logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dostęp do FTP przez eksplorator plików a operacje na plikach

locarno 19 Wrz 2018 18:11 2694 4
  • #1 17449328
    locarno
    Poziom 15  
    Ocena: 42
    Witam.
    Mam pytanie odnośnie dostępu do serwera plików FTP z poziomu eksploratora plików. Wszystko udało mi się połączyć jednak możliwości operacji na plikach są ograniczone. Pliki zamiast otwierać się w przeznaczonych do tego programach otwierają się w przeglądarce internetowej. Nie mogę też stworzyć nowego dokumentu tekstowego, word, powerpoint itd. Jedynie mogę utworzyć nowy folder.

Jak to ogarnąć ?
  • #2 17449413
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2511
    Nie da się pracować zdalnie bezpośrednio na pliku (edytować, tworzyć). Standardowe komendy pozwalają tylko na kopiowanie i usuwanie plików między klientem a serwerem FTP oraz kilka operacji pomocniczych.
    Aby edytować plik musisz:
    pobrać plik na dysk
    wyedytować
    skasować plik na serwerze
    wysłać nowy, wyedytowany plik na serwer
    Są programy klienckie potrafiące to zrobić z automatu, są też niestandardowe wdrożenia FTP pozwalające na taką edycję
    Natywny klient FTP w Windows pozwala praktycznie tylko na przeglądanie katalogów i pobieranie plików.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 17449426
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    Możesz na dobry początek poczytać o systemie uprawnień (np. chmod i chown na różnych poziomach) w systemach linux/unix, przyłóż to sobie do analogicznych spraw w windows i mniej więcej masz obraz tematu.
  • #5 17461397
    markooff
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    Prawda, wszystkie popularne programy klienckie FTP/SFTP (np WinSCP) jeśli takie możliwości oferują (np winSCP) to w tle najpierw ściągają plik , otwierającego , po czym po wyedytowaniu - wysyłają na serwer nadpisując oryginał. widać to nawet po następujących po sobie zapytaniach o potwierdzenie przy uploadzie (o ile ktos ma to ustawione standardowo).

UPD
    Ale tak BTW, to WinSCP ma możliwość działania w trybie 'explorer like' , czyli będzie to bardzo podobnie wyglądać - dla użyszkodnika ;) - zupełnie jakby otwierał pliki bezpośrednio w oknie Exploratora win$ux
    Trzeba tylko , podczas instalacji tego programu wybrać sobie opcję "Explorer view" (czy tam layout) a nie "Commander view" jak instaluje się domyślnie.

Na wszelki wypadek - podam link do strony programu:
    https://winscp.net/eng/download.php
REKLAMA