnie przewodu zerowego. Elektryk z odpowiednim miernikiem z którego będzie umiał korzystać odnajdzie usterkę. Należy mierzyć ciągłość obwodu i impedancję pętli zwarcia, uważam, że przez internet nie jest możliwa odpowiedź celująca z którą to właśnie kolega może sobie poradzić samodzielnie. Słowo kluczowe- IPZ a nie kolor miernika.

Ps. Temat raportuję, żeby moderator przeniósł w odpowiednie miejsce.
REKLAMA