logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór siłownika do otwierania bagażnika z pilota - powrót do pozycji wyjściowej

Macias.Plus 01 Sty 2006 17:52 9915 8
REKLAMA
  • #1 2136232
    Macias.Plus
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Siemka... mam bagaznik cos otwiera sie za pomocą kluczyka... kluczyk popycha ciegno i sie otwiera... moj problem to dobór silownika... kupuje alarm
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=78158504 i jest tam mozliwosc otwierania klapy z bagaznika... ale jaki silownik tam zalozyc bo potrzeba aby ten silownik po otwarciu klapy powracal do poprzedniego stanu... czyli ma popchnac ciegno i powrócic... czy nie bdzie z tym problemu? czy wszyskie silowniki maja takie cos... bo wiem ze przy otwieraniu drzwi silownik jest albo wyciagniety lub wciagniety... a moze centralka alarmu to rozwiązuje?? HELP! :roll: 8O
    (zaznacze ze potrzeba niewielkiej sily aby popchnac ciegno)
  • REKLAMA
  • #2 2136328
    kordel
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    To bedzie najzwyklejszy silownik typu slave. Po nacisnieciu przycisku silownik pociagnie ciegno i otwozy bagaznik, ale gdy napiecie na silowniku ginie to staje sie on bezwladny i ciegno samo z siebie powraca na swoja pozycje. Jest tylko problem sily uciagu silownika, nie wiem czy ten zwykly (3Kg) sobie poradzi, ale jak twierdzisz, ze nie trzeba wielkiej sily to mysle, ze bedzie ok. A tak na marginesie to jakie to auto i z ktorego roku?
  • REKLAMA
  • #3 2136374
    Colina2
    Poziom 16  
    Ocena: 101
    A ja mam jeszcze takie pytanko (nie będę zakładał nowego postu bi nie chcę zapychać serwera)
    Mianowicie: gdzie można dostać takie pneumatyczne otwieracze do bagażników jakie są np w Hondzie Accord i jak one się poprawnie nazywają?? :D
    Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #4 2136435
    Macias.Plus
    Poziom 11  
    kordel napisał:
    A tak na marginesie to jakie to auto i z ktorego roku?

Nissan micra K11 1.3 1994

do ortwarcia potrzeba bardzo malej sily...

ale wlasie martwie się czy on powroci na swoje miejsce bo sprezyna jest tylko na zamku a nie na cięgnie...

dzieki za help'a... pozdrawiam

Colina2 napisał:
    A ja mam jeszcze takie pytanko (nie będę zakładał nowego postu bi nie chcę zapychać serwera)
    Mianowicie: gdzie można dostać takie pneumatyczne otwieracze do bagażników jakie są np w Hondzie Accord i jak one się poprawnie nazywają?? :D
    Z góry dzięki.

jezeli masz linke to ten sie przyda:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=78159287

ogolnie poszukaj na allegro...
    Pozdrawiam
  • #5 2136512
    Colina2
    Poziom 16  
    Ocena: 101
    Chyba mnie nie zrozumieliście :D
    Chodziło mi o takie pneumatyczne siłowniki które nie otwierają zamka ale cały bagażnik :D
  • #6 2136562
    Macias.Plus
    Poziom 11  
    Colina2 napisał:
    Chyba mnie nie zrozumieliście :D
    Chodziło mi o takie pneumatyczne siłowniki które nie otwierają zamka ale cały bagażnik :D

AHA :P to niemam pojecia ;)
    pozdrawiam...
  • #7 2137765
    kordel
    Poziom 25  
    Macias.Plus czy przekrecasz kluczykiem, czy wciskasz ten cypelek (nie wiem jak tam jest u Ciebie) to i tak wszystko wraca spowrotem na miejsce, wiec ja nie widze zadnego problemu.

Colina2 ten wlasnie silownik moze sluzyc rowniez do podnoszenia klapy. Czytales opis aukcji? Napisz dokladnie o co chodzi.
  • REKLAMA
  • #8 2137782
    Mariiusz
    Poziom 15  
    Ocena: 71
    wstawisz sprężynę i powrót masz z głowy.różne siły są potrzebne do otwarcia klapy.najlepiej zastosować siłownik klapy od forda ,napewno znajdziesz na szrocie.
  • #9 2138183
    kordel
    Poziom 25  
    Od jakiego forda? Mozna dokladniej? Tylko w focusie sie z czyms takim spotkalem.

Macias.Plus jeszcze jedno pytanie: Ty chcesz zasuwac i odsuwac klape tym silownikiem czy ja twierac bez uzycia kluczyka. I jeszcze inaczej: Masz w kabinie (najprawdopodobniej pomiedzy siedzeniem kierowcy a progiem) wajche do otwierania klapy bagaznika?

Kolega ma Nissana Micre, jak go spotkam to zobacze jak tam sie otwiera bagaznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru siłownika do otwierania bagażnika z pilota, który po otwarciu powinien powrócić do pozycji wyjściowej, popychając cięgno i umożliwiając samoczynny powrót. Zalecany jest siłownik typu slave, który po zaniku napięcia staje się bezwładny, co pozwala cięgnu wrócić na miejsce. Problemem może być siła uciągu siłownika – standardowy o sile 3 kg może być wystarczający, jeśli do otwarcia potrzebna jest niewielka siła. Wskazano, że sprężyna powrotna powinna być zamontowana na zamku, a nie na cięgnie, aby zapewnić powrót. Wskazano również możliwość zastosowania siłownika klapy od Forda, dostępnego na szrocie, jako rozwiązanie do podnoszenia klapy. Poruszono temat pneumatycznych siłowników stosowanych w niektórych modelach, np. Honda Accord, które otwierają cały bagażnik, ale brak jest szczegółów dotyczących ich dostępności i nazewnictwa. W kontekście konkretnego auta – Nissan Micra K11 1.3 z 1994 roku – potwierdzono, że do otwarcia potrzebna jest niewielka siła, a mechanizm powrotu jest realizowany przez sprężynę na zamku. Dyskusja zawiera także pytania o sposób otwierania klapy (kluczyk, wajcha w kabinie) i funkcje siłownika (zasuwanie/odsuwanie lub tylko otwieranie).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA