logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Huawei P9 Lite - zalany telefon nie uruchamia się

Magdaa_89 17 Wrz 2018 18:09 8241 7
REKLAMA
  • #1 17445530
    Magdaa_89
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Cześć. Przeczytałam już dużo wątków na temat zalanych telefonów i tylko się denerwuje przy tym kiedy widzę, że komuś cały telefon wpadł do wody i działa a mój miał parę kropel i nie daje znaku życia. Do rzeczy..

Jeżdząc na rowerze złapała mnie ulewa telefon był schowany w plecaku ale plecak cały przemoczony. W domu wyciągnęłam telefon napisałam SMS-a. Nawet nie zauważyłam, że był zalany. Zaczął samoistnie włączać aplikacje, ustawienia . Wariować. Wyłączyłam go więc i wyciągnęłam z gumowego etui. W etui było parę kropel wody. Telefon już nie załączył się do teraz. Wrzuciłam go do ryżu (choć wyczytałam, że to mit - tonący brzytwy się chwyta). Wyciągnęłam kartę SIM i kartę pamięci (były mokre). Leżał tak dwa dni i nic.
    Znalazłam na internecie w jaki sposób go otworzyć i tak też zrobiłam. Zauważyłam niewielki biały osad w miejscach oznaczonych na zdjęciu. Wyczyściłam go pędzelkiem nasączonym w izopropanolu i dalej nic.

Jedyna reakcja to po podłączeniu ładowarki miga czerwona dioda i nic więcej. Telefon nie uruchamia się. Komputer go nie wykrywa.
    Czy mogę coś jeszcze zrobić poza oddaniem go do serwisu?
    Huawei P9 Lite - zalany telefon nie uruchamia się
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17445559
    nutergsm
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1662
    Zalany wyprany telefon- co robić, jak żyć?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1273413.html
    Cały telefon trzeba wymyć w izopropanolu i porządnie wysuszyć.
  • REKLAMA
  • #3 17445644
    Magdaa_89
    Poziom 6  
    Tzn mam go jeszcze raz wyczyścić izopropanolem? Co oznacza migająca czerwona dioda? Bateria padla i musze wymienić ją na nową?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17445656
    nutergsm
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1662
    Pierwsze sprawdź napięcie baterii.
    Telefon najlepiej było by wymyć w wanience ultradźwiękowej w izopropanolu.
  • #5 17447704
    Magdaa_89
    Poziom 6  
    Wyciągnęłam całą płytkę wyczyściłam dokładnie izopropanolem. Podłączyłam do ładowania czerwona diodia przestała migać zaczęła świecić światłem ciągłym po pewnym czasie zrobiła się pomarańczowa. Ucieszona, że telefon się już trochę podładował próbowałam go załączyć i zero odpowiedzi dioda na chwilę gaśnie zaczynam się zastanawiać czy nie padł mi wyświetlacz. Czy można to w jakiś sposób sprawdzić?

Po podłączeniu do komputera uruchamia się autoodtwarzanie ale przez to, że telefon wyłączony nie mogę wyrazić zgody na dostęp do telefonu.

Czy jest coś co mogę jeszcze zrobić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 17449677
    geryon
    Poziom 17  
    Ocena: 126
    Jesli nie posiadasz takiego lcd zeby podstawic i sie upewnic to bedzie ciezko. Ale jesli po wlaczeniu komputer go wykrywa to znaczy ze plyta startuje. Podejrzewam uszkodzenie wyswietlacza. Sprawdz zlacze lcd na plycie i na tasmie. Elementy obok zlacza nie zostaly zalane , urwane, uszkodzone?
  • #8 17477475
    Magdaa_89
    Poziom 6  
    Faktycznie telefon startował i ładował się. Była to wina uszkodzonego wyświetlacza. Zakupiłam wyświetlacz na allegro i wymieniłam. Chociaż sprawa nie była prosta bo wszystko klejone (bateria, wyświetlacz). Telefon po zamontowaniu nowego wyświetlacza działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telefonem Huawei P9 Lite, który został zalany podczas ulewy. Po incydencie telefon przestał się uruchamiać, mimo że początkowo działał, ale wykazywał nieprawidłowe zachowanie. Użytkownik podjął działania, takie jak wyjęcie karty SIM, czyszczenie izopropanolem oraz umieszczenie telefonu w ryżu. Po kilku dniach, po czyszczeniu płyty głównej, telefon zaczął ładować się, ale nie uruchamiał się. Użytkownicy forum zasugerowali sprawdzenie napięcia baterii, czyszczenie w wanience ultradźwiękowej oraz sprawdzenie wyświetlacza. Ostatecznie, po wymianie uszkodzonego wyświetlacza, telefon zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA