Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Zlecę] przestrojenie radia lampowego diora promyk - lux z 1970

promyk45 08 Sep 2018 07:18 2184 19
    promyk45
    Level 1  
    Witam,
    Zlecę przestrojenie radia diora promyk-lux:
    najlepiej gdzieś na Śląsku.
    Contact the author of the topic by Private Message (PM icon).
    cirrostrato
    Level 38  
    Uściślij jakie stacje chcesz odbierać po przestrojeniu bo pierwszy raz słyszę o ,,przestrajaniu'' Promyka. To radio odbiera tylko AM.
    Rzuuf
    Level 43  
    Tu jest schemat "kawałka" Promyka LUX" z układem głowicy UKF:
    https://obrazki.elektroda.pl/7641438300_1483931791.gif
    Przestrojenie wymaga wymiany kondensatorów:
    C24 - z 39 na 22pF,
    C18 z 33 na 22pF,
    C13 z 27 na 20pF,
    C10 z 14 na 10pF,
    oraz skorygowania położenia stacji na skali trymerem C5 i rdzeniem w cewce L6.
    Rdzeniem w cewce L5 i trymerem C4 należy uzyskać maximum odbieranego sygnału w "okolicach" 90MHz (cewka) i 106MHz (trymer).
    cirrostrato
    Level 38  
    Na fonar.pl jest schemat PROMYK LUX w wersji AM, czy na pewno mówimy o tym samym odbiorniku?
    Rzuuf
    Level 43  
    W polskich odbiornikach końca ery lampowej - lata siedemdziesiąte i końcówka sześćdziesiątych, "siedziała" głowica typu DEA z lampą ECC85.
    Jeśli ten "Promyk-Lux" w jakiejkolwiek wersji (export RWPG? krótka seria specjalna?) miał UKF, to tylko z taka głowicą.
    Porównaj ze schematami odbiorników: Trubadur, Relaks, Klawesyn, zakres OIRT tzn. 66-74MHz.
    cirrostrato
    Level 38  
    No to poczekajmy co powie autor tematu, zdjęcie wnętrza tego OR wyjaśniło by wątpliwości czy tam w ogóle jest głowica i tor pcz UKF.
    smyk55
    Level 23  
    Rzuuf wrote:
    Tu jest schemat "kawałka" Promyka LUX" z układem głowicy UKF

Jesteś pewien, że to jest kawałek schematu Promyka Lux?
    Z mojego doświadczenia wiem, że nie da się przestroić lampowej głowicy UKF tak by pokrywała całe pasmo.
    cirrostrato
    Level 38  
    Na Allegro ogłasza się firma, która przestraja takie głowice na pełne (gwarantują) wyższe pasmo, koszt trochę ponad 100zł.
    smyk55
    Level 23  
    @Rzuuf - zgadza się w odbiornikach produkcji NRD są takowe głowice, ale i one nie pokrywają w całości dzisiejszego pasma. Przeprowadziłem wiele prób - zabawa z kondensatorami, przewijanie cewek nic to nie daje. Inni też próbowali z takim samym rezultatem jak u mnie.

Dodano po 27 [minuty]:

cirrostrato wrote:
    Na Allegro ogłasza się firma, która przestraja takie głowice na pełne (gwarantują) wyższe pasmo, koszt trochę ponad 100zł

Jeśli to prawda, że gwarantują parametry to warto za tą cenę dać głowicę do przestrojenia. Przed chwilą szukałem ich oferty na allegro, nic nie znalazłem. Jak trafisz na ich ofertę daj znać.
    smyk55
    Level 23  
    @cirrostrato - dziękuje za link, nie wiem jak szukałem chyba gamoń jestem :) Napiszę do tego Pana. Zobaczymy co odpowie.
    DIORADIO
    Level 30  
    Ktoś tu kogoś chce zrobić w balona! Promyk Lux nigdy nie był z FM-em.A ten "kawałek schematu " to od Kankana lub Sarabandy.
    smyk55
    Level 23  
    @DIORADIO - masz rację ten odbiornik jest bez zakresu UKF, wszyscy skupili się na UKF-e a tak naprawdę to Autor tematu nie napisał jaki zakres chce przestroić.
    cirrostrato
    Level 38  
    Wszyscy oprócz mnie.....
    smyk55
    Level 23  
    @cirrostrato - święta prawda
    DiZMar
    Level 43  
    cirrostrato wrote:
    Wszyscy oprócz mnie.....

Tylko autor nie ma nic do przestrojenia, bo jego odbiornik (Promyk Lux) nie posiada głowicy UKF (tylko fale długie, średnie i krótkie). Jest możliwe dołożenie głowicy UKF. z aktualnym pasmem.
    DIORADIO wrote:
    Ktoś tu kogoś chce zrobić w balona! Promyk Lux nigdy nie był z FM-em.A ten "kawałek schematu " to od Kankana lub Sarabandy.

Schemat Promyk Lux w załączniku.
    DiZMar
    Level 43  
    cirrostrato wrote:
    No to poczekajmy co powie autor tematu, zdjęcie wnętrza tego OR wyjaśniło by wątpliwości czy tam w ogóle jest głowica i tor pcz UKF.

Przecież zamieścił zdjęcie z którego wynika, ze nie ma UKF.
    promyk45 wrote:
    ...
    ...
    Tomek Janiszewski
    Level 32  
    smyk55 wrote:
    @DIORADIO - masz rację ten odbiornik jest bez zakresu UKF, wszyscy skupili się na UKF-e a tak naprawdę to Autor tematu nie napisał jaki zakres chce przestroić.

Stawiam dolary przeciw orzechom że autor nawet nie wnikał w takie detale. Trafiło mu się lampowe radio więc kupił, może odebrał Jedynkę na długich i coś zagranicznego na średnich i krótkich a od kogoś tam usłyszał że jego lampowe radio po przestrojeniu odbiera nowy UKF. Więc pomyślał że u niego też wystarczy przestrojenie... czegoś czego nie ma. Jedyne co można by przestroić - to fale krótkie, celem zwiększenia liczby odbieranych pasm. Tylko czy warto?
    Futrzaczek
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Temat zamykam i czekam na wyjaśnienia ze strony autora (poprzez PW).