logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV 10 12V - Przebarwienia i odchylanie obrazu, jak naprawić?

raf1k 29 Sie 2005 17:57 1029 7
REKLAMA
  • #1 1774630
    raf1k
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam

Mam problem z telewizorkiem. Mianowicie tak jak w opisie problem z kolorami i odchylaniem. Jesli chodzi o kolory to wystepuja przebarwienia na gorze ekranu i dole. Przebarwienia sie zmieniaja w zaleznoci od wyswietlanego koloru ale przewaznie na gorze jest odcien czerwonego a na dole zielonego. Nie mam pojecia dlaczego tak sie stalo. Regolacja kolorow kazdego z osobna nie eliminuje tych przebarwien. Wyeliminowalem przebarwienie dolne regolujac magnesami ale wtedy rozdwajaja sie siatki i obraz robi sie rozmazany. Nie wiem co zrobic zeby tych przebarwien sie pozbyc. Czego to moze byc przyczyna? Jesli chodzi o odchylanie obraz jest rozszerzony minimalnie w pionie ale w poziomie mocniej i jest przesuniety w prawo. Znalazlem PR ktora slozy do zwezania obrazu jak zweze maksymalnie to obraz sie sciemni i nie mam mozliwosci regolacji jaskrawosci ekranu moge go jedynie na stale wyregolowac trafopowielaczem. Jeszcze wystepuje jeden problem przy slabym sygnale z anteny caly obraz przebarwia sie na zielono. Jaka moze byc przyczyna? // Tak na marginesie kineskop zostal przlozony z innego telewizora ale po przelozeniu nie bylo przebarwien byl tylko rozszerzony i mial niewyregolowane kolory. Wymiane kineskopu robil fachowiec ale nieukonczyl swojej pracy prawidlowo i chcialem doregolowac sam wszystko. po jakims czasie pokazaly sie te przebarwienia a naprawde nie weim od czego regolowalem tylko kolory i probowalem wyregolowac te rozszerzenie. Wie ktos jaka moze byc przyczyna przebarwien, czy ja cos zle zrobilem? Czy to kwestia idealnego wyregolowania koloru? Prosilbym o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1775045
    PK2006
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Z przebarwieniami to trudno powiedzieć,ale z tymi gabarytami to mi wygląda na nieprawidłowe zasilanie(po drodze jakiś stabilizator itp).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1775524
    kania tomek
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    na przebarwienia góra i dół spróbuj rozmagnesować kineskop pętlą ( ten tv może mieć ręczne rozmagnesowanie - przycisk z tyłu tv) co do zakolorowania śnieżenia to może być nie właściwa procedura regulacji koloru (powinno się najpierw wykonać balans statyczny następnie dynamiczny
  • REKLAMA
  • #4 1777909
    raf1k
    Poziom 11  
    Wiec rozmagnesowanie pomoglo dziekuje :) zostaje jeszcze tylko kwestia tych gabarytow i poprawne ustawienie kolorow :)
  • #5 1778395
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    witam. Kineskop został przełożony więc problem z odchylaniem może wynika z innych parametrów cewek odchylających. Spróbuj założyc stare cewki.
  • REKLAMA
  • #6 1780805
    raf1k
    Poziom 11  
    Wiec z cewkami bedzie problem poniewaz ja nie wymienialem tego kineskopu tylko robil to fachowca i cewek starych mi nie dal. A jak pojde do niego to nie weim czy bedzie jeszcze mial stare cewki. Ogolnie sie zastanawiam czy nie zaniesc mu spowrotem telewizorka i zeby dokonczyl swoja robote. Chyba ze ma ktos jeszcze jakis pomysl? Tu jest zrobiony jakis ukladzik z trafo. Zware sa dwie nozki trafo dioda prostownicza, z tego przez rezystorek idzie na diode zenerka i na potencjometr(ktory zmniejsza gabaryty obrazu ale wtedy sciemnia go i jest brak regolacji jaskrawosci jedynie trafo na stale), i z tamtego rezystorka na drugi rezystorek ktory idzie na na tranzystorek 2SB1135. Jak ma ktos jeszcze jakis pomysl to prosze napisac :)

//
    pozdrawiam
  • #7 1781081
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Witam. Jeśli jest taka możliwośc to oddaj go spowrotem.
    Minimalna gwarancja jeśli dobrze pamiętam wynosi 3 m-ce
  • #8 1980159
    raf1k
    Poziom 11  
    Oki problem zostal czesciowo rozwiazany dziki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora 10 12V z przebarwieniami na górze (odcień czerwony) i dole ekranu (odcień zielony), które zmieniały się w zależności od wyświetlanego koloru. Regulacja kolorów indywidualnie nie usuwała przebarwień. Dolne przebarwienie częściowo wyeliminowano przez regulację magnesów, jednak powodowało to rozmycie obrazu. Sugerowano rozmagnesowanie kineskopu pętlą lub przyciskiem rozmagnesowującym z tyłu telewizora, co przyniosło poprawę. Problem z odchylaniem obrazu (rozszerzenie pionowe i poziome, przesunięcie w prawo) mógł wynikać z nieprawidłowych parametrów cewek odchylających po wymianie kineskopu. Zalecano wymianę cewek na stare lub zwrócenie telewizora do serwisu, zwłaszcza że regulacja zwężania obrazu potencjometrem powodowała ściemnienie i brak możliwości regulacji jasności, która była ustawiana na stałe trafo powielaczem. W układzie z trafo występowały elementy takie jak dioda prostownicza, dioda zenera, rezystory i tranzystor 2SB1135. Ostatecznie problem został częściowo rozwiązany po zastosowaniu powyższych wskazówek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA