logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie siłownika do klapy bagażnika z centralnym zamkiem i cięgnem w bowdenie

mojomax 31 Mar 2003 12:14 4996 7
REKLAMA
  • #1 162893
    mojomax
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Pytanie dla montujących centralne zamki

Mam ochotę wzbogacić swoją brykę o funkcję otwierania zamka bagażnika przy pomocy pilota.
    Zamek jest sterowany cięgnem w bowdenie.

Jak podłączyć do tego siłownik ? czy są specjalne przejściówki które pozwalają na taki manewr ?

Dziękuję z góry :)
  • REKLAMA
  • #2 163523
    macrus
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Wszystko zależy od tego co to za auto a konkretniej jak jest rozwiązany zamek w klapie.Jeżeli masz cięgno od guzika do zamka to niema większego problemu.Narka i powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 163577
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    cos mi się wydaje że nie we wszystkich zamkach klapy bagażnika można podpiąc siłownik , ja mam w oplu senatorze elektromagnes w wyposarzeniu standard , rocznik 79 :wink: , wysterowanie z alarmu podłączyłęm pod fabryczny przycisk otwierania bagażnika , smiga już kilka latek :wink: , wtedy jeszcze nikt nie myślał o otwieraniu klapy pilotem :)

myślę że dostałbyś szybciej dobra wskazówkę podając markę i rocznik pojazdu , być może już ktoś z tym walczył na konkretnym zamku .
  • #4 163620
    lukado1
    Poziom 20  
    Ocena: 214
    jeśli jest otwieranie bagażnika z wnetrza pojazdu np.poprzez linke to nie ma wiekszego problemu.jeśli jednak jest jedynie kluczykiem to może nie być kolorowo. :idea:
  • REKLAMA
  • #5 163966
    mojomax
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    macrus napisał:
    Wszystko zależy od tego co to za auto a konkretniej jak jest rozwiązany zamek w klapie.Jeżeli masz cięgno od guzika do zamka to niema większego problemu.Narka i powodzenia.

samochód to DU lanos

Nie ma guzika, jest otwieranie bagażnika z kabiny za pomcą dźwigni. dźwignia jest podłączona do link w bowdenie...
  • #6 166513
    lukado1
    Poziom 20  
    Ocena: 214
    Prawdopodobnie pod plastikiem w bagażniku wpiąć się tam gdzie linka łączy się z zamkiem(tzn.z takim popoychaczem bo zamek to w klapie jest).
    Tylko czy siły starczy>
  • REKLAMA
  • #7 1866334
    lukien2
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    A piąty siłownik można podłączyć np do wiązki z tylnych drzwi?
  • #8 1866803
    roman78
    Poziom 2  
    W sumie jestem na podobnym etapie z tym,że podłączeniem siłownika problemów za bardzo nie ma ale gorzej jak to elektrycznie podłączyć trzeba.I czy wystarczy siłownik taki do 4 kg.Bo mnie interesuje tylko otwarcie zamka a nie elektrycznie podnoszenie klapy do góry.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia siłownika do zamka klapy bagażnika sterowanego cięgnem w bowdenie, aby umożliwić otwieranie zamka pilotem. Kluczowym aspektem jest rodzaj mechanizmu zamka – jeśli istnieje linka lub dźwignia do otwierania z wnętrza pojazdu, montaż siłownika jest możliwy poprzez podpięcie się w miejsce łączenia linki z zamkiem. W przypadku sterowania wyłącznie kluczykiem instalacja siłownika może być trudniejsza lub niemożliwa. Wskazane jest podanie marki i modelu pojazdu dla precyzyjnych wskazówek. Przykładowo, w Oplu Senatorze z 1979 roku zastosowano elektromagnes sterowany z alarmu pod fabryczny przycisk otwierania bagażnika. W przypadku Daewoo Lanos, gdzie brak jest guzika, a otwieranie odbywa się dźwignią połączoną z linką w bowdenie, sugeruje się podłączenie siłownika pod plastikową osłonę w bagażniku, w miejscu łączenia linki z zamkiem, jednak należy zweryfikować, czy siła siłownika będzie wystarczająca. Pojawiły się także pytania o dobór siłownika o sile około 4 kg, który miałby służyć wyłącznie do otwarcia zamka, bez podnoszenia klapy. Poruszono również kwestię podłączenia siłownika do wiązki elektrycznej tylnych drzwi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA