logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer się resetuje - czy to wina karty graficznej czy zasilacza?

contek1209 14 Sie 2018 15:25 1512 20
REKLAMA
  • #1 17384015
    contek1209
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam, dzisiaj jakoś znienacka komputer postanowił się wyłączać bez jakiegoś szczególnego powodu po około 30 minutach.
    Zrobiłem sobie przerwę w graniu ponieważ musiałem coś zrobić poza komputerem po czym wróciłem i ekran był czarny, wentylatory kręciły się jak szalone i musiałem zresetować komputer. Po zresetowaniu system załadował się z rozdzielczością chyba 1240x720, sprawdziłem dziennik zdarzeń i zobaczyłem, że wysypały się sterowniki karty graficznej i system nie był w stanie uruchomić ich z powrotem. Przeinstalowałem sterowniki i było ok.
    Po tym zrobiłem test, identyczny, czyli włączyłem grę, zostawiłem ją w tle i uruchomiłem film w przeglądarce aby leciał tak jak zrobiłem to za pierwszym razem. Komputer tym razem zresetował się
    i włączył z normalna rozdzielczością. Po sprawdzeniu dziennika zobaczyłem, że wystąpił problem z Kernel Power 41. I tu moje pytanie czy jest to wina karty graficznej która nie ma nawet roku? Czy może jednak winą jest zasilacz który ma już prawie 3 lata.

Temperatury są w normie nie dochodzą do 70 stopni ani na procesorze ani karcie graficznej.

Parametry komputera:

Procesor intel-core-i5-4460

Płyta główna asrock-h81m-s1150-h81

RAM goodram-ddr3-play-pc1600-8gb

Karta graficzna -palit-geforce-gtx-1060-super-jetstream-6gb-gddr5

Zasilacz antec-vp-500w

Bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 17384073
    Wersetowaty
    Poziom 13  
    Ocena: 37
    Może jest zbyt duże obciążenie i zasilacz nie daje rady.
  • REKLAMA
  • #3 17384201
    beatamycha
    Poziom 20  
    Ocena: 55
    Proponuję wykoć kilka testów programami na obciążenie komputera . Programy np OCCT, MemTest 86, PC Mark 10.
    Może coś zdiagnozują, ale podejrzewam zasilacz . Może faktycznie za mała moc zasilacza. Jeśli to będzie winny zasilacz to proponuję kupić np Modecom Volcano 650 w wersji brąz, jest to zasilacz modularny.
    Radzi sobie z moim RX 570 8 GB która jest dość prądożerną jednostką. Przed zmianą na ten zasilacz też u mnie występowały takie problemy z PC. A miałam zasilacz no name 600W ale jak piszę nie musi tak być u Ciebie, potestuj swój sprzęt trochę.
  • #4 17384213
    contek1209
    Poziom 6  
    Jestem właśnie w trakcie testu komputera bez wpiętej karty graficznej. 30 minut i nie ma problemu. Może dlatego, że bez wpiętej karty na zasilacz działa mniejsze obciążenie. Zaraz zabiorę się za test programem OCCT. Jakie ustawienia mam wprowadzić w program?
  • #5 17384413
    beatamycha
    Poziom 20  
    Sprawdzaj po kolei. Zmieniaj obciążenie na większe i obserwuj. Wykonaj te wszystkie testy bez karty graficznej a potem z nią. I porównaj.
  • #6 17384544
    contek1209
    Poziom 6  
    Dobra, mam wyniki. Podczas testów grafiki i procesora 30 minutowy test przebiegł bez problemu. Bez karty graficznej test PSU też, jednak po podłączeniu jej z powrotem komputer mignął ekranem, a ten zrobił się cały czarny. Mogłem jednak ruszać myszką ale nic się nie działo. Po zresetowaniu komputera magicznie zniknęła mi tapeta z pulpitu. Wychodzi na to, że winowajcą jest wadliwy zasilacz?
  • #7 17384548
    beatamycha
    Poziom 20  
    Na to wygląda.
  • #8 17384564
    contek1209
    Poziom 6  
    Zasilacz podany przez Panią powyżej powinien bez problemu zmieścić się w tą obudowę: Raijintek Arcadia?
    Co prawda rożni się w głównej mierze tylko głębokością ale jeśli chodzi o takie rzeczy to jestem strasznie uprzedzony więc wolę się upewnić :)
  • REKLAMA
  • #9 17384571
    beatamycha
    Poziom 20  
    Podejrzewam, że z tym pytanie musi Pan przejść do innego działu.
    Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.
  • #10 17384584
    contek1209
    Poziom 6  
    Dobrze, w razie czego dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu.
  • REKLAMA
  • #11 17384670
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 883
    Ciekawe z tym zasilaczem bo powinien dać rade ale patrze na test i co widać
    https://ithardware.pl/testyirecenzje/test_zas..._aerocool_lc_power_i_silentiumpc-3410-16.html
    Cytat:
    Niskiej jakości blacha, niska sprawność, słaba regulacja napięć, dokuczliwie głośny, brak oplotów na kablach, krótkie okablowanie, grupowa regulacja napięć, brak certyfikatu 80 PLUS, spalił się podczas testów.

To ciekawy motyw.
  • #12 17384780
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    contek1209 napisał:
    Po sprawdzeniu dziennika zobaczyłem, że wystąpił problem z Kernel Power 41. I tu moje pytanie czy jest to wina karty graficznej która nie ma nawet roku? Czy może jednak winą jest zasilacz który ma już prawie 3 lata.

Komunikat "Kernel Power 41" w 90% informuje o problemie ze sterownikami lub samym układem graficznym. Czy próbował kolega inną wersję sterowników zainstalować?
    contek1209 napisał:
    Czy może jednak winą jest zasilacz który ma już prawie 3 lata.

contek1209 napisał:
    Zasilacz antec-vp-500w

To markowy, porządny zasilacz i nie sądzę by nie dawał rady.
    Proponuję dokonać jego pomiaru napięć miernikiem =>
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html

Ma kolega wykresy z testu OCCT?
  • #13 17384894
    contek1209
    Poziom 6  
    Mam wykresy testu PSU bez karty oraz testu GPU przy podpiętej karcie graficznej. Podczas testu PSU z kartą wpiętą w komputer przestał odpowiadać przez co musiałem go zresetować i niestety nic się nie zapisało.

Dodano po 2 [minuty]:

Pomiaru napięć miernikiem nie jestem w stanie wykonać. Nie ma jakiegoś programu aby mógł to sprawdzić, nie wiem, z czujników?
    Zapomniałem dodać, że w kablu zasilania do karty graficznej jedna z tych kostek jest spalona, jednak ta druga jest sprawna.
    Załączniki:
    • 19-54 gpu.rar (808.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 18-53 psu.rar (825.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 17384960
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    contek1209 napisał:
    Nie ma jakiegoś programu aby mógł to sprawdzić, nie wiem, z czujników?

Odczyty programowe są często orientacyjne i mało wiarygodne. Lecz jeśli nie masz możliwości sprawdzenia miernikiem, to można odczytać napięcia z wykresów w OCCT. Test PSU musiał byś wykonać.
    contek1209 napisał:
    Zapomniałem dodać, że w kablu zasilania do karty graficznej jedna z tych kostek jest spalona, jednak ta druga jest sprawna.

Pytanie dlaczego jest spalona? I tutaj może być pies pogrzebany. Zasilacz należy rozkręcić i sprawdzić jak połączone jest okablowanie. W najlepszym scenariuszu wymienić przewód włącznie z upaloną kostką.
  • #15 17384965
    contek1209
    Poziom 6  
    Wykonalem test psu bez karty, najwidoczniej musze go powtórzyć i zrobić go krotszym aby komputer nie zdążył się zresetować. Zasilacz z wadliwa kostka dzialal bez zarzutu przez jakis rok, a byla spalona z mojej winy bo nie włożyłem do końca kabla od zasilania karty graficznej. Jutro powtórzę ten test psu.

Dodano po 14 [godziny] 37 [minuty]:

Przesyłam testy PSU z podpiętą kartą i test GPU mojej gtx 1060. Widziałem, że przy teście PSU jakby obraz wyświetlany przez ten program OCCT zacinał się momentami, w przypadku testu karty graficznej nie było żadnych problemów.

Dodam też taką ciekawostkę, ze podczas 10 minutowego testu PSU w dzienniku systemu widzę kilka błędów związanymi z brakiem odpowiedzi sterownika Nvidii, natomiast podczas 40 minutowego testu samej karty graficznej na maksymalnym obciążeniu żadne błędy związane ze sterownikami nie występują. Stąd jeszcze bardziej skłaniam się ku stwierdzeniu, że to zasilacz jest problemem, nie sama karta graficzna.
    Załączniki:
    • 14-30 gpu 40 min.rar (790.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 13-45 psu 10 min.rar (895.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 17387417
    beatamycha
    Poziom 20  
    Spróbuj pożyczyć inny zasilacz od kolegi np, czy kogoś z rodziny. Jeżeli będziesz miał taką możliwość. Przetestuj czy będzie bezawaryjnie komp hulał.
  • #17 17389524
    contek1209
    Poziom 6  
    Nowy zasilacz włożony, robię ponownie test PSU programem OCCT i monitor miga. W dzienniku widzę ostrzeżenia:Komputer się resetuje - czy to wina karty graficznej czy zasilacza?

Jednak problem nie występował po stronie zasilacza, coś jest nie tak ze sterownikami bądź samą kartą graficzną. Nie mam już siły. Dlaczego 40 min. test samej grafiki w tym programie nie powoduje takich błędów?

Wyczyściłem sterowniki programem Display Driver Uninstaller, zainstalowałem najnowsze stery sterowniki ponownie i boję się włączyć test bo nie chce znowu doświadczyć tego błędu.
  • #18 17390350
    Wersetowaty
    Poziom 13  
    Ocena: 37
    Spróbuj zainstalować starsze sterowniki. Mi to pomogło.
  • #19 17395055
    contek1209
    Poziom 6  
    Wyczytałem, że Nvidia ma problemy z programami monitorującymi karty graficzne i sterowniki czasami przez to się crashują. Wyłączyłem Afterburer i RivaTuner, i jak na razie komputer działa normalnie.
  • #20 17396092
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    contek1209 napisał:
    jedna z tych kostek jest spalona

Było o tym niedawno. Do wymiany masz to złącze zasilania, gdzie był wkładany ten upalony przewód od zasilacza.
    Pokaż zdjęcia tego złącza na karcie.
  • #21 17396801
    contek1209
    Poziom 6  
    Złącze zostało przepalone przy innej karcie graficznej, a ta została już wymieniona rok temu. Sama losowo wyłączała się jeszcze zanim przepaliłem tą kostkę w zasilaczu. Oddałem ją na gwarancje rok temu i poprosiłem o zwrot pieniędzy (czekałem ponad miesiąc na naprawę), po czym kupiłem nową kartę. Obecna karta graficzna jest sprawna i nie ma z nią problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który resetuje się po około 30 minutach użytkowania, co prowadzi do czarnego ekranu i konieczności restartu. Po analizie dziennika zdarzeń stwierdzono błąd Kernel Power 41 oraz problemy ze sterownikami karty graficznej. Użytkownik przeprowadził testy obciążeniowe, które wykazały, że komputer działał poprawnie bez karty graficznej, co sugerowało problem z zasilaczem lub kartą. Po wymianie zasilacza na Modecom Volcano 650, problemy nadal występowały, co skłoniło użytkownika do dalszej analizy sterowników Nvidii. Ostatecznie, po wyłączeniu programów monitorujących, komputer zaczął działać stabilnie, co sugeruje, że pierwotne problemy mogły być związane z oprogramowaniem, a nie sprzętem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA