logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW passat b6 - 2.0 FSI BVY nierówna praca na wolnych obrotach

niedzwiadek18 12 Wrz 2018 22:23 39492 20
REKLAMA
  • #1 17437636
    niedzwiadek18
    Poziom 12  
    Ocena: 51
    Witam, posiadam passata b6 z 2.0FSI kod BVY 150KM. Samochód dotarl do mnie z niepalącym silnikiem. Vag pokazał błąd z egr... po odłączeniu go silnik normalnie zapala i na ssaniu pracuje ładnie :) natomiast gdy obroty spadną szarpie budą jakby chodził na 3 cylindry... na lekko wciśniętym gazie ok 1300 obrotów chodzi idealnie. Obecnie błąd jest ze wspomnianego EGR bo jest odłączony ( do zaworu dostała się woda i wszystko w nim zgniło) czy silnik może tak chodzić z powodu odłączonego zaworu ? Fizycznie egr jest zamknięty i szczelny. W trakcie każdy nic nie czuć, moc jest.

Niestety nie wiem jak samochód chodził przed usterka... może ktoś już jeździł z takim szarpaniem do czasu aż przestał palić przez ten egr.

-Ciśnienie sprężania 12 bar na każdym cyl.
    -Iskra na każdej świecy
    -Zawory i nagar w odlocie ktoś już czyścił
    -rurki z odmy nowe
    -posikałem Polakiem po kolektorze ssącym w poszukiwaniu nieszczelności i nic...

Czasami wyskoczy wypadanie zapłonu z 1 cyl. Zmieniałem miejscami cewki i świece i nadal wypadanie z 1cyl. Ale ten błąd pojawia się tylko czasami

Jakieś pomysły ?
    Które grupy logować w fsi?
    Filmik z pracy silnika.

• REKLAMA
  • #2 17437940
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2654
    Kolego jak możesz podmień albo wymień zawór regulacji zmiennych faz rozrządu, obstawiam że albo on padł albo jakiś syf tam jest.
    Zawór to ten wystający po prawo w linii wiązki cewek zapłonowych.
  • #3 17438306
    niedzwiadek18
    Poziom 12  
    Cześć, tez tak podejrzewałem :) zdjąłem nawet dekiel od łańcucha by sprawdzić czy nie uległy uszkodzeniu 3 pierścienie na nastawniku... ale są całe :/ zawór również zdemontowalem i nie wyglada źle. Spróbuje załatwić jakis na podmianę.
  • #4 17438328
    spinacz
    Poziom 42  
    Ja miałem tak w moim aucie i po wymianie zaworu bajka.
  • REKLAMA
  • #6 17438590
    spinacz
    Poziom 42  
    Był błąd synchronizacji rozrządu, myślałem że coś z łańcuchem bądź już rozrząd coś nie tak, auto miałem w ASO.
    Wymienili rozrząd bo i tak już musiałem sprawdzili łańcuch i wszystko przy nim i było idealnie na blokadach. Ostatnia próba i podmienili zawór i autko jak nowe. Koszt w ASO zaworu 300zł jak pamiętam i 100zł wymiana. Było słychać łańcuch tak że pierwsza opcja nawet ASO że to coś z napinacze albo slizgami a okazał się zawór.
  • #8 17442990
    spinacz
    Poziom 42  
    I jak autko?
  • #9 17443005
    niedzwiadek18
    Poziom 12  
    Jutro podmienię ten nastawnik na używkę. Testowałem go Vagiem gdy był zdemontowany i niby się otwiera. W tygodniu rozbiorę chyba cały dolot itd. Podejrzany jest wtrysk z 1cylindra. Gdy sprawdzałem iskrę to z 2,3,4 cyl leciała spora mgiełka paliwa gdy kręciłem rozrusznikiem, a z 1cyl była trochę słabsza.
  • REKLAMA
  • #11 17453291
    lukasz12345678910
    Poziom 30  
    Ocena: 489
    Zamień teraz wtryskiwacze benzynowe miejscami.
  • #12 17472329
    niedzwiadek18
    Poziom 12  
    Panowie, dziś miałem trochę czasu i zdemontowalem wtryskiwacze i pokrywę zaworów... moim oczom ukazał się taki widok:/ VW passat b6 - 2.0 FSI BVY nierówna praca na wolnych obrotachVW passat b6 - 2.0 FSI BVY nierówna praca na wolnych obrotach

Rozumiem, ze to jest przyczyna nierównej pracy? :) walki są tez przytarte na lożach... trochę dziwne, ze silnik chodził w miarę cicho itd. Rolka z popychacza jest chropowata ale nie jest owalna, a sama krzywka na 1 cyl jest w lepszym stanie niż ta na foto. Krzywka z foto wyglada na bardzo przytartą, ale jakby powierzchnia styku z rolką nie ma różnicy poziomów z miejscami gdzie rolka się nie styka (złote krawędzie krzywki)

Czy to jest bezpośrednia przyczyna nierównej pracy ?? Dlaczego to wszystko aż tak się przetarło ? Ciśnienie oleju niby jest... żadnych komunikatów o jego braku :/ niestety nie mam czym go zmierzyć fizycznie.
  • REKLAMA
  • #13 17472453
    Don de Leon
    Poziom 24  
    Ocena: 458
    Spotkałem się z czymś takim, silnik był przekładany i wcześniej leżał pod chmurką. Ale słyszałem też o takich przypadkach, gdzie winny był olej.
  • #14 17472615
    lukasz12345678910
    Poziom 30  
    Ocena: 489
    Nic wyjatkowego w nowszych VW zwłaszcza jak ktoś przestrzegał fabrycznych interwalów wymiany oleju. Ale to nie przyczyną. Daj do sprawdzenia te wtryskiwacze.
  • #15 17472706
    niedzwiadek18
    Poziom 12  
    Popychacz z pierwszego cyl. VW passat b6 - 2.0 FSI BVY nierówna praca na wolnych obrotachVW passat b6 - 2.0 FSI BVY nierówna praca na wolnych obrotach

Jednak jest on okrągły :) wiec pewnie spełnia swoją funkcję...

Co do wtrysków to mam już je na stole i jutro spróbuje je sprawdzić metodami domowymi ( sprężone powietrze z dodatkiem paliwa + 12v do otwarcia cewki) może uda się dowiedzieć coś więcej o ich stanie :)widać ze ostro ktoś walczył już z tym silnikiem :/ bo wszystko jest zalepione silikonem :)) uszczelka dekla+ silikon, uszczelka kolektora ssącego + silikon, WTRYSKI wklejone na silikon !
  • #16 17474671
    niedzwiadek18
    Poziom 12  
    Wykonałem taki test, połączyłem kawałek węża gumowego z wtryskiwaczem i do niego wolałem trochę wd40 + podłączyłem sprężone powietrze :) Do otwarcia cewki użyłem ok 11v :) każdy wtrysk łącznie z tym co był w 1 cyl rozpyla ładną mgiełkę

Krótki filmik.
    https://youtu.be/zezLZqG_ftc
  • #18 17511942
    niedzwiadek18
    Poziom 12  
    Panowie, wymieniłem wtryskiwacz na inny sprawny i już żaden błąd z wypadania zapłonow się nie pojawia :) nawet po dłuższej jeździe :) ale nadal szarpie silnikiem jak na filmiku. Jedyny błąd jaki od czasu do czasu wyskoczy to sonda 3... Dodam jeszcze ze Passat jest z automatem i chodzi nierówno tylko na pozycji P i N, jeśli wrzuci mu się „D” lub cokolwiek co obciąża delikatnie silnik to wibracji praktycznie nie czuć... :/ dzisiaj podkładałem ze sprawnego silnika zawór regulacji faz rozrządu i egr i 0 rezultatów :/ gdzie jeszcze szukać ?
  • #19 17534190
    niedzwiadek18
    Poziom 12  
    Autko naprawione ! Chodzi idealnie :)nie dawało mi to spokoju :) zdemontowalem walki, łańcuch i z ciekawości rozegrałem wariator żeby zobaczyć jak to w środku wyglada :) okazało się ze jest tam coś w rodzaju podkładki z nacięciem i sprężynka :) u mnie podkładka była wytarta praktycznie na równo i klinowala się w otworze w którym powinna luźno pracować ( porownywalem wygląd środka z filmem na youtube) :) kupiłem uszkodzony wariator, przełożyłem podkładkę i silniczek pracuje idealnie :) dodatkowo wyczyściłem sitko które znajduje się między głowica a obudową łańcucha rozrządu :)

Porównanie podkładek VW passat b6 - 2.0 FSI BVY nierówna praca na wolnych obrotach
  • #20 20232262
    marcinmajsterek87
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Witam,
    Super rozwiązanie problemu. Ja już drugie auto kupiłem okazyjnie z takim samym objawem i nikt nie wiedział co jest a w obu przypadkach było to samo. Jedno auto to passat 2,0 fsi a drugie audi A6 Tfsi. W obu przypadkach brak błędów w komputerze. W audi samochód przy odpalaniu dodatkowo kopcil. Dodam parę swoich uwag. Klucz do odkręcenia koła ZFR to 10mm RIBE wygląda podobnie do torx ale tym tego nie odkrecicie. Śruba wklejona na klej więc warto podgrzać i jeden szybki ruch jak nie to pozostaje wiercić (śruba ma 12mm). Przy wymianie ZFR zawsze wsadzajcie nowe pierścienie 06F198107A ale nie te z all...o bo tam sprzedają plastikowe dziadostwo które nie działa bo nie ma szpary na obwodzie więc przy wciskaniu albo je złamiesz albo przytrzasniejsz. Tylko orginalne pierścienie stalowe które po obwodzie mają szparę jakieś 3mm i przy wkładaniu ściskają się . Zawsze przy okazji tej roboty wymieniam łańcuch,napinacz i oczywiście uszczelka. W jednym z otworów od obudowy znajduje się maly filterek, który warto wyciągnąć i wyczyścić.
    Śrubę od ZFR dokręcamy 20NM i dokładamy 45Stopni. Śruby od obudowy rozrządu 10Nm. Do ustawienia wałków przyda się blokada ale ja robiłem bez niej i też da radę klucz 18mm do przestawienia walka i zacisk typu mors do zablokowania. Mam nadzieję że komuś pomogę.
  • #21 21497969
    michalwantulok8
    Poziom 2  
    >>17437636 witam mam ten sam problem 2000 tys już dołożyłem a silnik dalej faluje pomugl ten zawór od faz

>>17437636

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
VW Passat B6 2.0 FSI (kod silnika BVY, 150 KM) miał problem z nierówną pracą na wolnych obrotach i szarpaniem silnika, szczególnie na biegu jałowym (P i N). Początkowo pojawiał się błąd EGR, który był odłączony z powodu uszkodzenia zaworu (zalanie wodą i korozja). Pomimo braku błędów dotyczących rozrządu i prawidłowego ciśnienia sprężania (12 bar na cylindrze), silnik szarpał i czasami występowało wypadanie zapłonu na cylindrze 1. Sprawdzano iskry, szczelność układu dolotowego, wymieniano świece, cewki i rurki odpowietrzenia (odmy).

Wskazano na możliwą usterkę zaworu regulacji zmiennych faz rozrządu (nastawnik), który po wymianie w innych przypadkach rozwiązywał problem. Testy wtryskiwaczy wykazały, że wtrysk z 1 cylindra był słabszy, a po zamianie miejscami wtryskiwaczy błąd wypadania zapłonu przeszedł na inny cylinder, co potwierdziło uszkodzenie wtryskiwacza. Po wymianie wtryskiwacza błąd zniknął, ale nierówna praca silnika pozostała.

Ostatecznie przyczyną problemu okazała się zużyta podkładka i sprężynka w wariatorze faz rozrządu, które powodowały klinowanie się elementu i niewłaściwą pracę silnika. Po wymianie podkładki i wyczyszczeniu sitka olejowego między głowicą a obudową łańcucha rozrządu silnik pracował idealnie. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące wymiany łańcucha rozrządu, napinacza i uszczelki oraz stosowania oryginalnych pierścieni 06F198107A przy wymianie zaworu regulacji faz rozrządu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA