logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

wada słuchu a praca - elektromechanik z wadą słuchu

Antoniusz2 04 Wrz 2018 09:56 2388 30
  • #1 17421888
    Antoniusz2
    Poziom 6  
    Witam
    Studiuję mechatronikę, mam na tym kierunku bardzo ciekawe przedmioty związane z samochodami. Mechanikiem nie chcę zostać, ponieważ mam słaby słuch i lokalizacja wyjącego łożyska, czy stukającego elementu zawieszenia jest dla mnie bardzo trudna. Jednak przeglądając oferty pracy widzę dość sporo ogłoszeń dla elektromechaników.
    Czy elektromechanikowi samochodowemu (bądź zajmującemu się maszynami budowlanymi/rolniczymi) w pracy bardzo potrzebny jest słuch?
    Nie mam na myśli elektronika naprawiającego zepsute sterowniki, tylko osobę w serwisie wymieniająca rozruszniki, alternatory, sterowniki itd.
  • #2 17421925
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1008
    Jest potrzebny ale nie aż tak jak "zwykłemu" mechanikowi. Elektromechanik zdecydowanie częściej diagnozuje narzędziami, typu multimetr, oscyloskop, czy po prostu komputer. Oczywiście, czasem elektronika wydaje różne dziwne dźwięki i to już pozwala wstępnie namierzyć problem. Ale generalnie nie ma się czym przejmować i iść w wybranym kierunku.
    P.S.
    Antoniusz2 napisał:
    Studiuję mechatronikę, mam na tym kierunku bardzo ciekawe przedmioty związane z samochodami. Mechanikiem nie chcę zostać, ponieważ mam słaby słuch i lokalizacja wyjącego łożyska, czy stukającego elementu zawieszenia jest dla mnie bardzo trudna.

Z całym szacunkiem i sympatią do mechaników, ale nie po to się kończy studia mechatroniczne, żeby wymieniać łożyska, końcówki drążków i tuleje wahaczy ;-)
  • #3 17424310
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 17424477
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1708
    Poza tym, jest coś takiego jak aparat słuchowy.

Pozdrawiam.
  • #5 17424619
    Antoniusz2
    Poziom 6  
    Dzieki wielkie za odpowiedzi
    Takie cos jak aparat słuchowy znam niestety bardzo dobrze. Bardzo pomocne w rozmowie, jednak nie potrafi tak określić pochodzenia hałasu jak zdrowe ucho.
    Słuch z wiekiem sie pogarsza, wiec jeśli sie ma słaby słuch w wieku 20 lat, to kierując sie rozsądkiem trzeba wybierać zawod gdzie dobry słuch nie jest wymagany :D
    Mam do Was pytanie, w jakich widelkach mieści sie wynagrodzenie doświadczonego elektromechanika pojazdów? Wiem, że dużo zależy od firmy, lokalizacji itp., ale byłbym wdzięczny za podanie przybliżonego przedzialu. Może głupio pytać sie od razu o zarobki, jednak pytam się, bo nie chcę potem żałować na stare lata :D
  • #6 17425028
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3468
    Antoniusz2 napisał:
    osobę w serwisie wymieniająca rozruszniki, alternatory, sterowniki itd.

To nie jest robota dla elektromechanika tylko wymieniacza którym może być byle jełop.
    Słuch jest potrzebny.
  • #7 17425151
    Antoniusz2
    Poziom 6  
    Czym zajmuje się elektromechanik w serwisie? Jest to raczej określenie mechanika, który potrafi zdiagnozować awarię elektroniki? W naprawy sterowników się nie bawią, tak przynajmniej jest w autoryzowanym serwisie ciągników.
  • #8 17425200
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    Antoniusz2 napisał:
    w jakich widelkach mieści sie wynagrodzenie doświadczonego elektromechanika pojazdów?

Od zera do milionera. Wszystko zależy od umiejętności i wyników w naprawach. Tak to działa we wszystkich branżach serwisowych.
    Antoniusz2 napisał:
    W naprawy sterowników się nie bawią, tak przynajmniej jest w autoryzowanym serwisie ciągników.

Bo nie za to im płacą, a mając dostęp do nowych modułów oszczędzają czas.
  • #9 17425334
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    Źle kombinujesz. Słaby słuch nie przeszkadza tyle tobie co lekarzowi medycyny pracy który "podbija" badania. Rób co lubisz i co ci się podoba, co lepsze jeżeli ktoś nie wie to nawet nie zauważy że coś z tobą jest "nie tak". Unikaj zawodów gdzie słuch jest ważny i spowoduje problemy podczas badań lekarskich (kierowca zawodowy itp) bo się rozczarujesz. A znam przypadki gdzie niby z delikwentem wszystko ok a lekarz nie "podbił" badań ze względu na problemy ze słuchem których nawet nikt wcześniej nie zauważył.
  • #10 17426385
    DjMapet
    Poziom 43  
    Antoniusz2 napisał:
    Czym zajmuje się elektromechanik w serwisie? Jest to raczej określenie mechanika, który potrafi zdiagnozować awarię elektroniki? W naprawy sterowników się nie bawią, tak przynajmniej jest w autoryzowanym serwisie ciągników.

Cytat z wiki: "Zadaniem mechatronika nie jest naprawa konkretnego elementu mechanicznego ani elektrycznego, lecz jego zdiagnozowanie oraz jak najszybsza wymiana i regulacja."
    Widzę że ciągnie Cię do grzebania w autach za grosze.... no prawie grosze. Moim zdaniem, najbardziej popłatny kierunek mechatroniki, to Automatyka i robotyka.

Pozdrawiam.
  • #11 17426484
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3835
    Przykład z elektromechaniki samochodowej. Komputerem wywołuję test danego aktuatora, niestety ale dzialanie musisz usłyszeć. Poza tym sam silnik trzeba slyszeć i znać jego pracę. Inaczej diagnoza prostego problemu zajmie ci wieki i nic nie zarobisz...
  • #12 17427012
    d-t-x
    Poziom 21  
    Ocena: 59
    W mojej firmie (duży przemysł spożywczy) jednemu z elektromechaników starszej daty, lekarz medycyny pracy nie dał zgody do pracy z powodu utraty słuchu w lewym uchu.
  • #13 17433439
    Antoniusz2
    Poziom 6  
    Dziekuje bardzo za odpowiedzi.
    Jestem wkurzony że muszę zapomnieć o pracy jako elektromechanik samochodowy, no ale wyniki słuchu są jakie są i nic z tym nie zrobię.
    Polecilibyście jakaś inną branżę w której słuch nie gra aż takiej roli? Może klimatyzacje?
    Jeden z forumowiczów zaproponował automatykę przemysłową, ale nie chcę pracować w hałasie.
  • #14 17433444
    d-t-x
    Poziom 21  
    Dostaniesz zatyczki do uszu. Ja mam takie profilowane pod moje ucho, które doskonale izolują od hałasu.
  • #15 17433447
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3468
    Antoniusz2 napisał:
    Może klimatyzacje?

Masz na myśli klimatyzację w pojazdach? Bo jeśli w budynkach to wydaję mi się że do tego potrzebne by były uprawnienia do pracy na wysokościach, a tego żaden normalny lekarz raczej nie da z wadą słuchu.
  • #16 17433517
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3835
    Otwórz własną działalność i świadcz usługi. Tu cię lekarz może w d... Cmoknąć.
  • #17 17433544
    d-t-x
    Poziom 21  
    Żeby otworzyć własną działalność, trzeba być w czymś dobrym, mieć wiedzę i doświadczenie. A kolega dopiero kończy studia.
    Moja rada - wyspecjalizuj się w tworzeniu programów maszyn i wizualizacjach. Tu wada słuchu Ci nie przeszkodzi.
  • #18 17433587
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6570
    Antoniusz2 napisał:
    Jestem wkurzony że muszę zapomnieć o pracy jako elektromechanik samochodowy, no ale wyniki słuchu są jakie są i nic z tym nie zrobię.

Ale nawet nie wiemy jaką masz wadę słuchu.
    Jeśli jest poważna, to idź w kierunku orzeczenia niepełnosprawności.
  • #19 17433853
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1332
    zbich70 napisał:
    idź w kierunku orzeczenia niepełnosprawności.

Broń boże w tym wieku.
  • #20 17433969
    Antoniusz2
    Poziom 6  
    O rencie nie mysle :D Chociaz orzeczenie zrobiłem, żeby mieć jakieś dotacje do aparatów. Niestety dobre aparaty kosztują od 10 tys za 2 szt.

Moja rada - wyspecjalizuj się w tworzeniu programów maszyn i wizualizacjach. Tu wada słuchu Ci nie przeszkodzi.

Czyli sterowniki PLC i do firmy integratorskiej? Mógłbyś to szerzej opisać? bo do tej pory pracą programisty sie nie interesowałem

Biorąc pod uwagę dotychczasowy styl zycia wolalbym pracę gdzie nie siedzieć bite 8 godzin przed komputerem

Nie napisałem jaka jest moja wada słuchu. Cykanie zegara słyszę dopiero jak go wezmę na ręce, cichą rozmowę jest trudno ze mną poprowadzić, szczególnie odczuwam to w rozmowie z dziewczyną, bo wyższe tony trudniej jest usłyszeć. Ten słuch jest dość slaby by miał służyć do badania stanu zużycia poszczególnych elementów ale tragedii z nim też nie ma, w normalnej rozmowie (pod warunkiem, że w jezyku polskim) z bliskiej odległości nie odczuwam tej wady.

Jak ktos ma jakaś sensowna propozycje to niech śmiało wali :D

No napomknąłem o klimatyzacji, to mialem na myśli klimatyzacje w budynkach. Tylko sporo wiercenia i pewnie lepiej jest cos cichszego wybrać.
    Może jestem przewrażliwiony na punkcie sluchu, ale chcę żeby mi służył jak najdłużej
  • #21 17434315
    d-t-x
    Poziom 21  
    @Antoniusz2: tak, właśnie o PLC myślałem. Możesz też jeździć na rozruchy nowych maszyn.
  • #22 17434343
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    @Antoniusz2, wyspecjalizuj się w automatyce przemysłowej. Programowanie sterowników przemysłowych to praca i w biurze w ciszy przy kompie, ale też i na hali produkcyjnej.

kwok napisał:
    zbich70 napisał:
    idź w kierunku orzeczenia niepełnosprawności.

Broń boże w tym wieku.

Dlaczego? Co ma wiek do tego? Możesz uzasadnić?
  • #23 17435958
    Antoniusz2
    Poziom 6  
    Jestem bardzo wdzięczny za odpowiedzi
    Mysle że dobry pomysl z automatyką przemysłową, nawet jeszcze lepiej bym się w pracy czul gdybym poza programowaniem również grzebal w szafkach sterowniczych
    1. Nie ma czasem do tej pracy badań to pracy z maszynami w ruchu? Bo w takim przypadku lekarz może pokrzyżować plany
    2. Wiem, że ilość czasu w delegacjach zależy od firmy itd., ale tak zeby miec jakis obraz tej sytuacji to spytam sie: Ile mniej więcej czasu spędza sie w delegacji? Z 30% czasu, czy może 80%?
  • #24 17436175
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Antoniusz2 napisał:
    2. Wiem, że ilość czasu w delegacjach zależy od firmy itd., ale tak zeby miec jakis obraz tej sytuacji to spytam sie: Ile mniej więcej czasu spędza sie w delegacji? Z 30% czasu, czy może 80%?
    To bardzo mocno zależy od profilu firmy. Jak będziesz zatrudniony w firmie produkcyjnej, która ma np. 3 hale produkcyjne to będziesz krążył między tymi zakładami.
    Ale jak zatrudnisz się w firmie, która uruchamia fabryki na zlecenia od innych to będziesz w domu bywał tak często jak kierowcy ciężarówek.
  • #25 17436208
    d-t-x
    Poziom 21  
    Do stacjonarnej firmy produkcyjnej go nie przyjmą. Lekarz go odrzuci, bo nikt mu nie da zgody do pracy na wysokości, a był to warunek konieczny w każdej firmie, w jakiej pracowałem (a przez 20 lat trochę się tego nazbierało). Tylko uruchomienia, a tam jesteś w delegacji cały czas - no chyba, że jesteś z dużego miasta i dostaniesz zlecenie na miejscu.
  • #26 17436731
    DjMapet
    Poziom 43  
    Z tą wadą słuchu nie jest u Antoniusza aż tak tragicznie i myślę że gdzieś na utrzymanie ruchu będzie miał szansę się załapać, ale fakt, że sporo zależy od lekarza.
    Na początek to konieczność, by połapać co, gdzie i jak, czyli nabrać doświadczenia. W przypadku rozruchu linii produkcyjnych, trzeba już mieć trochę praktyki.

Pozdrawiam.
  • #27 17436758
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    @d-t-x zależy też jaki ubytek słuchu ma autor tematu. Z tego co opisuje to wcale nie jest źle. Być może aparat słuchowy mógłby skompensować ubytek i się nagle okaże, że słabszy słuch w niczym nie przeszkadza.
  • #28 17436931
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6570
    Przede wszystkim to pracodawca kieruje delikwenta do Medycyny Pracy i w skierowaniu określa jakie na danym stanowisku są wymagania zdrowotne.

Ja cyklicznie odwiedzam okulistę*, laryngologa** i neurologa*** - z racji tego, że muszę mieć badania wysokościowe. Koledzy z biura idą tylko do lekarza MP i żadnych badań specjalistycznych nie muszą robić.
    *Do pracy na wysokości nie może być okularów, więc musiałem doposażyć się w soczewki kontaktowe.
    **Laryngolog tylko zagląda w uszy, potem mówi do Ciebie bardzo cichym szeptem. Jeżeli słyszysz co mówi, rozpoznajesz jego słowa i odpowiadasz sensownie - nie ma problemu.
    *** Neurolog każe stać na jednej nodze z zamkniętymi oczami i patrzy czy się nie zachwiejesz. Jeśli utrzymujesz równowagę - zaliczone.
  • #29 17437707
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    zbich70 napisał:
    Neurolog każe stać na jednej nodze z zamkniętymi oczami i patrzy czy się nie zachwiejesz. Jeśli utrzymujesz równowagę - zaliczone.

Tym badaniem akurat sprawdza co innego. Jak się dowiedziałem co, to się uśmiechnąłem. Niestety obowiązuje mnie tajemnica i nie mogę się nią podzielić.
  • #30 17437832
    DjMapet
    Poziom 43  
    Do montażu, np. linii produkcyjnej, wysokościowe może okażą się potrzebne, ale czy do jej rozruchu?

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię możliwości pracy jako elektromechanik z wadą słuchu. Uczestnicy podkreślili, że choć słuch jest istotny, elektromechanicy często polegają na narzędziach diagnostycznych, takich jak multimetry i komputery, co może zredukować wpływ problemów ze słuchem. Wskazano, że w przypadku pracy w serwisie, umiejętności diagnostyczne są kluczowe, a słuch nie jest tak krytyczny jak w tradycyjnej mechanice. Uczestnicy sugerowali również alternatywne ścieżki kariery, takie jak automatyka przemysłowa, programowanie sterowników PLC, które mogą być mniej wymagające pod względem słuchowym. Wspomniano o konieczności badań lekarskich, które mogą ograniczać możliwości zatrudnienia w niektórych branżach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA