logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nordmende DF62 - Błąd po 5 min, wypompowuje wodę. Kondensator?

jaculus1 23 Paź 2018 01:16 588 4
REKLAMA
  • #1 17512136
    jaculus1
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Mam nową zmywarkę, niestety nabyłem ją bez gwarancji. Wyglądała na nieużywaną, niepodłanczaną. Po podłączeniu mam następujący problem.
    Bez znaczenia jaki użyje program, zmywarka pobiera wodę a po około 5 minutach wypompowywuje wodę i na diodach funkcyjnych wyświetla błąd.

Próbowałem metody aby dolać wody ręcznie bezpośrednio do zmywarki, sądziłem że być może przepływak czasowy za mało wpuszcza wody ze względu na słabe ciśnienie wody. Jednak nie pomogło.
    Czy to może być problem związany z kondensatorem rozruchowym?
    Jak go sprawdzić?

Nordmende DF62 - Błąd po 5 min, wypompowuje wodę. Kondensator?
  • REKLAMA
  • #2 17512143
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5130
    jaculus1 napisał:
    przepływak czasowy
    A cóż to za element ? :D :D .Tu ma Kolega instrukcję obsługi tej maszyny i od lektury tego proponował bym zacząć. Wykonane kolanko odpływu ?
    Załączniki:
    • DF62.pdf (4.27 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 17512146
    jaculus1
    Poziom 9  
    Może nie tak jak trzeba to nazwałem. Szukając przyczyny jeden ze znajomych mi podpowiedział że jest mechanizm czasowy, który jest odpowiedzialny za dopływ wody. Jeżeli jest słabe ciśnienie, to być może ilość wody w zmywarce jest zbyt mała dlatego zmywarka pokazuje błąd. Zmywarka wydaję się być podłączona prawidłowo.
    Stara Beko działa bez zarzutu. A ta niestety nie chce.
  • REKLAMA
  • #4 17512156
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5130
    Podejrzane : elektrozawór doplywu wody i hydrostat odpowiedzialny za wysłanie sygnału o napełnieniu. Możliwe też uszkodzenie programatora. Masz kody błędow w tej instrukcji, to więcej będziemy wiedzieć.
  • #5 17512251
    jaculus1
    Poziom 9  
    Z tego co pamiętam to migają tylko dwie diody.
    Błąd:
    Insufficient water
    lub
    Inability to discharge water

Wieczorem postaram się jeszcze raz to sprawdzić.
    Woda jest pobierana dosyć długo jak na moje oko - około 2 minut nawet może dłużej. Nastęmnie słychać jak się załącza pompa i woda ta jest wypompowywana.

Obecnie działa Beko bez żadnych problemów. A parę lat temu. Miałem dokładnie taki sam problem ze zmywarką Boscha. Wtedy używaną zmywarke Boscha zwróciłem bo miałem taką możliwość. Sprzedawca mi mówił o ciśnieniu wody, że Bosch wymaga większego ciśnienia itd. Nie mam jak zmieżyć ciśnienia ale wydaje mi się że jest wystarczajace, nie mam problemów z inną zmywarką Beko czy pralką anawet dwiema.
REKLAMA